Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογραφίες: Ιωάννα Μπρατσολιά

Τους Greeklish Babylon τους πρωτακούσαμε πέρυσι όταν συνόδευαν τον Δήμο Αναστασιάδη στις εμφανίσεις του και μας εντυπωσίασαν με τον rock ήχο τους και τις εξαιρετικές διασκευές τους. Συνεπώς, η εμφάνισή τους στο Σταυρό του Νότου με το Νίκο Ζιώγαλα, δε θα μπορούσε να μη βρεθεί στο «στόχαστρο» του ρεπορτάζ.

Σα να είχαμε ραντεβού, βρήκαμε τον Παύλο Συνοδινό έξω από το club του Σταυρού, οπότε πολύ σύντομα οδηγηθήκαμε έξω απ’ τα καμαρίνια για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

MusicCorner: Παύλο, είσαι ο «πυρήνας» των Greeklish Babylon. Πες μας λίγα λόγια για το συγκρότημα.
Παύλος Συνοδινός:
Οι Greeklish Babylon είναι ο Νίκος Ζαδές, ο Πάνος Τόλιος κι εγώ. Υπάρχουν όμως κι άλλοι «κρυφοί ήρωες» όπως ο Μιχάλης Πορφύρης που έπαιζε μαζί μας κι ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσει να είναι μαζί μας, είναι οι ηχολήπτες μας, οι φωτιστές μας, όσοι είναι δίπλα μας σε κάθε μας project. Προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο κολεκτίβα, παρά γκρουπ με την κλασική έννοια του όρου.

greeklish_babylon_ziwgalas_live_01_2015_011_kastanhs

MusicCorner: Πώς δημιουργήθηκαν οι Greeklish Babylon; Δισκογραφικά τι έχετε κάνει;
Παύλος Συνοδινός:
Οι Greeklish Babylon πρωτοσυναντήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του δεύτερου προσωπικού μου δίσκου που είχε αυτόν τον τίτλο. Πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι λειτουργούμε ως ομάδα. Ενώ συνήθως από κάποιο γκρουπ ξεκινάνε και οι σόλο καριέρες, στην περίπτωσή μας έγινε ανάποδα. Από τη δική μου σόλο καριέρα ξεκίνησε το συγκρότημα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό και γιατί προέκυψε από αυθόρμητη ανάγκη έκφρασης. Οι Greeklish Babylon σηματοδοτούν ονομαστικά και ηχητικά αυτό που θέλαμε να κάνουμε, αλλά ακόμα και σαν κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και τοποθέτηση. Δισκογραφικά έχουμε κυκλοφορήσει ένα single με δύο κομμάτια το περασμένο φθινόπωρο και τώρα ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά ως Greeklish Babylon. Πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη θα έχει κυκλοφορήσει. Θα έχουμε οκτώ έως δέκα τραγούδια και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνοδευτεί η κυκλοφορία έξω από τα συνηθισμένα.

MusicCorner: Η παρουσία σας απόψε και η συνεργασία με το Νίκο Ζιώγαλα πώς προέκυψε; Και γιατί μόνο μία εμφάνιση;
Παύλος Συνοδινός:
Είμαστε της λογικής κάθε μας εμφάνιση να έχει συναυλιακό χαρακτήρα και όχι χαρακτήρα συνεχών εμφανίσεων στον ίδιο χώρο. Με το Νίκο Ζιώγαλα κάναμε ήδη δύο εμφανίσεις στην Κρήτη και η σημερινή είναι η πρώτη μας στην Αθήνα και έχει λίγο πιο «επίσημο» χαρακτήρα. Θέλουμε η παράσταση να θυμίζει συναυλία. Θα πάμε σιγά-σιγά.

greeklish_babylon_ziwgalas_live_01_2015_001

MusicCorner: Να περιμένουμε περισσότερες εμφανίσεις με την κυκλοφορία του άλμπουμ;
Παύλος Συνοδινός:
Για χειμώνα δεν το βλέπω. Το καλοκαίρι εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς μας με τα φεστιβάλ και τις συναυλίες.

MusicCorner: Τι θ’ ακούσουμε σήμερα;
Παύλος Συνοδινός:
Έχει ενδιαφέρον το πρόγραμμα. Προσπαθούμε να «τιμήσουμε» το όνομα Greeklish Babylon, δηλαδή μια μεταφρασμένη Βαβυλώνα στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια από την προσωπική μου δισκογραφία, από το single που κυκλοφορήσαμε ως γκρουπ, υλικό από τα νέα μας τραγούδια, διασκευές από κομμάτια που θα θέλαμε να είναι δικά μας, και φυσικά υλικό από τη δισκογραφία του Νίκου Ζιώγαλα, αλλά το παρουσιάζουμε εκ νέου με ένα σύγχρονο ήχο που έχουμε δημιουργήσει μαζί. Ελπίζουμε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία γιατί η δισκογραφία του Νίκου Ζιώγαλα έχει στοιχεία πολύ ενδιαφέροντα. Και παραδοσιακά στοιχεία, και λαϊκά, αλλά πάντα με πιο ροκ ήχο και είναι κάτι που μας ταιριάζει ως Greeklish Babylon.

