Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Φίλιππο Λαμπρινό
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

H Eli Kay (Ελπίδα Καραλή) είναι ένα νέο κορίτσι που κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο της μουσικής.  Έχει κυκλοφορήσει 4 αγγλόφωνα τραγούδια σε δικούς της στίχους και μουσική. Αφού τέλειωσε τις μουσικές της σπουδές στην Ελλάδα έφυγε για το Λονδίνο όπου ζει και σπουδάζει μέχρι σήμερα.

Στις λίγες μέρες που θα ερχόταν στην Αθήνα, προλάβαμε να την συναντήσουμε στο Μοναστηράκι. Κάνοντας βόλτα στα σοκάκια της Πλάκας και τα Αναφιώτικα, συζητήσαμε για τη ζωή της, την έως τώρα πορεία της στη μουσική και τα όνειρά της. Κυρίες και κύριοι η Eli Kay…

eli_kay_interview_2016_05_008

Πώς φτάσαμε από την Ελπίδα Καραλή στην Eli Kay;
Η μουσική μου είναι αγγλόφωνη και την έχουμε κυκλοφορήσει σε όλη την Ευρώπη, οπότε για έναν ξένο είναι λίγο δύσκολο να θυμάται το όνομα Ελπίδα Καραλή. Το Eli Kay είναι το ψευδώνυμο που μου έχουν δώσει οι φίλοι μου στο εξωτερικό και είναι πιο πιασάρικο.

Πότε κόλλησες το μικρόβιο της μουσικής;
Το μικρόβιο της μουσικής το κόλλησα μικρή ακούγοντας Υπόγεια Ρεύματα. Ήταν μια μεγάλη μου επιρροή κι αυτό με έβαλε στη διαδικασία να παρακαλάω την μητέρα μου να μου πάρει μια κιθάρα. Δεν με άκουγε βέβαια. Κανείς γονιός δεν ακούει το παιδί του όταν του λέει 5 χρονών κάτι ενώ αλλάζει γνώμη συνέχεια για το τι θέλει να κάνει. Έτσι άργησα να ασχοληθώ με τη μουσική. Στα 14 ξεκίνησα να παίζω κιθάρα και όταν πήγα πρώτη λυκείου αποφάσισα ότι θέλω να πάω σε σχολή μουσικών σπουδών.

Και τελικά το έκανες…
Ναι,  στόχος μου αρχικά  ήταν να περάσω στη σχολή μουσικών σπουδών Κέρκυρας, αλλά κατέληξα στη Άρτα. Δεν το είχα σκεφτεί σαν ενδεχόμενο να πάω στην Άρτα αλλά τελικά ήταν το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί. Ήταν πιο κοντά η σχολή στην παραδοσιακή μουσική που δεν είχα καθόλου επιρροές και είχα κλειστά τα αυτιά μου προς την ελληνική παράδοση. Σπουδάζοντας εκεί άνοιξαν και τα μάτια μου και τα αυτιά μου και κατάλαβα τον πλούτο που έχουμε σαν χώρα.

Κράτησες κάτι από την επαφή σου με την παράδοση;
Ναι,  μου άρεσαν πολύ τα ανατολίτικα.

…το μικρόβιο της μουσικής το κόλλησα μικρή ακούγοντας Υπόγεια Ρεύματα…

Ξεκίνησες να παίζεις κιθάρα αλλά στη σχολή διάλεξες ως όργανο το ηλεκτρικό μπάσο. Πώς έκανες αυτή την επιλογή;
Το μπάσο δεν το είχα σκεφτεί σαν όργανο, μέχρι που έφτασα στο δεύτερο έτος της σχολής που το είχα σαν μάθημα. Το ερωτεύτηκα και έτσι ξεκίνησα να παίζω πιο σοβαρά μπάσο.

Τι προτιμάς από τα δύο;
Το γιουκαλίλι!


Όταν ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική, άρχισες να γράφεις και τα δικά σου τραγούδια;
Από τα 14 ξεκίνησα να γράφω μουσική κάνοντας τα βασικά πράγματα στην κιθάρα όπως  ακόρντα και ρυθμικά. Μόλις  άρχισα να πιάνω τα πρώτα μου ακόρντα, ξεκίνησα να κάνω και τα δικά μου κομμάτια. Έγραφα και τους δικούς μου χαζούς εφηβικούς στίχους, πάντα στα αγγλικά.

