Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
«ΠΟΝΑΜΕ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ» (COLUMBIA 71241)

Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο Θέμης Αδαμαντίδης το 1980 με τον δίσκο «Αγάπησέ με» που ήτανε κι ο πρώτος του, τον «υποχρέωσε» να κινηθεί σε ανάλογα μονοπάτια και στην επόμενη η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1982. Έτσι, ο τραγουδιστής ερμηνεύει πάλι διασκευές γνωστών ξένων επιτυχιών με στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου, αλλά και για πρώτη φορά τέσσερα τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού που τον γνώριζε από τη συμμετοχή του στην αξέχαστη τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία» το 1979.

Μπορεί ο συγκεκριμένος δίσκος να μην είχε τις πωλήσεις του «Αγάπησέ με», ωστόσο ακούστηκε πολύ κι έβγαλε αρκετά γνωστά μέχρι και σήμερα τραγούδια. Το ομότιτλο (το οποίο εμφανίστηκε να ερμηνεύει ο τραγουδιστής στη «θρυλική» πλέον κινηματογραφική ταινία «Βασικά καλησπέρα σας»), το «Λίγο-λίγο» και το υπέροχο «Για σένα» ήτανε τα τρία κομμάτια που παιχθήκανε κατά κόρον στους – αποκλειστικά κρατικούς τότε – ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής, με τη ζεστή και ιδιαίτερη φωνή του ερμηνευτή να τα αποδίδει θαυμάσια. Φυσικά, ο Αδαμαντίδης του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο του τότε, όμως κάποιες φορές στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζεται θα τον ακούσετε να τραγουδά δυο-τρία τραγούδια από τον συγκεκριμένο δίσκο…

Επίσης, στο άλμπουμ περιλαμβάνεται το «Σ’ αγαπώ» του Κ. Ράμμου σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που ακουγόταν στους τίτλους έναρξης της τηλεοπτικής σειράς «Κρουσταλλένια», η οποία ήταν διασκευή του μυθιστορήματος του Αντώνη Τραυλαντώνη από τον Μπάμπη Τσικληρόπουλο και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1981-82 σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Εξάλλου, υπάρχει και το «Σαρανταπέντε κοπελιές» που είχε επιλεγεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Φεστιβάλ της EUROVISION το 1982, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ γιατί η Ελλάδα δε συμμετείχε λόγω …διαφωνιών της με τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού!

Παραγωγός ήταν ο Θόδωρος Σαραντής και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ERA με ηχολήπτη τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1982. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Χάρη Ανδρεάδη, εκτός από τα τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού που τα επιμελήθηκε ο συνθέτης.

Τα τραγούδια των δίσκων

1)   Πονάμε όσοι αγαπάμε (R. Girado-Δ. Ιατρόπουλου)
2)   Για σένα (J. Fontana-Δ. Ιατρόπουλου)
3)   Λίγο-λίγο (C. Assus-V. Banden-Δ. Ιατρόπουλου)
4)   Σε συγχωρώ (Γ. Κατσαρού-Δ. Ιατρόπουλου)
5)   Σ’ αγαπώ (Κ. Ράμμου-Λ. Παπαδόπουλου)
6)   Είμαστε μια φωτογραφία (Γ. Κατσαρού-Δ. Ιατρόπουλου)
7)   Κι όμως (L. Riche-Δ. Ιατρόπουλου)
8)   Ζήσε λοιπόν (K. Livgren-Δ. Ιατρόπουλου)
9)   Στη Μάνη στην Πάτρα (Alpert-Spiteri-Δ. Ιατρόπουλου)
10) Έπαιξα την αγάπη (Γ. Κατσαρού-Δ. Ιατρόπουλου)
11) Αθήνα (Marchetti-Δ. Ιατρόπουλου)
12) Μη φύγεις (R. Girado-Δ. Ιατρόπουλου)
13) Σαρανταπέντε κοπελιές (Γ. Κατσαρού-Δ. Ιατρόπουλου)

ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ –
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΚΙΣΗΣ

«ΣΑΠΦΩ» (COLUMBIA 1701211)

Από τις πιο «ριζοσπαστικές» δισκογραφικές επιλογές της Αλέκας Κανελλίδου, η οποία ουδέποτε αρνήθηκε τις προκλήσεις και ουδέποτε υπολόγισε τις δουλειές της με βάση την εμπορικότητα που θα είχαν. Ενώ λοιπόν προέρχεται από μια μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία με το δίσκο «Νύχτα είναι θα περάσει», δυο χρόνια μετά (1987) επιλέγει να τραγουδήσει τα ποιήματα της Σαπφούς σε μετάφραση του Σωτήρη Κακίση και μουσική του Σπύρου Βλασσόπουλου!

Είναι η πρώτη φορά που περνάνε στη δισκογραφία μεταφρασμένοι οι στίχοι της αρχαίας ερωτικής ποιήτριας από τη Λέσβο, αφού ο Μάνος Χατζιδάκις το 1972 στον «Μεγάλο ερωτικό» επέλεξε τους πρωτότυπους. Η μετάφραση του Κακίση προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό την αρχαία γραφή, ενώ οι «χαμηλόφωνες» μελωδίες που έφτιαξε ο Βλασσόπουλος δε θα μπορούσαν να βρουν ιδανικότερη ερμηνεία από εκείνη της Κανελλίδου, η οποία έτσι κι αλλιώς θεωρείται (και κατά την προσωπική μου άποψη είναι και θα παραμείνει) η κορυφαία ερωτική τραγουδίστρια στην Ελλάδα.

Όπως συνέβαινε σχεδόν πάντα με τις δισκογραφικές δουλειές της ερμηνεύτριας, χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι ν’ ακουστούν ορισμένα από τα τραγούδια. Η εμπορική επιτυχία δεν ήταν ανάλογη των προηγούμενων δίσκων της, ούτε άφησε «κληρονομιά» κάποιο διαχρονικό κομμάτι. Απλώς, εκείνη την εποχή ακούστηκε λίγο παραπάνω η «Ατθίδα». Ωστόσο, η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για μια δουλειά ντοκουμέντο που δίνει τη δυνατότητα στον ακροατή να έλθει σ’ επαφή με την αρχαία και τόσο ιδιαίτερη ποίηση της Σαπφούς. Άλλωστε, έκτοτε ουδείς ασχολήθηκε ξανά με τη μελοποίηση των στίχων της κι έτσι παραμένει η μοναδική ολοκληρωμένη μουσική εργασία πάνω στα γραπτά της.

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Κώστα Κλάββα, ενώ στο εσώφυλλο υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών κι ένα εξαιρετικό ζωγραφικό έργο του Αλέκου Φασιανού που είχε χρησιμοποιηθεί στο εξώφυλλο του βιβλίου του Σωτήρη Κακίση «Σαπφώ, τέσσερα ποιήματα». Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια των δίσκων

1)   Ατθίδα
2)   Ανακτόρια
3)   Όταν γελάσεις τρυφερά
4)   Τ’ όνειρο
5)   Δίκα
6)   Ο πόθος ο κρυφός
7)   Ούτε τα πλούτη θέλω
8)   Αλλού πετάει τώρα
9)   Φωτιά μου βάζεις
10) Κι εγώ μόνη ξαπλώνω
11) Κοντά της
12) Απόψε πάλι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here