MusicCorner: Ευχαριστούμε πολύ.
Παύλος Συνοδινός:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Αφήσαμε τον Παύλο και πλησιάσαμε τον Νίκο Ζιώγαλα προκειμένου να μας μιλήσει κι εκείνος για τη συνεργασία του με τους Greeklish Babylon.

MusicCorner: θα θέλαμε δυο λόγια για τη συνεργασία με τους Greeklish Babylon.
Νίκος Ζιώγαλας:
Αυτά είναι «μαγειρέματα» του Πάνου Τόλιου. Αυτός είναι ο σχεδιαστής αυτού του project. Με τον Πάνο γνωριζόμαστε από το 1986, παίξαμε αρκετές φορές μαζί, έχει παίξει τύμπανα στους περισσότερους δίσκους μου και είμαστε φίλοι. Τον Παύλο τον γνωρίζω από μικρό παιδί, καθώς είναι γιος φίλου μου, και ο Νίκος είναι η εντελώς νέα γενιά. Υπήρξε, λοιπόν, η πρόταση να «πειράξουν» τα δικά μου τραγούδια και να δουλέψουμε μαζί με την προοπτική να προκύψει νέο υλικό. Κάναμε αυτές τις δύο εμφανίσεις στην Κρήτη, συμμετείχα σε κάποιες εμφανίσεις τους, αλλά στην ουσία η σημερινή είναι η πρώτη παρουσίαση της πρότασης αυτής.

greeklish_babylon_ziwgalas_live_01_2015_003

MusicCorner: Πώς σας φαίνεται το «πείραγμα» που έχουν κάνει τα παιδιά στα τραγούδια σας, που είναι πολύ πιο δυναμικό;
Νίκος Ζιώγαλας:
Παίζω μουσική πάρα πολλά χρόνια και έχω παίξει με διάφορες μπάντες, από μέτριες έως πολύ καλές, τα παιδιά έχουν το δικό τους σημερινό ήχο. Είναι προφανώς μια ματιά πολύ διαφορετική, που εγώ δε θα μπορούσα να τη φανταστώ, αλλά είναι καλοδεχούμενη γιατί γίνεται με αγάπη, με γνώση και φροντίδα να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας κι άλλες πλευρές κάποιων τραγουδιών. Ωστόσο, ο απώτερος σκοπός είναι το δημιουργικό κομμάτι, που κι εμένα μ’ ενδιαφέρει περισσότερο, δηλαδή να βγουν καινούρια πράγματα απ’ αυτή τη συνεργασία.

MusicCorner: Ευχαριστούμε πολύ.
Νίκος Ζιώγαλας:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Παύλος Συνοδινός, ο Πάνος Τόλιος και ο Νίκος Ζαδές ανέβηκαν στη σκηνή και ξεκίνησαν με δύο από τα κομμάτια που θα κυκλοφορήσουν σε λίγο καιρό, τα “Religious” και “Orient Politics”. Καθαρός ροκ ήχος με επιρροές από συγκροτήματα του ’60 και του ’70 και συνέχεια με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Παύλου Συνοδινού.

greeklish_babylon_ziwgalas_live_01_2015_013

Στην παρέα και ο Νίκος Ζιώγαλας και η πρώτη μας «επαφή» με τον ήχο που δημιούργησαν από κοινού οι καλλιτέχνες «Σε μπαρ και καφενεία» αλλά και «Στον πάτο της καρδιάς μου». Το «πείραμα» της ηχητικής αναδιατύπωσης αγαπημένων τραγουδιών του Ζιώγαλα από τους Greeklish Babylon, απόλυτα επιτυχημένο, αν και ίσως υπάρξουν «ενστάσεις» απ’ όσους δε μπορούν να ξεφύγουν από τις original εκτελέσεις.

Λίγο αργότερα, και ο Σωτήρης Καστάνης ανέβηκε στη σκηνή για να ερμηνεύσει το «Πορτοκαλί» λίγο πριν το διάλειμμα, ενώ το δεύτερο μέρος ήταν «αφιερωμένο» κυρίως στο Νίκο Ζιώγαλα που μοιράστηκε μαζί μας μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

greeklish_babylon_ziwgalas_live_01_2015_021

Δεν έλειψαν, όμως, ούτε διασκευές τραγουδιών όπως το “House of the Rising Sun”, ούτε κι άλλα νέα τραγούδια των Babylon, όπως τα «Μπέσα» και “Reset”. Το δεκαπεντάλεπτο encore ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό «Κέρνα μας» και αποχωρήσαμε από το Σταυρό του Νότου σκεπτόμενοι ότι η συνεργασία των Greeklish Babylon με το Νίκο Ζιώγαλα ήταν πολύ επιτυχημένη.

Το δέσιμο που φάνηκε επί σκηνής, τα «πειράγματα» των Babylon στα τραγούδια του Ζιώγαλα, δημιουργούν προσδοκίες αυτή η συνεργασία να οδηγήσει σε παραγωγή νέου υλικού, με τον ήχο των Greeklish Babylon και τη σφραγίδα του Νίκου Ζιώγαλα.

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here