Γράφει η Αμαλία Μένιου

Την Τετάρτη βράδυ στο θέατρο ΠΚ, το άνοιγμα της διαθήκης του εκλιπόντος κ. Πιπερίδη αποτέλεσε την αφορμή να συναντηθούν στο γραφείο της συμβολαιογράφου Βερονίκης Κατσαρού (Ασπασία Κοκόση) 6 τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους και να μας συμπαρασύρουν στο μικρό τους σύμπαν: Ένα δικηγορικό γραφείο στο οποίο ζωντανεύουν τα πάθη, οι αδυναμίες και οι ενδότερες αλήθειες τους. Φωτισμένες από τους προβολείς του χιούμορ, του απρόβλεπτου και του παράλογου της ανθρώπινης ύπαρξης και καθοδηγούμενες μέχρι τέλους από την ελαφρότητα και την ζωντάνια που χαρακτηρίζουν κάθε άξια κωμωδία.

Eν προκειμένω η κωμωδία “Κενή Διαθήκη” του Εμμάνουελ Μανιού (ένα έργο που γράφει και σκηνοθετεί ο ίδιος) κατορθώνει όχι μόνο να προκαλέσει άκρατο γέλιο αλλά και παράλληλα να σε προβληματίσει για θέματα όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, το ανικανοποίητο και η έλλειψη επικοινωνίας. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον της έγκειται στον διττό αυτό ρόλο που υπηρετεί: Από τη μία προκαλεί γέλιο κι από την άλλη σε κάνει να κοιτάξεις πίσω από την φαινομενικότητα των χαρακτήρων και να αφουγκραστείς τις αλήθειες τους.

Πέρα από τη συμβολαιογράφο (Ασπασία Κοκόση) που αναλαμβάνει να ανοίξει την διαθήκη, επί σκηνής εμφανίζονται η πρώτη σύζυγος του εκλιπόντος, η Ζενεβιέβ (Νέλλη Γκίνη), ο γιός της ο Αύγουστος (Κώστας Φραγκολιάς), ο δικηγόρος τους (Γιώργος Ζώης), η δεύτερη σύζυγος του (και τελευταία), η Μαρία Πελεκάνου (Κατερίνα Δημητρόγλου) καθώς και η Ρομύλντα (Ρόμυ Βασιλειάδη), η αινιγματική δικαιούχος της διαθήκης. Η σύγκρουση όμως μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη, ο φθόνος διάσπαρτος και τα ευτράπελα διάχυτα επί σκηνής, οθώντας μας ως θεατές σε μια πρωτοφανή σύμπραξη.

Η Ασπασία Κοκόση υπηρετεί με απλότητα και χιούμορ τον ρόλο της συμβολαιογράφου και ο Γιώργος Ζώης με την κατάλληλη δόση σοβαρότητας που αρμόζει σε έναν δικηγόρο, ενώ η Κατερίνα Δημητρόγλου και η Ρόμυ Βασιλειάδη υπηρετούν πιστά, σαν χείμαρροι επί σκηνής, τον ρόλο τους. Η πρώτη ακροβατώντας με συναίσθηση στο σκοινί των παθών της -ένα κράμα ναρκισσισμού, εξάρτησης από τον έρωτα και ανάγκης για αποδοχή- και αντίστοιχα η δεύτερη με τον δυναμισμό που αρμόζει, σε μια χειραφετημένη γυναίκα. Τέλος, η Νέλλη Γκίνη μας αφοπλίζει με την ερμηνεία της ως κυνική και πληγωμένη Ζενεβιέβ, ο δε Κώστας Φραγκολιάς μεταμορφώνεται σε έναν αφελή και εγκλωβισμένο στον μικρό κόσμο ενός παιδιού, Αύγουστο, που μας χαρίζει αστείες στιγμές και μας συμπαρασύρει σε αυτές.

Συμπερασματικά, τούτη η “κενή διαθήκη”, με τις αποκαλύψεις, τα μυστήρια, τα μυστικά και εν τέλει τις ανατροπές της, μια αληθινά πρωτότυπη κωμωδία, πέραν του άφθονου γέλιου, εναλλακτικά, σου προσφέρει μια λυτρωτική δίοδο αντιμετώπισης αντιφατικών χαρακτήρων και μέσω αυτών, αναγνώρισης της δικής σου εσωτερικότητας.

—————

Κάθε Σάββατο και Κυριακή

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, Αθήνα
ΤΗΛ.: 210 5220100

Περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό δελτίο τύπου

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here