Γράφει η Ειρήνη Ζαβιτσάνου

Μια παράσταση με υψηλή αισθητική, ένα κείμενο γεμάτο αλήθειες που σε φέρνουν αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Ερμηνείες εξαιρετικές και τρεις ηθοποιοί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και γίνονται απολαυστικοί. Αυτός είναι ο «Ανατόλ ή Η μάχη των δυο φύλων». Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα -για τη δεύτερη χρονιά- στο θέατρο Άλμα και  πραγματικά απολαύσαμε την υπέροχη αυτή παράσταση.

Πρόκειται για έργο του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ, το οποίο γράφτηκε το 1893 και δέχτηκε έντονη λογοκρισία. Το κείμενο χαρακτηρίζεται από τολμηρές περιγραφές και εν μέσω του χιούμορ και της ευαισθησίας, παρουσιάζει τις ερωτικές περιπτύξεις του Ανατόλ με επτά γυναίκες. Επτά γυναίκες από διαφορετικούς κόσμους, κοινωνικές τάξεις και χρονικές περιόδους. Επτά διαφορετικές ερωτικές ιστορίες που εκτυλίσσονται και εξελίσσονται επί σκηνής.

Το έργο έχει προσεγγιστεί με ψυχαναλυτική διάθεση και με πλοηγό τη μαεστρία του σεναρίου και τις εύστοχες ερμηνείες, δίνει τη δική της ξεχωριστή «ανάγνωση». Ο σκηνοθέτης Γιάννης Βούρος εστιάζει τόσο στην ψυχοσύνθεση όσο και στις μεταπτώσεις της συμπεριφοράς των ηρώων. Ένα έργο που σε κρατά σε εγρήγορση και δεν κουράζει διόλου, μια πολύ ζωντανή παράσταση.

Η έναρξη της παράστασης γίνεται με τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη καθώς η συγγραφή του έργου του κρίνεται ως άσεμνη και ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως πορνογράφος. Ο Γιάννης Βούρος, βρίσκεται στο ρόλο του δικαστή και ενώ δεν εμφανίζεται καθόλου, ακούγεται μαγνητοφωνημένη η φωνή του. Η συνέχεια λαμβάνει χώρα στην «ερωτική φωλιά» του Ανατόλ, σε ένα λιτό και καλαίσθητο σκηνικό που περιέχει ίσα-ίσα τα απαραίτητα.

«Η αμφιβολία είναι ένα γλυκόπικρο μαρτύριο, ενώ η βεβαιότητα μια φαρμακερή σιγουριά».

Σε αυτή τη φράση- διαπίστωση του Μάξ , περικλείεται όλη η σοφία και τα μηνύματα που μας περνά ο Σνίτσλερ , μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση. Είτε μιλάμε για το μεγάλο κεφάλαιο «έρωτας», είτε για την ίδια τη ζωή, η παραπάνω φράση, δίνει θαρρώ την απάντηση…

Σταθερή αξία ο  έξοχος Πέρης Μιχαηλίδης ο οποίος αφήνει ικανοποιημένο τον θεατή όποιο ρόλο κι αν αποφασίσει να παίξει. Απολαυστικός, σαρκαστικός, ειρωνικός, κινείται και μιλά με περισσή άνεση για την ματαιότητα του έρωτα, του εφήμερου και επιπόλαιου έρωτα που αποτελεί το κύριο θέμα απασχόλησης του Ανατόλ. Κατά κάποιο τρόπο, ο Μάξ (Μιχαηλίδης), φαίνεται ότι έχει διανύσει τα μονοπάτια που περνά τώρα ο φίλος του Ανατολ (Παπαδάκης), έχει βιώσει αντίστοιχα συναισθήματα και καταστάσεις και αποστασιοποιημένος πλέον, βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική. Εξάλλου, μην ξεχνάμε, ότι ο Μαξ είναι ο ίδιος ο συγγραφέας που τον συνέδεε φιλία με τον Φρόιντ.

Ο Βαγγέλης Παπαδάκης υποδύεται τον Ανατόλ, τον κεντρικό ήρωα του έργου. Οι καταβολές από …Δον Ζουάν και Καζανόβα είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Ο ρόλος και η σημασία του έρωτα είναι καταλυτικά για τον ήρωα. Κινητήριος δύναμη αλλά και κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται ολόκληρη η ζωή του. Γιατί ο έρωτας είναι παντού και οδηγεί άλλοτε στη χαρά και την ευτυχία, άλλοτε στην απόγνωση. Ένας φαύλος κύκλος… Μια διαδρομή που ακόμη κι αν γνωρίζεις το τέλος της, επιθυμείς διακαώς να την περπατήσεις, να οδηγήσεις σε αυτό το δρόμο κι ας είναι το τέλος άδοξο. Ο Βαγγέλης Παπαδάκης με υποδειγματική πειθώ και αφοσίωση στο ρόλο του, έδειχνε σε όλη τη διάρκεια της παράστασης  την βαθειά ενσάρκωση του ρόλου του και την ταύτισή του με τον Ανατόλ.

