Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Σοφία Κοσμίδου

Το περασμένο Σάββατο ο Σταυρός του Νότου Plus, φόρεσε τα καλά του και μας ταξίδεψε σε μια άλλη εποχή. Στην Αμερική του 1930, στην Γαλλία και στα φημισμένα καμπαρέ αλλά και στην Ελλάδα του ’50 και του ’60. Κι όλα αυτά σε ένα πακέτο, αφού στην σκηνή βρέθηκαν οι Gadjo Dilo, οι “λευκοί” που ενσαρκώνουν με μεγάλη επιτυχία τις μεγάλες ορχήστρες νέγρων του Σικάγο, του 20ου αιώνα, απ’ όπου και ξεκίνησε η μουσική Jazz και Swing. Οι Gadjo Dilo φυσικά, καθότι από την Ελλάδα, έχουν προσαρμόσει αυτά τα είδη μουσικής στα ελληνικά δεδομένα και έχουν δώσει ένα δικό τους ύφος. Έτσι ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες διασκευές…

gadjo_dilo_live_2015_10_002

Η βραδιά ξεκίνησε με το πασίγνωστο, ορχηστρικό κομμάτι του 1930 “Minor Swing” και το ταξίδι συνεχίστηκε στην Ελλάδα του ’60 και το “Πες μου μια λέξη” του Μάνου Χατζιδάκι. Xαρακτηριστικό είναι πως στην μπάντα δεν υπήρχαν κρουστά αλλά αυτό δεν το αντιλαμβανόσουν καθώς τα ρυθμικά Gypsy Jazz κομμάτια και το απίστευτο tempo στις κιθάρες δεν σε άφηναν σε… “χλωρό κλαρί”.

Κάποια τεχνικά προβλήματα στον ήχο, στην αρχή του προγράμματος, μας έφεραν μια αναστάτωση αλλά ξεπεράστηκαν γρήγορα και μπορέσαμε να ξαναμπούμε στην πραγματικότητα των Gadjo Dilo, με την Ηλιάνα Τσαπατσάρη να ερμηνεύει Χιώτη, Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα. Κομμάτια γνωστά, που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, αλλά από μια άλλη οπτική γωνία. Το πρόγραμμα περιείχε επίσης και πολλά ορχηστρικά κομμάτια με σολιστικά μέρη από το βιολί, το ακορντεόν, τις κιθάρες και το κόντρα μπάσο.


Για μια στιγμή …είχα ξεχάσει που βρισκόμουν, αν μου έλεγες ότι ήμουν στο κέντρο της Αθήνας δεν θα το πίστευα. Η βαριά κόκκινη κουρτίνα πάνω στην σκηνή, τα φανταχτερά πουκάμισα και τα γιλέκα των μελών της μπάντας, τα φώτα, τα χτενίσματα, το κόντρα μπάσο, όλα ήταν βγαλμένα σαν από ταινία του Quentin Tarantino! Oι παθιασμένες “τσιγγάνικες” μελωδίες συμπλήρωναν το σκηνικό και ζέσταιναν την καρδιά σου, σε έκαναν να ξεχαστείς και ακόμα κι αν ήσουν ξενέρωτος δεν μπορούσες να μην κουνήσεις έστω και λίγο το πόδι σου στο ρυθμό.


Η αλήθεια είναι πως το εγχείρημα των Gadjo Dilo είναι πολύ δύσκολο. Πέραν του ότι έχουν φέρει στην Ελλάδα ένα είδος μουσικής στο οποίο το κοινό δεν έχει εντρυφήσει και πρέπει να το εκπαιδεύσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν άλλο παράγοντα. Τα κομμάτια που έχουν “πειράξει” και εννοώ τα παλιά λαϊκά, ελαφρά και ρεμπέτικα, είναι πολύ διαδεδομένα και αγαπημένα οπότε δύσκολα τα δέχεται κάποιος με άλλη προσέγγιση. Παρ’ όλα αυτά οι Gadjo Dilo τα έχουν καταφέρει μια χαρά και δεν μας ακούγονται καθόλου “ξένα” στα αυτιά μας, κάθε άλλο, μας αρέσουν και τα τραγουδάμε με αυτή την νέα τους μορφή. Όσο αυστηροί  κριτές και να είμαστε, οι Gadjo Dilo φέρνουν το κάτι διαφορετικό και το υποστηρίζουν από την μουσική και τη φωνή της Ηλιάνας μέχρι την ενδυματολογία. Μάλλον δεν κάνουν μόνο κάτι διαφορετικό, αλλά το κάνουν και καλά!

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here