Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την άνοιξη και εισέλθουμε στο φετινό συναυλιακό καλοκαίρι, βρεθήκαμε το περασμένο Σάββατο στο Ίλιον Plus για μία μοναδική εμφάνιση του Δημήτρη Καρρά, του Φώτη Ανδρικόπουλου και της πρωτοεμφανιζόμενης Κατερίνας Ζευγαρά. Μέσα από ένα χορταστικό πρόγραμμα που περιείχε και αρκετές μικρές εκπλήξεις, οι δύο τραγουδοποιοί ξεδίπλωσαν σημαντικές στιγμές της προσωπικής τους δισκογραφίας ενώ δεν έλειψαν και πολύ όμορφες αποδόσεις και διασκευές αγαπημένων δημιουργιών άλλων καλλιτεχνών.

andrikopoulos_karras_live_2016_05_006_zevgara

Η έναρξη του πρώτου μέρους τους βρήκε όλους επί σκηνής να τραγουδούν το ”Έτσι οι μέρες περνούν”, ένα τραγούδι γεννημένο μέσα στην κρίση που μιλάει για όλες τις αλλαγές που έγιναν στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια. Πρώτη διασκευή της βραδιάς ήταν το ”Παποράκι του Μπουρνόβα” σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο Δημήτρης Καρράς μας θύμισε στιγμές από την προσωπική του δισκογραφία (Ρετιρέ, Λυπάμαι, Πισωγυρίσματα) αλλά από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Πάζλ (Σ’ ένα σύννεφο πάνω). Εντυπωσιακός ήταν και ο Φώτης Ανδρικόπουλος, που ερμήνευσε το ”Δωμάτιο” των Κατσιμιχαίων και τα ”Μάτια δίχως λογική” του Μαχαιρίτσα και μας προέτρεψε ”Να μην το βάλουμε κάτω”, μέσα από ένα κομμάτι που δημιούργησε με τον κιθαρίστα του Bob Marley, Earl ”Chinna” Smith! Το πρώτο μέρος δεν θα μπορούσε να κλείσει πιο όμορφα από την παρουσία του Μανώλη Φάμελλου επί σκηνής, άρτι αφιχθέντος μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη, που έπαιξε και τραγούδησε με τον Καρρά τις κοινές τους ”Γκρίζες ζώνες” και τα γλυκά, προσωπικά του ”Γαλάζια μυστικά”.

andrikopoulos_karras_live_2016_05_026_famellos


Τόσο στην αρχή όσο και στο δεύτερο μέρος που ακολούθησε, καθοριστική και ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή της Κατερίνας Ζευγαρά. Πρόκειται για μια νέα παρουσία, ιδιαίτερα συμπαθητική, που διαθέτει στιβαρή φωνή και με τη σκηνική της παρουσία δείχνει να αισθάνεται αυτό που υποστηρίζει με τη φωνή της. Χαρακτηριστική είναι, βέβαια, η δυνατότητά της να ερμηνεύει διαφορετικά μεταξύ τους είδη. Η παρουσία αυτή δείχνει φυσικά και την εμπιστοσύνη που ο Δημήτρης Καρράς δείχνει σε νέες φωνές και γενικότερα σε νέους καλλιτέχνες, όπως είχε κάνει κάποτε και με τον Ανδρικόπουλο, τοποθετώντας τους μάλιστα ως ισότιμους με αυτόν μέσα στο πρόγραμμά του. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τις περισσότερες δημιουργίες του τις αναθέτει ερμηνευτικά σε συναδέλφους του.

andrikopoulos_karras_live_2016_05_042_zevgara

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος είχε περισσότερες κοινές στιγμές. Θυμηθήκαμε την πολύ όμορφη διασκευή των Βωξ στο ”Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” και ακούσαμε έναν αποκαλυπτικό Φώτη Ανδρικόπουλο στο καββαδικό ”Καραντί” και στο ”Πριν το τέλος”. Δεν έλειψαν τα ”Όνειρα αστέρια” και το αυτοαναφορικό-βιωματικό ”Ξέρω πως δε με θες”, για το οποίο ο Φώτης μας είχε μια αστεία ιστορία.


Η δεύτερη έκπληξη της βραδιάς, μη αναμενόμενη και απρογραμμάτιστη, ήταν αυτή του Κώστα Αγέρη. Ο μουσικός που μας συστήθηκε στο τηλεοπτικό ”Voice”, μας ταξίδεψε με το ”Για που το βαλες καρδιά μου” του Ορφέα Περίδη και με μια πολύ δυναμική διασκευή του παραδοσιακού ”Όσο βαρούν τα σίδερα”. Συγκινητική στιγμή με τη συμμετοχή μάλιστα του κοινού, ήταν το άκουσμα του πολυαγαπημένου ”Έρωτα τροχού”, που ο Δημήτρης Καρράς αφιέρωσε στη μνήμη του ”δασκάλου” του, όπως είπε, Μάνου Ξυδούς.

andrikopoulos_karras_live_2016_05_038_ageris

Πριν αφήσουμε, λοιπόν, τα νυχτερινά μαγαζιά και τα χαμηλά φώτα των μουσικών σκηνών του χειμώνα για να μπούμε στα μεγάλα θέατρα του καλοκαιριού, χρειαζόμασταν αυτή την όμορφη βραδιά, που ομολογούμε πως μας άφησε ιδιαίτερα ευχάριστες αναμνήσεις. Και κάπως έτσι, αφού ψάξαμε να βρούμε ”στα παράθυρα το φως”, αναζητήσαμε το ”άλλο μας εγώ” και χορέψαμε ”ταγκό”, αποχαιρετήσαμε ”μια μέρα δροσερή” και βάλαμε μπρος σχέδια να ”πάρουμε ένα τροχόσπιτο και να φύγουμε μακριά”, έχοντας πια το νου μας στο ερχόμενο καλοκαίρι!

andrikopoulos_karras_live_2016_05_034

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Κατερίνα Τεπελένα – Βιολί, Φλάουτο
Δρόσος Σκυλλάς – Τύμπανα
Τάσος Ρούσης – Μπάσο
Δημήτρης Τσιμπάνος – Πλήκτρα
Ιάσονας Κτενάς – Βιολί
Παντελής Κλήμης – Κιθάρα

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here