Αν και μεγάλωσες με πρότυπο τα Υπόγεια Ρεύματα, γιατί γράφεις αγγλικό στίχο και όχι ελληνικό;
Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη για να γράψεις καλό στίχο. Έχει πολύ πλούσιο λεξιλόγιο και μεγάλες και σύνθετες λέξεις που είναι δύσκολο να τις βάλεις σε στιχάκια και σε ρυθμό. Στην αγγλική γλώσσα κάνεις ρήμα όπως θέλεις.

Σκοπεύεις όμως να γράψεις και κάτι στα ελληνικά;
Θέλω πολύ να καταφέρω να γράψω ελληνικό στίχο. Ο επόμενος στόχος μου είναι να γράψω ελληνικό κομμάτι.

Σαν καλλιτέχνης σε ποιο είδος μουσικής πιστεύεις ότι ανήκεις;
Nομίζω ότι ανήκω στην indie/folk, εναλλακτική και ακουστική σκηνή.

Τι σε επηρέασε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο είδος;
Στην εφηβεία είχα έρωτα με την σκηνή των 80’s όπως οι Cure. Post-Rock μουσική που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάνω τώρα. Αυτά μου έδωσαν πάτημα να ψάξω πιο βαθιά να δω τι υπάρχει από πίσω, τι επιρροές είχαν αυτοί οι μουσικοί. Αργότερα ακούγοντας καινούρια συγκροτήματα και μουσικούς που βγήκαν όπως η Amanda Palmer, η οποία με έκανε να ξεκινήσω γιουκαλίλι, έμαθα μουσικούς που ανήκουν στην Indie/Folk σκηνή και επηρεάστηκα. Το αστείο είναι ότι έγραφα τέτοια μουσική πριν αποκτήσω αυτή την επιρροή, μου έβγαινε φυσικά από έφηβη.

…η φωνή είναι από τα πιο δύσκολα όργανα που μπορείς να μάθεις, γιατί το έχεις ήδη. Δεν το αγοράζεις και προσαρμόζεσαι σ’ αυτό. Πρέπει να μάθεις να λειτουργείς όλο σου το σώμα για να βγει σωστά η φωνή…

Έχεις ανοιχτά τα αυτιά σου και σε άλλα είδη μουσικής;
Συνεχώς ακούω καινούρια πράγματα, ακόμα και pop μουσική. Είναι πάρα πολλοί οι μουσικοί που αρνούνται ότι η pop έχει ωραία κομμάτια. Εγώ προσπαθώ να έχω ανοιχτά τα αυτιά μου στο οτιδήποτε γιατί έτσι μπορείς να ανακαλύψεις ένα διαμάντι που θα σου δώσει πάτημα να κάνεις κάτι δικό σου. Να το εξελίξεις και να φτιάξεις κάτι δικό σου ή ακόμα και να αλλάξεις το δικό σου ύφος. Για παράδειγμα μου αρέσει πάρα πολύ η Miley Cyrus. Με έχει κερδίσει η αντισυμβατική προσωπικότητα της.


Πιστεύεις πως ένας καλλιτέχνης πρέπει να έχει τη δική του ταυτότητα και προσωπικότητα;
Σίγουρα. Την ταυτότητα την αποκτάς με την τριβή, παίζοντας και ακούγοντας καινούρια πράγματα. Δεν υπάρχει παρθενογένεση ούτε στην τέχνη ούτε πουθενά. Όλα είναι επιρροές, δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι ολοκαίνουριο από το πουθενά. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να το κάνει, ζει σε κάποιο όνειρο.

Τελειώνοντας τις σπουδές σου στην Άρτα τι ακολούθησε;
Γυρνώντας στην Αθήνα αφού τέλειωσα τις σπουδές μου, έκανα πρακτική στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου έμαθα πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με το πώς λειτουργεί ο χώρος σε συναυλίες και γενικά όλη η παραγωγή. Ταυτόχρονα άρχισα να ηχογραφώ με τον Κώστα Παρίση τα demo μου.

