Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr
Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…
———————————————————–
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ – ΛΑΚΗΣ ΤΕΑΖΗΣ
«ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΑ ΜΑΣ» (PHILIPS 826009) |
Το μεγάλο και χρόνιο παράπονο του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν ότι ακόμη και μετά την οριστική καθιέρωσή του στο χώρο του τραγουδιού, δεν είχε καταφέρει να συνεργαστεί με κάποιους συνθέτες που θαύμαζε αλλά του ήταν «απαγορευμένοι» λόγω εταιρειών.
Ένας από αυτούς, ήταν ο αείμνηστος Σταύρος Κουγιουμτζής και τελικώς ο δημοφιλής ερμηνευτής μπόρεσε να ηχογραφήσει τραγούδια του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1985. Μάλιστα, όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του έκανε αγώνα μέσα στην εταιρεία για να πάρει το ΟΚ και να προχωρήσει ο δίσκος, αφού οι υπεύθυνοί της δεν έβλεπαν με καλό μάτι το «φλερτ» του με τους «έντεχνους» συνθέτες…
Είναι η εποχή που ο Κουγιουμτζής έχει αρχίσει να γίνεται «ακριβοθώρητος» στη δισκογραφία μετά τη γεμάτη επιτυχίες πορεία που είχε στη δεκαετία του ’70. Έκτοτε, οι δουλειές του ήταν επιλεκτικές και με αρκετά μεγάλες χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους. Πάντως, φαίνεται ότι ήθελε κι ο ίδιος να συνεργαστεί με τον Μητροπάνο κι έτσι τον Αύγουστο του 1985 κυκλοφόρησαν «Τα νυχτέρια μας» σε στίχους του Λάκη Τεάζη, συζύγου της Ξανθίππης Καραθανάση…
Ο συνθέτης δεν «απαρνιέται» το μουσικό του ύφος με το οποίο έγινε γνωστός. Λαϊκές μελωδίες με σαφείς αναφορές στο ρεμπέτικο, αλλά και «σκούρες» μπαλάντες που ωστόσο δεν εμποδίζουν τον ερμηνευτή να ξεδιπλώσει τις σπουδαίες φωνητικές του ικανότητες. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι από την προ τετραετίας (1981) συνεργασία του με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στα «Συναξάρια» είχαν ακουστεί περισσότερο οι μπαλάντες, παρά τα λαϊκά…
Το τραγούδι που ξεχώρισε αμέσως, έγινε επιτυχία και είναι γνωστό ακόμη και σήμερα είναι το «Είσαι ωραία σαν αμαρτία», αλλά με τα χρόνια «ξεπετάχτηκε» και το υπέροχο «Παράπονό μου», το οποίο συχνά-πυκνά βρίσκεται στο ρεπερτόριο των «ζωντανών» εμφανίσεων του Μητροπάνου. Ακόμη, εκείνη την εποχή ακούστηκαν αρκετά και τα «Ο κατηφές» και «Αν μ’ αγαπάς».
Η ηχογράφηση ξεκίνησε το Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1985 στο στούντιο SIERRA με ηχολήπτη τον Γαβριήλ Παντζή. Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν φωτογραφίες των συντελεστών.
Τα τραγούδια του δίσκου
01) Οι άντρες π’ αγαπάνε
02) Γυναίκα σκάρτη
03) Παράπονό μου
04) Είσαι ωραία σαν αμαρτία
05) Δε με θέλεις
06) Πικρός καφές
07) Αν μ’ αγαπάς
08) Ο κατηφές
09) Είμαι μάγκας
10) Αγάπη βουρκωμένη
11) Για μια γυναίκα
12) Πόσα χρόνια
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ – ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» (PHILIPS 832756) |
Ο Αύγουστος του 1987 ξαναφέρνει κοντά δύο από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, τον Κώστα Χατζή και τη Μαρινέλλα. Αυτή τη φορά στο στούντιο κι όχι στη μπουάτ «Σκορπιός» όπου είχαν ηχογραφηθεί δύο από τα σπουδαιότερα άλμπουμ στην ιστορία της δισκογραφίας, το «Ρεσιτάλ» το 1976 και «Το ταμ-ταμ» το 1980…
Είναι η τρίτη (και δυστυχώς τελευταία μέχρι σήμερα) δισκογραφική δουλειά των δυο τους, η οποία μπορεί να μην έχει τη μαγεία των προηγούμενων συνεργασιών τους αλλά ακούγοντάς την πραγματικά μαγεύεσαι. Νομίζεις ότι είσαι μαζί τους σε μια συντροφιά και τραγουδάς δίπλα τους…
Μαρινέλλα και Χατζής είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στο στούντιο δύο χρόνια νωρίτερα, στο εκπληκτικό και πασίγνωστο ντουέτο «Είσαι παντού και πουθενά» που περιλήφθηκε στο άλμπουμ της ερμηνεύτριας «Η αγάπη μας». Προφανώς, εκεί μπήκαν και τα «μπετά» μιας νέας συνεργασίας στο βινύλιο και το αποτέλεσμά της ήταν η «Συνάντηση» εξ ολοκλήρου σε μουσική Χατζή και στίχους των «κλασικών» συνεργατών του (Σώτια Τσώτου, Ξενοφών Φιλέρης, Δήμος Βαλσάμης κ.α.)…
Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή ακούγονταν στα ραδιόφωνα πάρα πολλά από τα τραγούδια του άλμπουμ: «Ιθάκη», «Τώρα ζω», «Να ‘ταν ο κόσμος μια κάλπη», «Τα σ’ αγαπώ σου ένα σωρό», «Μας κόψαν το φως» κ.α. Δυστυχώς όμως, με το πέρασμα των χρόνων χάθηκαν και σήμερα πλέον ελάχιστοι τα θυμούνται. Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί είναι όλα τους ένα κι ένα. Πάντως, και από εμπορικής πλευράς ο δίσκος δεν είχε την αποδοχή των προηγούμενων συναντήσεων Μαρινέλλας και Χατζή…
Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Χάρη Ανδρεάδη, ενώ στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες του «διδύμου»…
Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τώρα ζω (Γ. Τζουανόπουλου)
02) Ιθάκη (Σ. Τσώτου)
03) Τα σ’ αγαπώ σου ένα σωρό (Σ. Τσώτου)
04) Τίποτα (Δ. Βαλσάμη)
05) Δόξα τω Θεώ καλά περνάμε (Σ. Τσώτου)
06) Ήταν αρχή (Ξ. Φιλέρη)
07) Να ‘ταν ο κόσμος μια κάλπη (Σ. Τσώτου)
08) Ποτέ δεν είπα χαρωπό τραγούδι (Κ. Χατζή)
09) Τίμα τη μάνα μου (Σ. Τσώτου)
10) Ο καλύτερός μου φίλος (Σ. Τσώτου)
11) Μας κόψαν το φως (Σ. Τσώτου)
12) Αν (Θ. Ρέππα)