Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηραφαηλίδης
k.chatzirafailidis@musiccorner.gr
20/4/2010
www.musiccorner.gr

Στις 14 Απριλίου εμφανίστηκαν στην Αθήνα και στις 15 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, οι Editors. Η είδηση ότι θα εμφανιστούν στην Ελλάδα ήταν μακράν, η πιο ευχάριστη είδηση της χρονιάς. Φυσικά ήμουν εκεί, την δεύτερη βραδιά, στην εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και η “έδρα” μου.

Σε αντίθεση με την εμφάνιση τους στην Αθήνα, όπου ήταν τυπικοί και …Άγγλοι στο ραντεβού τους, αφού βγήκαν στην σκηνή ακριβώς στις 21:30 όπως προβλεπόταν, στη Θεσσαλονίκη, ανέβηκαν στην σκηνή του Principal Club Theater με μία ώρα καθυστέρηση, δηλαδή στις 22:30, πράγμα που φυσικά συγχωρείται, αν σκεφτεί κανείς το υπέροχο live που ακολούθησε. Άλλωστε θα ήταν τουλάχιστον άδικο να εστιάσει κανείς στην μία ώρα καθυστέρησης και όχι στην απίστευτη δυναμική του group το οποίο ερμήνευσε καταπληκτικά όλα τα κομμάτια.

Τη βραδιά άνοιξε το ‘In This Light And On This Evening’, ένα υπέροχο κομμάτι από τον πρόσφατο ομώνυμο δίσκο τους, που ξεχωρίζει. Ιδιαίτερα επιβλητικό και απόλυτα σωστό σαν intro, αφού βάζει τον θεατή στην κατάλληλη ατμόσφαιρα για αυτά που θα ακολουθήσουν. Όσο λοιπόν συνεχιζόταν το live τόσο περισσότερο ενθουσιώδης έδειχνε ο κόσμος, δείχνοντας μεγαλύτερη ανταπόκριση στα περισσότερο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος, όπως τα ‘Bones’, ‘The Racing Rats’ και ‘Munich’, ενώ ο απόλυτος ‘χαμός’ έγινε στο ‘Papillon’ το οποίο φυσικά κράτησαν για το τέλος, αφού αποτελούσε το προτελευταίο κομμάτι της συναυλίας και το τρίτο του outro.

Προσωπική κορυφαία στιγμή και γενικά, highlight της βραδιάς θεωρώ by far την καταπληκτική και έντονη ερμηνεία του ‘Escape The Nest’, όχι μόνο επειδή είναι το αγαπημένο μου κομμάτι των Editors αλλά κυρίως επειδή η ερμηνεία τους σε αυτό ήταν σχεδόν επική, απίστευτα δυναμική και συγχρόνως σκοτεινή, έτσι ώστε να ταιριάζει με την ατμόσφαιρα του τραγουδιού.

Οι Editors βρέθηκαν στην σκηνή του Principal για μιάμιση ώρα, άσχετα αν στους θεατές φάνηκε σαν μισάωρο και αυτό επειδή δεν υπήρχε ούτε λεπτό που θα μπορούσαν να νιώσουν πλήξη! O frontman του group, Τοm Smith έδωσε ένα απίστευτο show on stage αφού σε πολλά κομμάτια κυριολεκτικά χτυπιόταν πάνω στην σκηνή. Παρόλα αυτά, ακόμη και να έλειπε η εκπληκτική σκηνική του παρουσία και μόνο η φωνή του θα ήταν αρκετή για να συγκινήσει το κοινό. Μόνο ένα μικρό διάλειμμα έκαναν, για λιγότερο από πέντε λεπτά, ενώ δεν δίσταζαν κάθε τόσο να ευχαριστούν τον κόσμο που ήρθε να τους δει, λέγοντας ένα …”efkaristo” μετά το τέλος σχεδόν κάθε τραγουδιού.

Ο χώρος ήταν σχεδόν γεμάτος, κάτι το οποίο φαινόταν ακατόρθωτο να συμβεί μέχρι τις εννιά, αφού οι περισσότεροι έφτασαν μετά τις 21:30. Η βραδιά έκλεισε με το ‘Fingers In The Factories’, γύρω στις δώδεκα. Ας ελπίσουμε πως θα ξαναέρθουν σύντομα στην Ελλάδα, άλλωστε το κοινό ήταν ικανοποιητικά θερμό. Για την ώρα, τους …”efkaristoume” για το υπέροχο live!

Νέες κυκλοφορίες

Caribou – Swim (album)

  

Κινούμενο σε καθαρά ηλεκτρονικούς ρυθμούς, το album του Caribou, με τίτλο ‘Swim’. Ο πήχης είχε ήδη ανέβει ψηλά με την κυκλοφορία του πρώτου single ‘Odessa’ το οποίο είναι τραγικά καλό, αφού συνδυάζει ηλεκτρονικό ήχο με ένα dark vibe το οποίο όποιος ακούει απλά ξέρει πως θα το ακούει και όλο το καλοκαίρι. Για να υπάρχει και ειλικρίνεια, στο album, καλύτερο κομμάτι από το Odessa δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως αρκετά επίσης πολύ καλά κομμάτια, κυρίως προς το τέλος του album. Ιδιαίτερες αναφορές πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε στα ‘Jamelia’ και ‘Lalibela’ τα οποία ουσιαστικά είναι τα δύο τελευταία κομμάτια του album και ίσως τα αμέσως μετά το Odessa καλύτερα.  Νοσταλγικά και ευχάριστα, αποτελούν το καλύτερο κλείσιμο για το album. To Hannibal είναι επίσης καλό.
Αστέρια : 3/5

———————————

Dead Weather – Die By The Drop

Ήταν πέρυσι όταν δύο πολυαγαπημένοι καλλιτέχνες, ο Jack White από τους The White Stripes και η Αllison Mosshart από τους The Kills δημιούργησαν ένα νέο group που ακούει  στο όνομα Dead Weather. Φέτος τον Μάιο πρόκειται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο τους album με τίτλο ‘Sea Of Cowards’ και το πρώτο single έχει ήδη κυκλοφορήσει, καθώς και το video του. Λέγεται Die By The Drop και κινείται στα ίδια χνάρια που κινούταν και ο προηγούμενος δίσκος τους. Indie μπερδεμένο με κάποια (ελάχιστα) jazz στοιχεία και το αποτέλεσμα όπως πάντα ενδιαφέρον. To video, το οποίο σκηνοθέτησε η Floria Sigismondi η οποία είχε επίσης σκηνοθετήσει το Blue Orchid των The White Stripes, είναι πολύ καλά σκηνοθετημένο και είναι must-see.
Αστέρια : 3,5/5

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here