Μετά την επιτυχία στο Ηρώδειο,  η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει υπό την διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, το γνωστότερο συμφωνικό – χορωδιακό έργο του 20ού αιώνα: τα πολυαγαπημένα Carmina Burana του γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Κάρλ Όρφ. 

unnamed

Τα Carmina Βurana γράφτηκαν το 1935 για μεγάλους ορχηστρικούς και χορωδιακούς όγκους και τρεις σολίστ. Από τότε ως σήμερα μαγεύουν τα ακροατήρια ανά τον κόσμο με το μεγαλείο της σύλληψης τους, το γήινο και άμεσο χαρακτήρα της μουσικής, τα μεγαλοπρεπή χορωδιακά και τα εντυπωσιακά φωνητικά σόλο. Το έργο είναι βασισμένο σε μεσαιωνικά ποιήματα του 12ου και 13ου αιώνα, που γράφτηκαν από μοναχούς και ανακαλύφθηκαν σε πάπυρο το 1803 στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Μπόιερν της Βαυαρίας. Ο Καρλ Ορφ μελοποίησε 24 από αυτά τα ποιήματα, που μιλούν για τον ρόλο της Τύχης στην ανθρώπινη ζωή, για τον ερχομό και τις ομορφιές της Άνοιξης, για την τρέλα της κοσμικής διασκέδασης και, με αθυρόστομο συχνά τρόπο,  τις χάρες του έρωτα.

Ο Γιώργος Πέτρου λέει σχετικά : «Η μουσική του Ορφ, τόσο άμεση και γοητευτική, με μια αφοπλιστική αφέλεια που κρύβει όμως μέσα της μια ιδιοφυή σύλληψη,  ζωγραφίζει με θαυμάσιο τρόπο εικόνες και συναισθήματα διαχρονικά.  Η επιρροή της μοίρας στη ζωή των ανθρώπων, η αγάπη για τη φύση, ο έρωτας, το κρασί και η διασκέδαση, εμπνέουν σήμερα με τον ίδιο τρόπο που ενέπνευσαν τους υποψήφιους μοναχούς του μεσαίωνα να γράψουν τους χαριτωμένους αυτούς στίχους. Ο Ορφ, με τα Carmina Burana κατορθώνει να αγγίξει τα πιο λεπτά και τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα ταυτόχρονα. Πότε με συμφωνικούς και χορωδιακούς ηχητικούς όγκους που συνεπαίρνουν σαν ωστικό κύμα και πότε με τις λεπτότερες πινελιές ήχου και τα πιο χαϊδευτικά ηχοχρώματα.  Η Καμεράτα, τολμηρή για άλλη μια φορά, ξεκινά ένα νέο ταξίδι στον χρόνο. Από τα βαυαρικά μοναστήρια του μεσαίωνα, στα μαδριγάλια, το γρηγοριανό μέλος και τους ξέφρενους χορούς της αναγέννησης. Από την avant garde του 1930 στην πολυσυλλεκτικότητα και την βαθιά ιστορική γνώση για το μουσικό παρελθόν που χαρακτηρίζει το μουσικό ύφος της εποχής μας».

ΚΑΜΕΡΑΤΑ – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Μυρσίνη Μαργαρίτη – σοπράνο
Νίκος Σπανάτης  – κόντρα τενόρος
Χάρης Ανδριανός – βαρύτονος

Συμμετέχουν:
Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία Δημήτρης Κτιστάκης)
Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρος Μπερής)
Παιδική χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική Διεύθυνση Καλλιόπη Γερμανού).
Συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά (διδασκαλία Αντιγόνη Κερετζή) και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αταλάντης (διδασκαλία Αντιγόνη Κερετζή).

Πληροφορίες:
Σάββατο 26 Νοεμβρίου
Ώρα: 20.30 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 14 €, 25 €, 35 € και 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 7,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 € (65+, πολύτεκνοι)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τηλ. 210 72 82 333

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here