Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΚΑΣ
«GREKO MASKARA» (MINOS MSM 896)

Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο εύστοχος και …διαχρονικός χαρακτηρισμός για τον Έλληνα από αυτόν που του έδωσε ο Γιάννης Μηλιώκας με αυτό το δίσκο που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1990. Ο πανέξυπνος και ταλαντούχος δημιουργός κι ερμηνευτής απέδωσε τον μέσο συμπατριώτη μας ίσως καλύτερα από τον καθένα στο ομώνυμο τραγούδι, το οποίο μπορεί να μοιάζει χιουμοριστικό αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι. Όλα όσα αναφέρει είναι πέρα για πέρα αληθινά και μας χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα. Έστω και μία από τις …ιδιότητες της φυλής μας που περιγράφονται, υπάρχει στον καθένα από μας!

Βεβαίως, το εν λόγω κομμάτι ακούστηκε αμέσως κι έγινε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, θυμάμαι εκείνη την εποχή τον Μηλιώκα να συμμετέχει ως γκεστ σταρ στην τηλεοπτική σειρά «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης» τραγουδώντας αυτό το τραγούδι και τον αξέχαστο και μέγιστο Θανάση Βέγγο να τον …διακόπτει κάθε τρεις και λίγο ζητώντας του εξηγήσεις για την κάθε φράση που έλεγε…

Από εκεί και πέρα, αίσθηση έκανε και το …καλαματιανό «Κάπου θα συναντηθούμε» (γνωστότερο ως «Στις έντεκα μπορείς;») με τη συμμετοχή της Γλυκερίας, το οποίο ακούγεται ακόμη και σήμερα! Ο Μηλιώκας είχε κι έχει μια μοναδική ικανότητα να περνάει σοβαρά μηνύματα μέσα από εκ πρώτης …ακρόασης χιουμοριστικά τραγούδια κι έτσι κάνει και με το συγκεκριμένο, αφού μιλά για την αποξένωση των ζευγαριών λόγω φόρτου εργασίας.

Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα εξαιρετικό και «ψαγμένο» κομμάτι που λέγεται «Μπαμπά μην τρέχεις», το …εκκλησιαστικό «Κατά Ιωάννην Μ.» και το «Ναταλία» που είναι γραμμένο για την κόρη του και λέει μόνο το όνομά της σε ολόκληρο το τραγούδι!

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Greko maskara
02) Μπαμπά μην τρέχεις
03) Κάπου θα συναντηθούμε (συμμετέχει η Γλυκερία)
04) Βόλτα σ’ ένα παπούτσι
05) Λίγες μείνανε
06) Κατά Ιωάννην Μ.
07) Ναταλία
08) Ο γιατρός
09) Είμαι καλό παιδί
10) Νανούρισμα

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ
«ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΜΑΡΑΓΚΟΣ» (MINOS MSM 911)

Έπειτα από ένα «διάλειμμα» με το δίσκο «Fifties και ξερό ψωμί» το 1988 που περιλάμβανε χορευτικά τραγούδια της δεκαετίας του ‘50, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης επιστρέφει στη δισκογραφία με καινούργιο υλικό που βεβαίως φέρει την υπογραφή του τόσο συνθετικά, όσο και στιχουργικά.

Μπορεί να μην είχε τη μεγάλη εμπορική επιτυχία του άλμπουμ του 1986 «Τραγούδια για κακά παιδιά», ωστόσο περιλαμβάνει και πάλι κομμάτια …αυστηρώς “κηλαηδονίστικα” με ως επί το πλείστον όμορφες μελωδίες και σατιρικούς στίχους, κάποιοι από τους οποίους όμως περνάνε τα δικά τους μηνύματα.

Είναι φανερό πάντως ότι τα πράγματα από λεκτικής άποψης είχαν αρχίσει λιγάκι να ξεφεύγουν, αφού λ.χ. στο «Πόλεμος τώρα» επαναλαμβάνονται αρκετές φορές οι στίχοι «Σ’ είπα κατσίκα και μ’ είπες μοσχάρι» που όσο κι αν έχουν πλάκα, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν ταιριάζουν σ’ ένα καλλιτέχνη όπως ο Κηλαηδόνης…

Το τραγούδι που ξεχώρισε αμέσως κι ακούστηκε πολύ, ήταν το «Φταίει ο χοντρός;» που η τελευταία αποστροφή του «φταίει κι ο Χατζηπετρής» χρησιμοποιείται έκτοτε πολύ συχνά στην καθημερινή φρασεολογία μας. Μιλάει βεβαίως για την ευθυνοφοβία που μας διακατέχει ως Έλληνες και προσπαθούμε πάντα να ρίχνουμε το φταίξιμο για όλα τα στραβά στους άλλους…

Από εκεί και πέρα, ακούστηκαν κάπως τα «Οι εντιμότατοι φίλοι μου», «Πόλεμος τώρα!» και «Comic». Πάντως, σίγουρα δεν είναι από τις τοπ δουλειές του Κηλαηδόνη χωρίς φυσικά να μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε κακή.

Παραγωγός ήταν ο Μίνως Μάτσας, ο γνωστός σήμερα μουσικός που στο ξεκίνημά του επιχείρησε απ’ αυτή τη θέση ν’ ασχοληθεί με τη δισκογραφία, ωστόσο τελικώς φαίνεται ότι ακολούθησε το δρόμο της καρδιάς του κι όχι του πατέρα και του παππού του. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον συνθέτη και τον Βασίλη Γκίνο και η ηχογράφηση στο στούντιο Sierra με ηχολήπτη τον Γαβριήλ Παντζή και βοηθούς τους Νάσο Αθανασίου και Αντώνη Σπετσέρη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Φταίει ο χοντρός;
02) Οι εντιμότατοι φίλοι μου
03) Το εμβατήριο της σιωπής
04) Πόλεμος τώρα!
05) Omerta
06) Comic
07) Κιτς made in Greece
08) Εκεί που είσαι ήμουνα
09) Εγώ μιλάω για μένα
10) Κούφια η ώρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here