Γράφει η Εύα Αροτσίδου
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

Όταν πριν μερικούς μήνες έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της Φιλιώς Χαϊδεμένου “Τρεις αιώνες μια ζωή“, δεν περίμενα αυτό που θα ακολουθούσε. Στη τελευταία σελίδα του είπα δεν είναι δυνατό όλα αυτά τα βασανιστικά γεγονότα να έχουν συμβεί σε έναν άνθρωπο και να τα διηγείται με τόση ψυχραιμία.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα έφτασε η στιγμή που το βιβλίο θα ζωντάνευε μπροστά στα μάτια μου στην παράσταση “Φιλιώ Χαϊδεμένου”, που παίζεται στο Θέατρο Βεάκη, στα Εξάρχεια. Με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη και τον Ζαχαρία Καρούνη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το έργο αναμενόταν εξαίρετο.

filio_chaidemenou_theatro_2016_12_025

Όπως και ήταν… Το έργο πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της μικρής τότε Φιλιώς Χαϊδεμένου, που έζησε όλη τη φρίκη της Μικρασιατικής καταστροφής, το ξεριζωμό, τις κακουχίες, το συνεχή αγώνα για επιβίωση. Περιγράφει με τις πιο ζοφερές αποχρώσεις όσα πέρασαν οι Έλληνες στα χέρια των Τούρκων, τη πορεία προς την Ελλάδα, τη μάχη να ξανασταθούν στα πόδια τους από το μηδέν. Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το μέγεθος της κτηνωδίας που έζησαν εκείνα τα χρόνια.


Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ως Φιλιώ Χαϊδεμένου είναι συγκλονιστική. Με πολύ σεβασμό έχει προσεγγίσει μια ηρωίδα στη κυριολεξία, που εκτός των όσων βίωσε, προσπάθησε να διατηρήσει αναλλοίωτη την εθνική μνήμη και τον πολιτισμό των Ελλήνων. Η ερμηνεία της απόλυτα φυσική, λες και ζούσε όλα εκείνα τα δεινά τη στιγμή του έργου. Με πολύ εκφραστικότητα αποτύπωσε και πέρασε στο κοινό την δύναμη ψυχής που έκρυβε η Φιλιώ μέσα της. Χαρήκαμε μαζί της και αγαλλιάσαμε με τις όμορφες μέρες στα Βουρλά της Σμύρνης, νιώσαμε την ανεμελιά της εποχής, την αγωνία για το μέλλον, βιώσαμε τον πόνο και τη θλίψη των γεγονότων, την αδιάκοπη μάχη για την ζωή. Μας συγκίνησε με την ερμηνεία της, βουρκώσαμε και τα πρώτα δάκρυα δεν άργησαν να κυλήσουν από τα συναισθήματα, που μας χάρισε απλόχερα η κ. Μπεμπεδέλη. Τέτοιες ερμηνείες δύσκολα συναντάς σε ελληνικά θεατρικά έργα.


Ο συνοδοιπόρος της στο έργο Ζαχαρίας Καρούνης, που είχε και την ιδέα μεταφοράς του βιβλίου στο θέατρο στεκόταν δίπλα της σα τη φωνή της συνείδησης, που της θύμιζε τα γεγονότα, σαν τον οδηγό που της έδειχνε το δρόμο για την εξιστόρησή τους. Με την εκπληκτική και μελωδική φωνή του, επένδυε με τραγούδια τον έργο, τραγούδια που μιλούσαν στην ψυχή και τόνιζαν το ήδη φορτισμένο κλίμα. Τραγουδώντας σχεδόν acapella συγκλόνιζε με τη χαρισματική φωνή του και μάγευε το κοινό.


Ο υπόλοιπος θίασος λειτουργούσε συμπληρωματικά στην πορεία των γεγονότων. Μας μετέφερε με αναδρομές στο παρελθόν κι αναπαριστούσε τα λόγια της ηρωίδας. Με άριστες ερμηνείες και εξαιρετικούς ηθοποιούς δεν μας άφησε σε καμία περίπτωση αδιάφορους, αλλά αντιθέτως μας μετέφερε νοερά στη στιγμή των γεγονότων και μας επέτεινε την συγκίνηση.

 

filio_chaidemenou_theatro_2016_12_022

Αναμφισβήτητα, είναι μια άριστα δουλεμένη και εξαιρετική παράσταση. Τα λόγια φαίνονται φτωχά μπροστά σε όλα όσα ένιωσα, είδα και βίωσα παρακολουθώντας την. Χαρά, ξενοιασιά, μνήμη, πόνος, δάκρυα, θλίψη, ελπίδα, όλα εναλλάσονται στην διάρκεια του έργου, που μόλις τελειώσει κλείνεις εισιτήριο για να το απολαύσεις ξανά. Μόνο τεράστια ευχαριστώ μπορείς να πεις στους ηθοποιούς, που μας χάρισαν αυτήν την απίστευτη εμπειρία και που έκαναν όλο το θέατρο να σηκωθεί όρθιο, να τους χειροκροτά χωρίς σταματημό…

filio_chaidemenou_theatro_2016_12_042

Δείτε επίσης:
Το δελτίο τύπου της παράστασης
Το ρεπορτάζ του MusicCorner.gr από τη συνέντευξη τύπου για τη παράσταση


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here