Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr
Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…
———————————————————–
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΡΤΖΟΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
«ΑΠΟΝΑ ΜΑΤΙΑ» (MINOS MSM 581) |
Ισως ο πιο «αδικημένος» και «περιθωριοποιημένος» δίσκος του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1985. Μπορεί να ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα, όμως σχεδόν αμέσως «χάθηκε» από το προσκήνιο κι εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα είναι σα να μην υπάρχει…
Κι όμως, πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά η οποία είναι η τελευταία της «τετραλογίας» των «καθαρά» λαϊκών δίσκων που ηχογράφησε ο ερμηνευτής στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 μετά τα «Ρεμπέτικα της κατοχής » (1980), το «Θέλω να τα πω» του Άκη Πάνου (1982) και τον «Τραγουδιστή» του Χρήστου Νικολόπουλου (1983).
Τα «Άπονα μάτια» είναι πόνημα δύο συνθετών. Στην πρώτη πλευρά τα τραγούδια υπογράφει ο Χρήστος Γκάρτζος σε στίχους του αείμνηστου Κώστα Κινδύνη και στη δεύτερη ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου. Αμφότεροι οι μουσικοί δημιουργοί είχανε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Νταλάρα και συγκεκριμένα το 1978 στο διπλό άλμπουμ «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου», ενώ ο Βαμβακάρης είχε συμμετοχή και στις δύο εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές του τραγουδιστή για τα ρεμπέτικα.
Και τα δώδεκα τραγούδια είναι πολύ καλά και πραγματικά είναι κρίμα που δεν ακούστηκαν όσο θα έπρεπε. Ίσως γι’ αυτό φέρει ευθύνη και ο ίδιος ο Νταλάρας, ο οποίος ουδέποτε συμπεριέλαβε έστω κι ένα στα προγράμματα που κατά καιρούς «στήνει» και τολμώ να πω ότι τα αδίκησε.
Ακόμη και την εποχή της κυκλοφορίας του δίσκου, δεν «πουλήθηκαν» στους – αποκλειστικά κρατικούς τότε – ραδιοφωνικούς σταθμούς κι έτσι έμειναν σχεδόν στην αφάνεια. Ακούστηκαν κάπως το ομότιτλο και το εξαιρετικό ζεϊμπέκικο «Τι να τα κάνεις τα φτερά».
Από το εν λόγω άλμπουμ αξίζει να προσέξετε και τα «Τριανταφυλλιές», «Το δίκιο μου πού να το βρω», «Αναφορές», «Πολλές φορές χρειάστηκε» και «Το όγδοο θαύμα», χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα. Καθαρόαιμα και γνήσια λαϊκά τραγούδια που δεν είναι αργά να βγουν ξανά στο φως, αλλά αναρωτιέμαι αν και ποιος θα ενδιαφερθεί να το κάνει…
Η οργάνωση παραγωγής ήταν της Κικής Καραβασίλη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο PDR (πρώην Columbia) με ηχολήπτη τον Μίμη Καννή. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν από κοινού συνθέτες και Νταλάρας, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχουν σημειώματα των δημιουργών. Στα «Άπονα μάτια», «Και πού δεν πήγα» στις δεύτερες φωνές ακούγεται η Χάρις Αλεξίου.
Τα τραγούδια του δίσκου
Μουσική: Χρήστος Γκάρτζος, Στίχοι Κώστας Κινδύνης
1) Τι να τα κάνεις τα φτερά
2) Άπονα μάτια
3) Τριανταφυλλιές
4) Ότι έχει και δεν έχει
5) Το δίκιο μου πού να το βρω
6) Αναφορές
Μουσική: Στέλιος Βαμβακάρης
1) Πολλές φορές χρειάστηκε (Λ. Χαψιάδη)
2) Χριστέ και Παναγία μου (Τ. Λειβαδίτη)
3) Το όγδοο θαύμα (Λ. Χαψιάδη)
4) Πήγα και σου παρήγγειλα (Παραδοσιακοί στίχοι)
5) Και πού δεν πήγα (Κ. Κοφινιώτη)
6) Εγώ είμαι γιος της Κοκκινιάς (Λ. Χαψιάδη)
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
«Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΕΟΣ» (ΜΒΙ 10423) |
Δεν ήταν λίγος ο κόσμος που ξαφνιάστηκε όταν το Νοέμβριο του 1990 είδε στις προθήκες των δισκοπωλείων ένα άλμπουμ με καινούργια τραγούδια σε μουσική κι ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τίτλο «Ο άγνωστος Θεός».
