«Η Αληθινή σου Ιστορία;» είναι βασισμένη στην «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού. Η σταδιακή ενηλικίωση παρουσιάζεται μέσα απ’ τις περιπέτειες μιας ομάδας νέων που ταξιδεύουν με πλοίο και προορισμό την ευτυχία. Νέοι εξεγερμένοι ενάντια στην καταπίεση, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό που αλλάζει και μεταμορφώνεται σε κάτι άγνωστο.

Συναντώντας αποτρόπαια τέρατα σε γη, θάλασσα και ουρανό, που δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ τους φόβους και τους θυμούς τους. Το ταξίδι κι η περιπέτεια σαν επιστροφή στον αληθινό σου εαυτό. Η αλήθεια σαν ανάμνηση. Η αρχαία Ελλάδα στο σήμερα. «Η αληθινή σου ιστορία;»

Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού, συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας, θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Είναι πάντα πολύ αγαπητό, διασκεδαστικό για την ακραία φαντασία και διδακτικό για τα νοήματά του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως αποσπάσματά του διδάσκονται στο γυμνάσιο και το λύκειο ακόμα και σήμερα.

Το σημερινό έργο με τίτλο «Η αληθινή σου ιστορία;» γράφτηκε από τη γνωστή θεατρική συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, παρακολουθώντας εξωτερικά τις περιπέτειες του Λουκιανού και ουσιαστικά την σταδιακή ενηλικίωση των έφηβων τόσο του χτες, όσο και του σήμερα.

Ο μύθος: Πέντε νέοι της Αθήνας του 2ου μ. Χ. αιώνα το σκάνε απ’ όλους κι όλα, μ’ ένα σαπιοκάραβο και προορισμό το νησί των Μακάρων, μια μυθική ιδανική πολιτεία. Η αναζήτηση της ευτυχίας και η επίλυση όλων των προβλημάτων τους είναι ο στόχος.

Σ’ αυτή την πορεία θα βρεθούν απ’ τον πάτο της θάλασσας ως την κοιλιά ενός κήτους (αναφορά στον πλατωνικό μύθο του σπηλαίου) κι απ’ το Φεγγάρι, όπου θα εμπλακούν στον πόλεμο των υπερδυνάμεων Ήλιου και Σελήνης, ώς το νησί των Ονείρων και την απατηλή εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Τελικά θα κατορθώσουν να φτάσουν στο αληθινό νησί των Μακάρων για να διαπιστώσουν πως οι Μάκαρες είναι όλοι μακαρίτες. Παρά την φυσική αντινομία, θα κατορθώσουν να φιλοξενηθούν για λίγο και να παρακολουθήσουν μάλιστα και τα Μακάρια (αναφορά στα Ελευσίνια μυστήρια).

Το τι στ’ αλήθεια βλέπουν κι ανακαλύπτουν θα σας το μαρτυρήσουν οι ίδιοι. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως ότι είδαν κι έζησαν το ξεχνούν στην επιστροφή. Καθώς όμως πλησιάζουν στο λιμάνι του Πειραιά συνειδητοποιούν πως ο καθένας ως δια μαγείας έχει ανακαλύψει το δικό του αληθινό προσανατολισμό.

Την παράσταση σκηνοθετεί με μια δυνατή ομάδων πέντε νέων ηθοποιών ο Δημήτρης Μάριζας, με εικοσαετή προϋπηρεσία ως δάσκαλος θεάτρου στα σχολεία και 60 πολύ δημοφιλείς εφηβικές παραστάσεις στο ενεργητικό του.

Από το Σάββατο 8 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014, στις 17:00, και κάθε Σάββατο, εκτός από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Χορογραφίες: Κάτια Σαβράμη

Παίζουν:
Νατάσα Εξηνταβελώνη, Ειρήνη Μακρή, Λίλα Μπακλέση, Πάρις Παρασκευάδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

alithini_istoria_2014_11

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418550

Αίθουσα: Κινηματογράφος

Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο για εφήβους

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.

Αγορά με πιστωτική κάρτα: τηλ. 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα Εκδοτήρια Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Αθήνα

Ειδικά για Γυμνάσια και Λύκεια:
Ημέρες παραστάσεων: Νοέμβριος – Δεκέμβριος καθημερινά, ώρα έναρξης: 10:30π.μ.
Υπεύθυνη για οργάνωση παραστάσεων: Σταματία Αντωνάτου, τηλ. 6974926755
Τιμή εισιτηρίου: 7€.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here