Πώς προέκυψε η γνωριμία και η συνεργασία με τον Κώστα Παρίση;
Τον γνώρισα τυχαία στην Χίο. Ήμουν διακοπές και έτυχε να βρίσκεται στο ίδιο χωριό. Ήταν Πάσχα και παίζαμε μουσική με κάτι φίλους στην πλατεία, μας είδε, έκατσε μαζί μας και μας άκουσε να παίζουμε. Του είπα ότι έγραφα δική μου μουσική και ενδιαφέρθηκε.

Πώς ένιωσες που συνεργαζόσουν με ένα παιδικό σου πρότυπο;
Όταν πρωτοπήγα στο στούντιο είχα πάθει σοκ, ένιωθα ένα πολύ μεγάλο δέος. Όταν μεγαλώνεις με τη μουσική κάποιου και αυτός ο κάποιος ξαφνικά σου λέει ότι θέλει να δουλέψει μαζί σου, νιώθεις πολύ παράξενα. Είναι κάτι που το ονειρεύεσαι, λες ότι αποκλείεται ποτέ να συμβεί, κι όταν συμβαίνει δεν ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς. Έμαθα πάρα πολλά από τον Κώστα.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι τα 4 τραγούδια που έχεις κυκλοφορήσει;
Στην αρχή ηχογράφησα τρία τραγούδια μαζί του. Δύο από αυτά έχουν κυκλοφορήσει, το ένα άλλαξε ριζικά. Τα κομμάτια αυτά τα ηχογράφησα για να τα στείλω στην Αγγλία για να μπω στη σχολή μου. Δουλέψαμε πολύ καλά με τον Κώστα και ήταν ανοιχτός σε μια επαγγελματική συνεργασία, γι’ αυτό και έφυγα στο Λονδίνο να δουλέψω και τη φωνή μου γιατί δεν ήμουν ποτέ τραγουδίστρια. Απλά έπαιζα και έγραφα μουσική. Όταν μου ζήτησε ο Κώστας να τραγουδήσω είχα φρικάρει.


Σου αρέσει να τραγουδάς;
Μου αρέσει πολύ να τραγουδάω. Ακόμα το συνηθίζω η αλήθεια είναι. Είχα μάθει να είμαι ο μπασίστας που κάθεται από πίσω και δίνει groove σε όλο το συγκρότημα. Κι αυτό με βοήθησε να καταλάβω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος κάθε μουσικού πάνω στη σκηνή. Αλλά όταν είσαι ο τραγουδιστής πρέπει να έχει και interaction με το κοινό.

Είναι πιο δύσκολο να τραγουδάς απ’ το να παίζεις;
Η φωνή είναι από τα πιο δύσκολα όργανα που μπορείς να μάθεις, γιατί το έχεις ήδη. Δεν το αγοράζεις και προσαρμόζεσαι σ’ αυτό. Πρέπει να μάθεις να λειτουργείς όλο σου το σώμα για να βγει σωστά η φωνή. Οπότε πήγα Αγγλία, δούλεψα τη φωνή μου και γυρνώντας δούλεψα και με τον Μιχάλη Κεχαγιά. Κολλήσαμε πάρα πολύ και επιστρέψαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε το ένα κομμάτι από την αρχή και βγήκε το Echoes. Στο ενδιάμεσο έχω γράψει κι άλλα τραγούδια που αρέσουν πολύ και στον Κώστα και στον Μιχάλη και τα έχουμε ηχογραφήσει.

Ποιο από τα δύο προτιμάς;
Δεν μπορώ να πω ότι προτιμώ κάποιο από τα δύο γιατί και τα δύο είναι εξίσου ωραίο να τα κάνεις. Και τα δύο είναι πλέον κομμάτι του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μου.  Πιο παλιά θα έλεγα ότι προτιμώ να παίζω γιατί φοβόμουν να τραγουδήσω. Έχει το καθένα τη μαγεία του.

…το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μου έχουν κάνει είναι ότι η φωνή μου μοιάζει με της Bjork…

Είσαι στη διαδικασία να κυκλοφορήσεις τον πρώτο σου δίσκο;
Κάπως έτσι. Στην Αγγλία έχω πρόσβαση σε στούντιο και έχω αρχίσει να ηχογραφώ κάποια καινούρια κομμάτια. Βρισκόμαστε στο στάδιο που συζητάμε πώς μπορούμε να κινηθούμε με αυτά τα κομμάτια.