Ο «σερ» είχε αποσυρθεί από την ενεργό μουσική δράση ουσιαστικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ ο τελευταίος δίσκος του («Σήμερα») είχε κυκλοφορήσει το 1986 με τη συμμετοχή του Λεωνίδα Βελή και της Πίτσας Παπαδοπούλου και ουδείς πίστευε ότι θα επανέκαμπτε, από τη στιγμή μάλιστα που με δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι η παρουσία του στα ελληνικά μουσικά δρώμενα είχε λάβει τέλος.
Στο σημείωμα που έγραψε ο ίδιος στο εσώφυλλο του «άγνωστου Θεού», αναφέρει ότι αποφάσισε να επιστρέψει στη δισκογραφία εξαιτίας της έντονης πίεσης που του άσκησαν οι φίλοι και θαυμαστές του, παρακαλώντας τον να ξανατραγουδήσει. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1994 έλεγε στον Γιώργο Τσάμπρα: «Έκανα ένα δίσκο πριν μερικά χρόνια, έτσι για το θεαθήναι. Δεν τον διαφημίσανε, δεν τον παίξανε, δεν ξέρω τι…».
Όπως και να ‘χει, πρόκειται για την τελευταία ολοκληρωμένη δισκογραφική κατάθεση του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή. Τα χρόνια πια είχαν περάσει, η φωνή του δεν είχε πλέον τη δωρικότητα, τη στιβαρότητα και τη δύναμη της «χρυσής» εποχής του κι έτσι το εν λόγω άλμπουμ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, καθώς και τα τραγούδια δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερο.
Πάντως, θυμάμαι ότι τον πρώτο καιρό προβλήθηκε κάπως από τα ΜΜΕ κι αν δε με απατά η μνήμη μου, είχαν γυριστεί και δύο βιντεοκλίπ. Το ομότιτλο και το «Μη με ρωτάς αν σ’ αγαπώ» ακούστηκαν αρκετά τότε, αλλά πέραν τούτων ουδέν…
Στο δίσκο συμμετέχει με τρία τραγούδια και η Κύπρια τραγουδίστρια Άντρη Κωνσταντίνου, ενώ από στιχουργικής πλευράς ο Μπιθικώτσης εμπιστεύεται δημιουργούς της σύγχρονης γενιάς (Θόδωρος Γραμμένος, Ελένη Γιαννατσούλια, Βασίλης Παπαδόπουλος), αλλά και την πένα του παλιού φίλου, συνεργάτη και κουμπάρου του Κώστα Βίρβου με τον οποίο είχαν υπογράψει μεγάλες επιτυχίες κυρίως στη δεκαετία του ’70.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι είναι ο πρώτος και μοναδικός δίσκος του Μπιθικώτση που έγινε σε άλλη εταιρεία πλην της παλιάς «Columbia-His master’s voice» και μετέπειτα EMI. Έπειτα από σχεδόν 35 χρόνια συνεργασίας γεμάτα από μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, ο «σερ» ηχογραφεί για λογαριασμό της ΜΒΙ (Music Box International) – στην οποία ήδη ανήκε ο Στέλιος Καζαντζίδης – κι έτσι κλείνει μια λαμπρή πορεία 40 ετών στο τραγούδι…
Τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Νίκος Κούρος.
Τα τραγούδια του δίσκου
01) Ο άγνωστος Θεός (Κ. Βίρβου)
02) Η ταυτότητά μου (Κ. Βίρβου)
03) Μη με ρωτάς αν σ’ αγαπώ (Θ. Γραμμένου)
04) Άλλαξε το πλάνο (Μ. Τουτουντζή)
05) Αγάπη με μπαλώματα (Μ. Τουτουντζή)
06) Φοβάμαι (Θ. Γραμμένου) Α. Κωνσταντίνου
07) Είσαι η πρώτη εκλεκτή (Θ. Γραμμένου)
08) Το πουκαμισάκι (Θ. Γραμμένου) Α. Κωνσταντίνου
09) Θυμάμαι κάτι Κυριακές (Ελ. Γιαννατσούλια)
10) Μεσάνυχτα λεν τα ρολόγια (Θ. Γραμμένου)
11) Ιπτάμενο χαλί (Ελ. Γιαννατσούλια) Α. Κωνσταντίνου
12) Είσαι γυναίκα με περιεχόμενο (Θ. Γραμμένου)
13) Το παίζω ρίσκο
14) Κρυφάκουσα (Β. Παπαδόπουλου)