Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογραφίες: Θάνος Δημητρόπουλος

Ο Σταυρός του Νότου, η ιστορική μουσική σκηνή της Αθήνας απ’ όπου έχουν περάσει όλοι οι αξιόλογοι, Έλληνες καλλιτέχνες, συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας και το γιόρτασε με έναν ξεχωριστό τρόπο. Για τρία βράδια (26/27/28 Σεπτέμβρη) “μεταφέρθηκε” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και συμπύκνωσε, όσο γινόταν, 20 χρόνια σε τρεις μέρες!

Η ανταπόκριση τόσο των καλλιτεχνών, όσο και του κοινού ήταν συγκινητική και δεν είχε προηγούμενο. Όλοι έδειξαν ότι στηρίζουν τον Σταυρό του Νότου έμπρακτα αλλά κι ο Σταυρός του Νότου στήριξε, με τα έσοδα από αυτά τα live, τους φορείς ΚΕΘΕΑ, ΚΥΑΔΑ, Παιδικά χωριά SOS, Γιατροί του κόσμου, Εργαστήρι ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το εισιτήριο για τις συναυλίες και για την πληθώρα καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτές, ήταν αρκετά φτηνό!

Την πρώτη από τις τρεις βραδιές, η προσέλευση του κόσμου ήταν μαζική και είχε αρχίσει από νωρίς το απόγευμα. Ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε και η συναυλία ξεκίνησε στις 19:30, νωρίς-νωρίς για να προλάβουν να παίξουν όλοι. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Θανάσης Αλευράς που έδωσε μια άλλη νότα με το ιδιαίτερο χιούμορ του. Με το “Καλημέρα” μας εκμυστηρεύτηκε το παράπονό του… πως δεν τον άφηναν να πει ένα τραγούδι στον Σταυρό του Νότου! Έτσι κι αυτός παρουσίασε όλους τους καλλιτέχνες …τραγουδιστά!

stn_live_day1_2016_09_001_alevras

Αυτή τη γιορτή της μουσικής, άνοιξε η Μάγδα Βαρούχα με την υπέροχη, μελαγχολική φωνή της. Ακολούθησε ο Ορέστης Ντάντος, ο οποίος ευχήθηκε στον Σταυρό του Νότου, να μένει πάντα “Ανοιχτά”. Τη σκηνή μοιράστηκαν επίσης οι Σταύρος Σιόλας, Γιωργία Νταγάκη, Βίκυ Καρατζόγλου, Θοδωρής Κοτονιάς, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Απόστολος Ρίζος, Μαρίζα Ρίζου, Μαριέττα Φαφούτη, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Κώστας Λειβαδάς, Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης, Πάνος Μουζουράκης, Κωστής Μαραβέγιας, Σπύρος Γραμμένος και Φοίβος Δεληβοριάς. Ενώ η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά με τη Νατάσσα Μποφίλιου και τον Θέμη Καραμουρατίδη να μας τραγουδούν τη “Βαβέλ”.


Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ένα live που όσοι αγαπούν τη μουσική και τον Σταυρό του Νότου δεν έπρεπε να χάσουν. Μια γιορτινή ατμόσφαιρα κυριαρχούσε παντού στον χώρο με πολλά χαμόγελα μπροστά αλλά και πίσω απ’ τη σκηνή. Backstage, στα “πηγαδάκια”, οι καλλιτέχνες μοιράζονταν παλιές ιστορίες και όμορφες αναμνήσεις από τα live τους σε κάποια από τις τρεις μουσικές σκηνές του Σταυρού του Νότου. Επίσης πολύ όμορφη η ιδέα των διοργανωτών να στήσουν έκθεση αφισών από όλα τα live που έλαβαν χώρα στη σκηνή όλα αυτά τα χρόνια.


Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον Σταυρό του Νότου, να συνεχίσει το έργο της προώθησης, της ποιοτικής ελληνικής μουσικής και να γιορτάσουμε στο μέλλον και τα 30 και τα 40 χρόνια λειτουργίας!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here