Γράφει η Εβίτα Σέρρα
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Η Μαρίζα Ρίζου επέστρεψε στο Σταυρό του Νότου από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και για τρεις ακόμα Παρασκευές. Εμείς όχι μόνο δε χάσαμε την πρεμιέρα αλλά μιλήσαμε μαζί της λίγο πριν την παράσταση για τις εμφανίσεις της και τον επερχόμενο δίσκο της!

Βλέποντας τη για τρίτη φορά επί σκηνής, παρατήρησα ότι έλαμπε ένα κλικ παραπάνω και αυτό οφείλεται όπως και η ίδια μας εξήγησε, στη σχέση της με τον χώρο του Σταυρού του Νότου: “Ο Σταυρός του Νότου είναι το σημείο από όπου ουσιαστικά ξεκίνησα, το πρώτο μου live έγινε εδώ πριν από 3 χρόνια. Πάντα νιώθω χαρά όταν γυρνάω εδώ γιατί το περιβάλλον είναι οικείο και δουλεύω με κοντινούς μου ανθρώπους που εκτιμώ.”


Αυτό που με εντυπωσιάζει στα live της Μαρίζας είναι ότι στο κοινό βλέπεις πάντα ανθρώπους όλων των ηλικιών και αυτό δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ούτε βέβαια συνθήκη που μπορεί κανείς να την επιτύχει εύκολα. Την εξήγηση την έχω έτοιμη αλλά θα δεν θα σου τα αποκαλύψω όλα.

Αν δεν τη δεις live, θα μείνεις με την απορία. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιαίτερη φωνή της και στα τραγούδια της αλλά επεκτείνεται στη συνολική παρουσία της. Καταφέρνει μια απίστευτη εναλλαγή στα συναισθήματα που μεταφέρει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μια στιγμή να χορεύεις σαν τρελός και την επόμενη στιγμή να μελαγχολείς και να λες ότι μπήκε σκουπιδάκι στο μάτι σου (όχι εγώ, μια φίλη μου).

Αν μου ζητούσες να σου την περιγράψω την ώρα του live  με λίγα λόγια θα χρησιμοποιούσα λέξεις όπως: γλυκιά αλλά και τσαμπουκάς, αλέγρα και μελαγχολική, αριστοκρατική και θεατράλε. Τις παρατηρείς και εσύ τις αντιφάσεις; ΚΙ ΟΜΩΣ, είναι έτσι όπως σου τα περιγράφω…

rizou__live_2016_02_022

Σημαντικοί  επίσης  παράγοντες επιτυχίας των εμφανίσεων της αποτελούν η ταλαντούχα μπάντα που την συνοδεύει καθώς και οι σκηνοθετικές οδηγίες του εξαιρετικού ηθοποιού και σκηνοθέτη Κωσταντίνου Ασπιώτη. Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν και η ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης Αγγελικής Σπηλιάκου αλλά όσο και να με πιέζεις δε θα σου αποκαλύψω ούτε το πόσο βελούδινη φωνή έχει ούτε πόσο γλυκύτατη παρουσία είναι πάνω στη σκηνή. Μα όλα εγώ πια;

Και για να μην με κατηγορήσεις ότι λέω αερολογίες, η ίδια η Μαρίζα μας ενημέρωσε επακριβώς για το τι θα παρακολουθήσεις  στο Σταυρό του Νότου:
“Η παράσταση ονομάζεται Μπελ Επόκ και μετά την επιτυχία που είχε στα live που έγιναν στο Passport στα τέλη Νοεμβρίου, αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε στο Σταυρό του Νότου αναπροσαρμόζοντας το συνολικό στήσιμο. Τη σκηνοθεσία επιμελείται ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης με τον οποίο συνεργαζόμαστε εδώ και ενάμιση χρόνο ενώ η μπάντα αποτελείται από νέους ηλικιακά μουσικούς με τους οποίους ξεκίνησα να δουλεύω από τον Νοέμβρη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές διασκευές αλλά και κομμάτια από τον καινούριο δίσκο. Θεωρώ ότι είναι ένα πρόγραμμα που αν και αποτελείται από παλιά κομμάτια δεν έχει ρετρό ύφος. Τα τραγούδια είναι ενορχηστρωμένα για το τώρα, προσπαθήσαμε να τα αποδώσουμε όπως θα ήταν αν δημιουργούνταν σήμερα.”

Φυσικά δεν παραλείψαμε να μάθουμε πληροφορίες για τον επερχόμενο δίσκο της που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο από τη Feelgood Records: “Το πρώτο single που έχει ήδη κυκλοφορήσει είναι το κομμάτι «Είναι μικρή η ζωή». Το επόμενο που θα κυκλοφορήσει πολύ άμεσα, είναι το «Πες μου», το οποίο είναι ένα πιο «ήσυχο» κομμάτι σε σχέση με αυτά που με έχει συνηθίσει ο κόσμος και ταυτόχρονα θα κυκλοφορήσει και το βίντεο κλιπ που ήδη έχει γυριστεί. Συνολικά ο δίσκος δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο. Ο ήχος του είναι περισσότερο λατινοευρωπαϊκός αλλά δεν έχει στοχευμένες αναφορές όπως συνέβη με τον πρώτο. Στο δεύτερο δίσκο νομίζω ότι είμαι πολύ πιο δημιουργική και έχω αφήσει πια τα κομμάτια να με πάνε όπου θέλουν εκείνα, δοκιμάζω πιο πολλά πράγματα, είναι πιο προσωπικός ο ήχος αυτός.”

rizou__live_2016_02_001

Όπως σωστά έχεις καταλάβει, αν δε σπεύσεις να κλείσεις θέση, εσύ είσαι αυτός που θα χασει. Η Μαρίζα σε περιμένει για να χορέψεις αλλά και για να απολαύσεις μουσική κλείνοντας για λίγο τα μάτια. Τα αγόρια που με διαβάζετε δοκιμάστε να πάρετε το κορίτσι σας από το χέρι και να πάτε εκεί. Θα με θυμηθείτε. Προειδοποιώ επίσης ότι η Μαρίζα είναι πειραχτήρι! Στα λέω για να μην πεις ότι ήξερα και δεν μίλησα…!

Πιάνο: Μάρκος Χαϊδεμένος
Κοντραμπάσο: Γιώργος Μουχτάρης
Τύμπανα: Γιώργος Κωστελέτος
Ακορντεόν: Νίκος Σταδιάτης
Σαξόφωνο/κλαρινέτο: Αδάμ Δόγκας
Επιμέλεια ενορχηστρώσεων: Δημήτρης Σιάμπος
Υπεύθυνος Ήχου: Γιάννης Παξεβάνης

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Τάκης Λυκοτραφίτης
Σκηνογράφος/ενδυματολόγος: Ηλένια Δουλαδίρη

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here