3/4/2014
Γράφει η Τάνια Σκραπαλιώρη
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ένα ακόμα φεστιβάλ που οι διοργανωτές του ευελπιστούν να γίνει μουσικός θεσμός, στο οποίο όμως συμμετείχαν μόνο γυναίκες -με περιορισμένο κοινό που όμως ήξερε πολύ καλά τι άκουγε- και το Νο.1 ανερχόμενο αστέρι της βρετανικής μουσικής σκηνής επί ελληνικής σκηνής. Αυτό ήταν σε μια συμπυκνωμένη εκδοχή το πρώτο Girlllz United Festival που στεγάστηκε το περασμένο Σάββατο, στη σκηνή του Votanikos Live Stage, στην Ιερά Οδό.

girlllz_united_festival_b_traits_mc_juma_2014_03_01

Σε ένα line up, φρέσκο, ριψοκίνδυνο και άκρως ενδιαφέρον, εννέα θηλυκοί εκπρόσωποι της εναλλακτικής μουσικής σκηνής ανέλαβαν να γεμίσουν τον αχανή χώρο του Βοτανικού με δυναμικά beats, άγριο μπάσο και ιδιαίτερα φωνητικά, κάτι που όλες τους έκαναν εξαιρετικά καλά, αντισταθμίζοντας με τη μουσική τους την περιορισμένη προσέλευση του κόσμου.

Τη βραδιά ξεκίνησαν -αρκετά αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης- οι δικές μας Katrin the Thrill και Berlin Brides, με δυo live sets που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από την indie και την electro-powerpop σκηνή του εξωτερικού αντίστοιχα, συσπειρώνοντας τους θαυμαστές τους μπροστά στη σκηνή και χαρίζοντας σε όλους τους υπόλοιπους την απόλαυση του να βλέπεις κόσμο –έστω και λίγο- να διασκεδάζει με μουσική, της οποίας τα υλικά γνωρίζει και αγαπά ένα προς ένα.

girlllz_united_festival_katrin_the_thrill_2014_03_02

 Η συνέχεια ανήκε στην παραγωγό του βρετανικού Radio 1 του BBC, B Traits, η οποία, με το αδιαμφισβήτητο star quality της, την ήρεμη δύναμή της στα decks και τη βοήθεια του MC Juma, ο οποίος και ανέλαβε την εμψύχωση του κοινού, μετέτρεψε για περίπου μία ώρα τη σάλα του Βοτανικού σε πίστα χορού, μ’ ένα κατά κύριο λόγο dance set, με καλοδεχούμενες πινελιές techno etc.

Όσοι αποχώρησαν μετά την ξεσηκωτική ώρα της B Traits έχασαν τη μουσική συνύπαρξη των δικών μας Nalyssa Green, Evie Kourtides και Violet Louise, που με ένα act, κατ’ άλλους υποτονικό, κατ’ άλλους ονειρικό, προετοίμασαν το έδαφος για το μεγάλο αστέρι της βραδιάς, τη νεαρή Βρετανή τσέχικης καταγωγής Emika, ένα κορίτσι 27 χρονών που με δύο μόλις albums στη Ninja Tune, διεκδικεί – και ίσως να έχει κερδίσει κιόλας- το χρίσμα της διαδόχου της Beth Gibbons, των Portishead. Ήταν εκκεντρική, λίγο σκοτεινή, επιτηδευμένα σεξουαλική και με μια υπέροχη φωνή που αναδείκνυε και αναδεικνυόταν μέσα από τον ιδιαίτερο trip hop ήχο της. Ήταν το καλύτερο gig της βραδιάς.

girlllz_united_festival_emika_2014_03_02

Το ιδιόμορφο αυτό φεστιβάλ έκλεισαν ιδανικά οι μουσικές επιλογές της διευθύντριας προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ, Κατερίνας Καφεντζή (a.k.a KafKa) και της κορυφαίας DJ και παραγωγού Ikonika, το dubstep στιλ της οποίας έδεσε αρμονικά με τις μικρές ώρες της Κυριακής.

Ίσως το Girlllz United Festival να μην ήταν εισπρακτικά  επιτυχημένο και να επιδέχεται πολλών βελτιώσεων, όσον αφορά την οργάνωση και την παραγωγή.  Μουσικά ωστόσο πέτυχε το στόχο του αφού έδωσε ένα ακόμα βήμα στη μουσική του σήμερα για να αποδείξει πόσα ενδιαφέροντα πράγματα έχει να πει. Και οι εννιά ήταν υπέροχες, όμως το ζήτημα δεν ήταν η θηλυκή πλευρά της μουσικής, αλλά η μουσική αυτή καθαυτή. Το girl power πνεύμα και κλίμα είναι ένα ζήτημα marketing και τίποτα παραπάνω. Η μουσική μένει, ο φρέσκος ήχος, τα ηχητικά παντρέματα και είναι αυτά και μόνο αυτά για τα οποία αξίζει να δώσει μια ευκαιρία στο επόμενο Girlllz United Festival ακόμα περισσότερος κόσμος.

Και του χρόνου!!!

————————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here