«Φρέσκος Πηλός» (μέρος πρώτο) τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ που κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο, σε στίχους Θωμά Ψήμμα και μουσική Θοδωρή Καρέλλα. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου, που δημιουργήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και μεταμορφώνει σε τραγούδια τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, μέσα από την προσωπική και ευαίσθητη ματιά των δημιουργών του.

Η σπαρακτική θανάτωση των 17 εκ. μινκ στη Δανία, η Μάγδα Φύσσα και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η διάσωση της μικρής Ελίφ στη Σμύρνη από τα χαλάσματα, ο διασώστης-σκύλος που σώζει κοάλα από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων στο Μιλάνο, η μοναξιά των ΜΕΘ, οι Αρμένιοι που καίνε τα σπίτια τους πριν εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες που βοηθούν τους κατοίκους της Καρδίτσας, το νεογέννητο μωρό που τραβάει τη μάσκα του γιατρού Samer Cheaib σε μαιευτήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι συναυλίες στα μπαλκόνια στη γειτονιά της Σβώλου στη Θεσσαλονίκη και τόσα άλλα, είναι μόνο λίγα από τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα του 2020 που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ζωές μας.

«Ο Φρέσκος Πηλός προέκυψε μέσα από αυθόρμητες συζητήσεις, με το τηλέφωνο να καταργεί τις αποστάσεις του χάρτη και τους περιορισμούς μετακινήσεων που επέβαλε η πανδημία. Ήταν αιτία κι αφορμή για δημιουργικό αναστοχασμό πάνω στις πρωτόγνωρες και διαχρονικές δυστοπίες του ασφυκτικού 2020.
Το συλλογικό αυτό έργο φιλοδοξεί να αναδείξει τη σκοτεινιά και τις φωτεινές εκλάμψεις της καθημερινότητας σε διάφορα μέρη του πλανήτη και, συνάμα, να ανοίξει το παράθυρο προκειμένου να ατενίσουμε και να πλάσουμε μια πιο ελπιδοφόρα επόμενη μέρα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο».
Θοδωρής Καρέλλας – Θωμάς Ψήμμας

Τραγουδούν (αλφαβητικά):
Στράτος Γκρίντζαλης, Στέφανος Ζαφειρόπουλος, Jana Holíčková, Λαμπρινή Καρακώστα, Αστέρης Κωσταντίνου, Πάνος Μπούσαλης, Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος, Θάνος Παπαγεωργίου, Δέσποινα Πραφτσιώτη, Μαρία Φασουλάκη

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι ένα έργο της Τζίνας Παπαδοπούλου
Αrtwork: Ανδρέας Ζέης

Track list

1. ΦΡΕΣΚΟΣ ΠΗΛΟΣ (intro)

2. ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Ερμηνεία: Στράτος Γκρίντζαλης

Η Γειτονιά της Σβώλου οργανώνει τέσσερις συναυλίες σε μπαλκόνια πολυκατοικιών της περιοχής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αφιερωμένο σε όσους νικούν την απόσταση της φυσικής αποστασιοποίησης με τη ζεστασιά των φωνών και των μουσικών οργάνων.

3. ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΝΚ
Ερμηνεία: Jana Holíčková

17 εκατομμύρια μινκ (βιζόν) θανατώθηκαν στη Δανία μετά τη μόλυνσή τους με covid-19, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Αφιερωμένο σε όσους αντιστέκονται στην εργαλειοποίηση των ζώων αποκλειστικά και μόνο για την ανθρώπινη καλοπέραση.

4. ΜΑΤΙΑ ΚΑΘΑΡΑ
Ερμηνεία: Δέσποινα Πραφτσιώτη

Tablets συγκεντρωμένα έξω από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ για τη συνομιλία, ακόμα και για το τελευταίο αντίο στους ασθενείς με κορονοϊό. Αφιερωμένο στις ανομολόγητες σκέψεις στους πιο δικούς μας ανθρώπους την ώρα της μοναχικής μάχης.

5. ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ
Ερμηνεία: Αστέρης Κωσταντίνου

Η Μάγδα Φύσσα, μάνα του δολοφονημένου Παύλου, λυτρώνεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρωτόδικης καταδίκης του δολοφόνου του γιου της και των ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Αφιερωμένο στον Θανάση Καμπαγιάννη και τους λοιπούς/ές συνηγόρους των θυμάτων της νεοναζιστικής βίας που μας δίδαξαν ότι ενωμένες οι μέλισσες μπορούν να νικήσουν ακόμα και τους πιο κακούς λύκους.

6. ΚΟΑΛΑ
Ερμηνεία: Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος (Ρεβάνς)

Διασώστης-σκύλος σώζει κοάλα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Αφιερωμένο στην επείγουσα συνθήκη για έναν βιώσιμο πλανήτη αμοιβαίας συνύπαρξης όλων των έμβιων πλασμάτων.

7. ΜΟΙΡΟΛΟΪ
Ερμηνεία: Μαρία Φασουλάκη

Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους πριν εγκαταλείψουν την πατρώα γη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη (δυσμενή για την Αρμενία) ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ερεβάν και Μπακού. Αφιερωμένο στους κάθε λογής ξεριζωμένους που αναγκάζονται να αναζητήσουν στέγη μακριά από την πατρίδα τους.

8. ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
Ερμηνεία: Στέφανος Ζαφειρόπουλος

Φιλοξενούμενοι πρόσφυγες βοηθούν τους κατοίκους της Καρδίτσας που υπέστησαν καταστροφές από τον «Ιανό». Αφιερωμένο στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τον γκρεμισμένο κόσμο τους χωρίς διακρίσεις.

9. ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΣΚΑ
Ερμηνεία: Θάνος Παπαγεωργίου

Νεογέννητο μωράκι τραβάει τη μάσκα του γιατρού Samer Cheaib σε μαιευτήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αφιερωμένο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει νυχθημερόν μια άνιση μάχη απέναντι στην πανδημία στα παιδιά που φέρνουν την ελπίδα ότι σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες μας.

10. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ερμηνεία: Πάνος Μπούσαλης

Ουρές έξω από τράπεζες τροφίμων στο Μιλάνο μιας και η πανδημία έχει πολλαπλασιάσει τους νεόπτωχους. Αφιερωμένο σε όσους επιβιώνουν γυρεύοντας μια στάλα αξιοπρέπειας σε έναν ωκεανό αναξιοπρεπούς φροντίδας.

11. Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Ερμηνεία: Λαμπρινή Καρακώστα

Μετά από 65 ώρες οι διασώστες ανασύρουν ζωντανή τη μικρή Ελίφ μέσα από τα χαλάσματα της πολυκατοικίας που κατέρρευσε από σεισμό στη Σμύρνη. Αφιερωμένο στα παιδιά που η φυσική τους θέση είναι στον ήλιο κρατώντας ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας.

12. Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (ορχηστρικό)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here