Τα τραγούδια σου περιέχουν σκηνές από τη ζωή σου;
Κάποια κομμάτια είναι από δικά μου βιώματα και κάποια είναι από πράγματα που παρατηρώ στον κόσμο ότι γίνονται.

Θες να επεκτείνεις τη θεματολογία στα κομμάτια σου πέρα από την αγάπη και τον έρωτα;
Ωραία είναι η αγάπη αλλά θέλω να κινηθώ και σε άλλες θεματολογίες, όπως το τι γίνεται στην κοινωνία μας. Η αγάπη και ο έρωτας είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά όχι το μοναδικό που την αντιπροσωπεύει.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις σπουδές εδώ και στις σπουδές στο Λονδίνο;
Οι υποδομές στην Αγγλία είναι πολύ καλύτερες από εδώ για ευνόητους λόγους. Οι σπουδές εκεί είναι ιδιωτικές, οπότε πρέπει να έχουν και καλές υποδομές. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο γιατί στάθηκα αρκετά τυχερή να έχω εξαιρετικούς καθηγητές και εδώ στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Απέκτησα πολλές γνώσεις και εμπειρίες. Ο τρόπος ζωής είναι βέβαια τελείως διαφορετικός.

Που θα ήθελες να μείνεις;
Στην Αγγλία, με έχει γοητεύσει. Το σκέφτομαι να μείνω μόνιμα εκεί.

Τι εισπράττεις μέχρι στιγμής από τον κόσμο που ακούει την μουσική σου;
Εισπράττω πολύ καλά λόγια από τους ανθρώπους γύρω μου. Η αλήθεια είναι πως είναι καλό να υπάρχει και το αντίθετο. Δεν γίνεται να αρέσει σε όλους αυτό που κάνεις, κάποιος θα διαφωνήσει. Αυτό είναι το υγιές γι’ αυτό και δεν θέλω να αρέσει η μουσική μου σε όλους.

Ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που σου έχουν κάνει;
Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μου έχουν κάνει είναι ότι η φωνή μου μοιάζει με της Bjork. Είναι μία από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες και όταν μου είπαν ότι τη θυμίζω συγκινήθηκα ιδιαιτέρως. Είναι κάτι που μου έχουν πει αρκετές φορές αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

eli_kay_interview_2016_05_001

Πηγαίνεις σε συναυλίες;
Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σε συναυλίες, όταν έχω χρόνο βέβαια. Ακόμα και συγκροτήματα που δεν γνωρίζω θα πάω να τα ακούσω. Γίνονται συνέχεια συναυλίες, καθημερινά, από άγνωστους μουσικούς μέχρι πολύ μεγάλα ονόματα. Αλλά είναι όλοι εξαιρετικοί μουσικοί. Σε μια απλή pub να πας όπου θα παίζει κάποιος με μια ακουστική κιθάρα, το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλό.

…το όνειρό μου είναι να γράφω μουσική και ο κόσμος να παίρνει πράγματα από αυτή τη μουσική, να ταυτίζεται…

Σχεδιάζεις να ακολουθήσεις μια σόλο καριέρα ή θα σε ενδιέφερε να κάνεις τη δική σου μπάντα;
Καλή θα ήταν και μια μπάντα, δεν είμαι αρνητική στο ενδεχόμενο. Έχω άλλωστε πολλούς συνεργάτες με τους οποίους ηχογραφούμε και παίζουμε μαζί. Οπότε με αυτά τα άτομα θα ήθελα να συνεργαστώ και στα πλαίσια μια μπάντας, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Είναι στα σχέδια σου κάποια εμφάνιση;
Σχεδιάζω να κάνω κάποιες μικρές συναυλίες αλλά ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Έχουμε πολλή δουλειά για τη σχολή. Ελπίζω όταν τελειώσω με το καλό τις σπουδές μου να καταφέρω να κάνω και κάποια εμφάνιση εδώ.

Τι ονειρεύεσαι σαν καλλιτέχνης;
Το όνειρό μου είναι να γράφω μουσική και ο κόσμος να παίρνει πράγματα από αυτή τη μουσική, να ταυτίζεται. Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ο επιτυχημένος μουσικός, που το κοινό του αντιλαμβάνεται αυτά για τα οποία μιλάει.

——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here