Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
«Ο ΘΕΜΗΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ»
(MINOS MSM 330)

Πρόκειται για τον τελευταίο επιτυχημένο δίσκο του Θέμη Ανδρεάδη και πάλι χωρίς τη συνεργασία του Γιάννη Λογοθέτη, με τον οποίον είχε δημιουργήσει ένα πολύ καλό «δίδυμο». Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1978 και περιλαμβάνει τραγούδια στο στυλ που είχε καθιερώσει ο ερμηνευτής, δηλαδή χιουμοριστικά και σατιρικά που ακόμη και σήμερα ακούγονται πολύ ευχάριστα.

Ο Ανδρεάδης στηρίζεται σε νέους – τότε – δημιουργούς, οι οποίοι στη συνέχεια έγραψαν μικρή ή μεγάλη ιστορία στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας. Έτσι, συνεργάζεται με τον Νίκο Καρβέλα που ήδη είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά του αλλά ακόμη δεν είχε το «όνομα» που έφτιαξε στη δεκαετία του ’80, τον Γιάννη Καραλή που κι εκείνος έγραψε μεγάλες επιτυχίες στα είκοσι χρόνια που ακολούθησαν και τον Χρήστο Κυριαζή, που έγινε ευρέως γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με «σουξέ» όπως «Έχω κλάψει», «Επιμένω», «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» κ.α.

Επίσης, υπάρχει και η «πινελιά» της «παλιοσειράς» Νινής Ζαχά λίγο πριν ξεκινήσει η σχεδόν αποκλειστική και άκρως επιτυχημένη συνεργασία της με την Αλέκα Κανελλίδου, καθώς επίσης και του Γιάννη Κιουρκτσόγλου ο οποίος είχε συμμετοχή σε όλους τους προηγούμενους δίσκους του τραγουδιστή.

Θα λέγαμε ότι ήταν η τελευταία «αναλαμπή» του Θέμη Ανδρεάδη στη δισκογραφία, αφού στα κατοπινά χρόνια η παρουσία του γινόταν όλο και πιο σπάνια μέχρι που χάθηκε τελείως. Πάντως, με χαρά πληροφορούμαι ότι αφενός μεν οι πρόσφατες εμφανίσεις του στη θρυλική μπουάτ «Ζουμ» στην Πλάκα είχαν μεγάλη επιτυχία κι αφετέρου ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πειστεί να ξαναμπεί στο στούντιο για την ηχογράφηση ενός νέου δίσκου. Μακάρι, γιατί έχει λείψει πάρα πολύ στους φίλους του καλού ελληνικού τραγουδιού…

Από το εν λόγω άλμπουμ, ακούστηκε κατά βάση το γεμάτο υπονοούμενα «Μ’ αυτό περνάνε όλα» και σε δεύτερο πλάνο τα «Στον ΟΗΕ», «Ο γάμος» και «Κύριε νάπτη». Γενικότερα, όλος ο δίσκος ακούγεται εξαιρετικά ευχάριστα και σε πολλά σημεία του προκαλεί γέλιο, χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να γίνεται γελοίος…

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο Polysound και Columbia με ηχολήπτες τους Γιάννη Σμυρναίο, Γιάννη Κιουρκτσόγλου, Στέλιο Γιαννακόπουλο, Τάκη Φιλιππίδη και Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Κώστα Κλάββα και του Γιάννη Κιουρκτσόγλου, ενώ μαζί με τον Ανδρεάδη τραγουδάνε και οι Χριστίνα Βαρζοπούλου, Χρήστος Κυριαζής, Γιάννης Καραλής, Βάσια Ζήλου, Ιωάννα Κιουρκτσόγλου, Γιάννης Κιουρκτσόγλου και Κώστας Ανδρεάδης. Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες του τραγουδιστή και τα εξώφυλλα των προηγούμενων δίσκων του στην τότε MINOS…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Στον ΟΗΕ (Ν. Καρβέλα-Β. Τσιμπούλη)
02) Κύριε νάπτη (R. Corozonne-Β. Τσιμπούλη)
03) Ο Ανανίας (Γ. Καραλή)
04) Μ’ αυτό περνάνε όλα (Ν. Καρβέλα-Β. Τσιμπούλη)
0
5) Μη μου το κάνεις αυτό (Γ. Κιουρκτσόγλου)
06) Με σνομπάρεις (Ν. Καρβέλα-Β. Τσιμπούλη)
0
7) Καμπαρέ (Χρ. Κυριαζή)
0
8) Ο γάμος (Χρ. Κυριαζή)
0
9) Καπιτάλα (Γ. Κιουρκτσόγλου)
10) Ντίνα (Λ. Αργυρίου-Σ. Μακρή)
11) Εγκυκλοπαίδεια (Ν. Ζαχά)
12) Τοκίκο (Ν. Καρβέλα)
13) Στο πιάνο (Γ. Καραλή)
14) Τζώννυ (Χρ. Κυριαζή)
15) Νυχτερινή ζωή (Χρ. Κυριαζή)

ΤΑΚΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ»
(COLUMBIA 71219
)

Εχω τη γνώμη ότι δεν υπάρχει πιο επίκαιρος και διαχρονικός δίσκος από αυτόν, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1982. Ο Χάρρυ Κλυνν είχε ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού ως ο κορυφαίος σατιρικός καλλιτέχνης και τα άλμπουμ που ηχογραφούσε δεν έπεφταν ποτέ κάτω από τις 50.000 πωλήσεις. Το καλοκαίρι του 1981 λοιπόν, αποφάσισε να μπει στο στούντιο για να ηχογραφήσει κάποια από τα ποιήματα του Γεωργίου Σουρή, ενός ποιητή ο οποίος στην εποχή του δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ομότεχνούς του αλλά και τους κριτικούς, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ τον θεωρούσαν τρελό…

Κι όμως. Αν διαβάσετε ένα-ένα τα ποιήματά του, θα διαπιστώσετε ότι απολύτως τίποτε δεν έχει αλλάξει από την εποχή που γράφτηκαν ως σήμερα. Ο Σουρής τα έγραψε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν ζούσε στην Ελλάδα του 2010 πάλι με τον ίδιο τρόπο θα τα έγραφε. Η εικόνα της χώρας μας, της Ευρώπης, της πολιτικής κ.τ.λ. παραμένει πάντοτε ίδια κι απαράλλαχτη, ακριβώς όπως την περιγράφει ο σατιρικός αλλά και συνάμα τόσο σοβαρός και αληθινός ποιητής…

Ο Κλυνν επέλεξε τον Τάκη Μπουγά ως τον συνθέτη του δίσκου, συνεργαζόμενος μαζί του για πρώτη και τελευταία φορά. Ως τότε (αλλά και αργότερα), τις μουσικές για τα άλμπουμ του έγραφε ο Γιώργος Κριμιζάκης. Πρόκειται βεβαίως για τραγούδια τα οποία έχουν μεν έντονο το χαρακτήρα της σάτιρας, ωστόσο ταυτόχρονα περνάνε πολλά και σημαντικά μηνύματα τα οποία είναι επίκαιρα ακόμη και σήμερα κι όπως όλα δείχνουν, θα είναι για πολλές δεκαετίες ακόμη…

Γενικότερα, πρόκειται για μιαν εξαιρετική δουλειά από κάθε άποψη και ο κόσμος τίμησε και πάλι την προσπάθεια του Χάρρυ Κλυνν, μια και οι πωλήσεις του δίσκου ξεπέρασαν τις 50.000 αντίτυπα. Μπορεί στις μέρες μας να είναι κάπως ξεχασμένος, αλλά αξίζει σίγουρα να τον ανακαλύψετε και ειδικά τη συγκεκριμένη εποχή…

Να σημειώσουμε ότι το άλμπουμ συνοδεύεται από ξεχωριστό βιβλιαράκι 14 σελίδων στο οποίο αναγράφονται οι στίχοι των ποιημάτων που επελέγησαν για το δίσκο, με σκίτσα και φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή.

Παραγωγός ήταν ο ίδιος ο Χάρρυ Κλυνν, μέσω της εταιρείας «Ντεπώ» που είχε συστήσει. Η ηχογράφηση έγινε στο περίφημο στούντιο 2 της Columbia από την 1η Αυγούστου 1981 ως τις 14 Ιανουαρίου 1982 με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και βοηθούς τους Γιώργο Τζάννες, Κώστα Ράινινγκ και Πάνο Σιακαβέλλα. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Άγγελου Μπότση και του Νίκου Στρατηγού.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Φόροι
02) Το παλιοκαύκαλο
0
3) Το μέτρημα
0
4) Ευρώπη
0
5) Η ζωγραφιά μου
0
6) Αθήνα
0
7) Ελλάς-Ελλάς
0
8) Κλέφτες
0
9) Ελλάδα
10) Η γλώσσα
11) Το φίλημα
12) Αποκριές
13) Θέλω να γίνω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