Ο συμβιβασμός που κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει στο μαζί, στο όνειρο, στον απόλυτο έρωτα δεν έχει καμία θέση στη ζωή και την καρδιά του Ανατόλ. Ο ίδιος εξουσιάζεται από το πάθος αλλά με συνοδοιπόρο τον Μαξ, φτάνει στο τέλος να διαπιστώσει τη ματαιότητα και το ανεκπλήρωτο που κρύβει ο έρωτας…

Η Τζούλη Σούμα, υποδύεται …επτά διαφορετικές γυναίκες και το κάνει με απόλυτη επιτυχία. Μεταμορφώνεται κάθε φορά στη γυναίκα-ερωμένη που επιτάσσει η εκάστοτε ιστορία και είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος και η άνεση με την οποία το πραγματοποιεί. Ξεκινώντας με τον ρόλο της μικρής και άμυαλης Κόρας και καταλήγοντας στον ρόλο της πληγωμένης και θιγμένης Ιλόνας, αποδεικνύει ότι μπορεί να ερμηνεύσει περίτρανα και να αποδώσει καταπληκτικά κάθε μορφή, χαρακτήρα και προσωπικότητα μιας γυναίκας, παρόλο το ελάχιστο χρονικό διάστημα που υπάρχει ανάμεσα στην εναλλαγή αυτών των ρόλων. Πραγματικά με εντυπωσίασε η άνεση και η φυσικότητα που περνούσε από τη μια «γυναίκα» στην «επόμενη». Δεν άλλαζε μόνο η ενδυμασία, μεταμορφωνόταν η ίδια.

Είναι κάτι παραπάνω από ορατό ότι οι τρεις ηθοποιοί έχουν δέσει άρτια μεταξύ τους και θεωρώ ότι είναι ένας από τους λόγους που η παράσταση σε καθηλώνει κατά τη διάρκειά της και εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Αέναο αλισβερίσι μεταξύ χαράς και λύπης, ευτυχίας και δυστυχίας, γέλιων και δακρύων, πόνου και ανακούφισης, λαχτάρας και απογοήτευσης, εκεί που το αίσθημα της «χαρμολύπης», ο ίδιος ο έρωτας κάνει το δικό του πάρτι, με καλεσμένους τον Ανατόλ, τον Μάξ, επτά διαφορετικές γυναίκες και ένα κατάμεστο θέατρο να χειροκροτεί για την υπέροχη παράσταση. Εξάλλου, όπως είπε και ο Σνίτσλερ «μόνο για τον έρωτα και τον θάνατο, αξίζει να γράφει κανείς», κάτι παραπάνω θα ήξερε!

Η πρωταγωνίστρια Τζούλη Σούμα, μετά το τέλος της παράστασης, δήλωσε στο Music corner:
Αυτό το έργο του Άρθρουρ Σνίτσλερ που παρουσιάζεται μόλις για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, το είχα δει ως μαθήτρια Λυκείου σε μια συναρπαστική παράσταση σε σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Κάτια Δανδουλάκη και τον Γρηγόρη Βαλτινό, στο θέατρο «Διονύσια», νυν «Δημήτρης Χορν». Με είχε εντυπωσιάσει, το είχα ερωτευθεί και είμαι πραγματικά πολύ περήφανη και χαρούμενη που κατάφερα να το συστήσω στο Αθηναϊκό κοινό – γιατί ήταν δική μου πρωτοβουλία να ανέβει το «Ανατόλ».   Χαίρομαι πολύ που συνεχίζει θριαμβευτικά για δεύτερη χρονιά, μέχρι τις 6 Νοεμβρίου στο θέατρο Άλμα… Αφορά τους πάντες γιατί χωρίς έρωτα δεν μπορούμε να ζήσουμε, να αναπνεύσουμε, να δημιουργήσουμε. Όλοι θα βρουν στοιχεία από τη δική τους προσωπικότητα και θα ταυτιστούν με τους ήρωες. Θα γελάσουν πάρα πολύ, γιατί το έργο είναι κωμωδία, αλλά και θα συγκινηθούν κάποιες στιγμές. Μένουν ακόμη μόνο έξι παραστάσεις για την Αθήνα και όπως συνήθως λέω εγώ στις συνεντεύξεις μου καλώντας το κοινό να δει την παράσταση, ζήστε το!!!

—————

Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΜΑ
Αγίου Κων/νου @ Ακομινάτου 15-17, ΑΘΗΝΑ (δίπλα στο μετρό Μεταξουργείο)
ΤΗΛ.: 210 5220100

Περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό δελτίο τύπου

Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here