15/4/2013
www.musiccorner.gr

Ο Evripidis and his Tragedies παρουσιάζει τραγούδια από όλη του τη μουσική διαδρομή, στην πιο απογυμνωμένη αλλά και πιο ουσιαστική βερσιόν τους, το Σάββατο 20 Απριλίου, στο Gig Space του six d.o.g.s. O βαθιά προσωπικός αλλά ταυτόχρονα τόσο αναπάντεχα οικείος σε όλους μας κόσμος του δημιουργού αναδύεται, υπό το φως κεριών, με τη βοήθεια πιάνου και φωνής.

Το «Evripidis and his Tragedies» ξεκίνησε σαν ένα προσωπικό μουσικό project του Ευριπίδη Σαμπάτη, πιανίστα με κλασική εκπαίδευση, συγγραφέα και εικαστικού, ενόσω ακόμα βρισκόταν στην Αθήνα και τραγουδούσε μόνος του παίζοντας πιάνο. Η καρδιά του τον οδήγησε στη Βαρκελώνη, όπου γρήγορα ανακάλυψε ότι μερικοί από τους φίλους του, ήδη μέλη σε άλλα συγκροτήματα της indie σκηνής της Βαρκελώνης, ήταν πολύ ταλαντούχοι και ότι περνούσε καλά παίζοντας μουσική μαζί τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια σύμπνοια από φρέσκιες ιδέες που γρήγορα άρχισε να γίνεται το τέλειο soundtrack της ζωής στην πόλη.

Ο Evripidis and his Tragedies είναι άλλοτε ένα one-man show κι άλλοτε ένα πολυάνθρωπο εύρημα, που έχει εμφανιστεί ζωντανά σε πολλά διαφορετικά μέρη: από μικρά μπαρ και nightclubs σε γκαλερί τέχνης και μπουτίκ, από διεθνή φεστιβάλ σε εγκαταλειμμένα διαμερίσματα, από θέατρα σε ταράτσες και από δισκάδικα σε επιδείξεις μόδας. Η μουσική του είναι pop με οδηγό το πιάνο, άλλες φορές ηλιόλουστη και άλλες σκοτεινή. Πρόσφατα έγραψαν για τα τραγούδια του ότι συνδυάζουν μοναδικά όλη την δημοφιλή μουσική του 20ού αιώνα, ξεκινώντας από την κλασσική, περνώντας από την αμερικάνικη μουσική των δεκαετιών του 20 και του 30, το μιούζικαλ, το καμπαρέ και όλη την ποπ από το 50 μέχρι σήμερα. Προσθέστε σε αυτά την αμέριστη αγάπη του Ευριπίδη για τη μουσική του μπαρόκ και έχετε ένα συνδυασμό ιδιόμορφο και αλλεργικό στις ταμπέλες.

 Οι στίχοι συχνά διακατέχονται από σκοτεινό χιούμορ ή αθεράπευτο ρομαντισμό, με επαναλαμβανόμενα θέματα τους εραστές που ακολουθούν χωριστούς δρόμους, τα παλιρροϊκά κύματα, τα δόντια που πέφτουν, την αγάπη χωρίς ανταπόκριση, τις μεθυσμένες νύχτες, τις εμπορικές αυτοκτονίες, τα βρώμικα πεζοδρόμια, τα γαλλικά φιλιά, τις τεμπέλικες διακοπές διαρκείας στα ελληνικά νησιά, το ατσούμπαλο σεξ στα αντίσκηνα, την πολυγαμία, τους όρκους αιώνιας αγάπης, τις τρομακτικές νύχτες, τα φαντάσματα, τα αναμνηστικά, τις στρωματσάδες σε ξένα σπίτια, τα πρωινά της Κυριακής, τις αναμνήσεις αγάπης και τις προσκλήσεις σε εφηβικά πάρτυ, τις πόλεις φαντάσματα αλλά κυρίως ό,τι δεν είναι πια εδώ και έχει αφήσει μόνο μια ουλή.

Μια μελαγχολική σχέση, όπου ο ρομαντισμός δεν πέθανε ποτέ, όπου η αρμονία δημιουργείται με μια ευφυή ματιά στη σύγχρονη ζωή, για κερδισμένους και χαμένους, θύματα και νικητές, για ήρωες και καθάρματα.

Ο Evripidis and his Tragedies έχει κυκλοφορήσει δυο άλμπουμ (καθώς και διάφορα ακυκλοφόρητα τραγούδια, soundtracks για videoart, ταινίες μικρού μήκους και μουσικά video που μπορούν να βρεθούν στο internet) ενώ έρχεται σύντομα και η τρίτη μεγάλου μήκους κυκλοφορία του. Στο μεταξύ, σε περίπου ένα μήνα θα κυκλοφορήσει και ένα EP με τίτλο «…and it was good while it lasted, baby!».

six d.o.g.s
Αβραμιώτου  6-8

Μοναστηράκι
Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here