Γράφει η Ζωή Νικολάου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Στην Galerie δημιουργών, λοιπόν, στην περιοχή της χριστουγεννιάτικης και ιδιαιτέρως κρύας Κηφισιάς, ακούσαμε την Τατιάνα Μανωλίδου, συνοδευόμενη από τέσσερα σαγηνευτικά cellos, τις Donnacello και φυσικά την εκπληκτική Μαρίνα Κισλίτσινα ως leading cello του σχήματος και τον Ηλία Γιακουέλ στα κρουστά.

donnacello_manolidou_live_2014_12_020

Η Τατιάνα Μανωλίδου  είναι μουσικοσυνθέτης και τραγουδίστρια, επηρεασμένη από την jazz, τη rock, την κλασσική αλλά  και την ethnic μουσική. Τη συναντάμε τόσο στην ελληνική δισκογραφία με το δίσκο «Το ονειρόπλοιο των παιδιών» και τον « H Τατιάνα Μανωλίδου ερμηνεύει Πλέσσα, Σπανό, Χατζηνάσιο», όσο και στην ξενόγλωσση με τον  ”My lonely prince” και τον τελευταίο της ”Tatiana’s NIOVI, Breath of light”, από τον οποίο ακούσαμε και δύο κομμάτια σε αυτήν της την εμφάνιση. Πρόκειται για το «When we danced”  και το “Testament of soul” τα οποία ντύνει με τη δική της μουσική. Στο βιογραφικό της έχει ιδιαίτερες συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Τουρνάς, ο Αντώνης Μιτζέλος και ο Μίμης Πλέσσας αλλά και οι La Tulipe Noire (Death chamber), ένα αγγλόφωνο prog rock συγκρότημα.

donnacello_manolidou_live_2014_12_029

Απολαύσαμε γνωστά κομμάτια των Piazzola και Tsaikofsky υπό την μελωδικότητα των cellos, σε jazz εκδοχές τους αλλά και  ελληνικά κομμάτια όπως το «Αν σ’ αρνηθώ». Η ενορχήστρωση ήταν μαγευτική και μας απέδειξε ότι η κλασσική μουσική δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ως επίσημο και απόμακρο από τα ανθρώπινα συναισθήματα, καθώς οι έντονες στιγμές ήταν πολλές κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Βεβαίως, μπήκαμε και στο χριστουγεννιάτικο κλίμα με το γνωστό “Santa Claus is coming to town” και την Τατιάνα ντυμένη σε κόκκινο βελούδο, να συνδυάζει την επισημότητα του «κλασσικού» με την γιορτινή ατμόσφαιρα. Η έκπληξη της βραδιάς, όμως, ήταν η εκτέλεση του “Holiday” των Scorpions! Μελωδικό συμφωνικό μέταλ, με πρωταγωνίστριες πέντε γυναίκες μουσικούς που δε δίστασαν να μοιραστούν μαζί μας αυτήν την έντονη στιγμή!

donnacello_manolidou_live_2014_12_008

Η αίθουσα της ιδιαίτερης galerie, αν και δεν γέμισε, ήταν πολύ ζεστή και οικεία για όσους παρευρεθήκαμε. Ακόμα και μια …γάτα, που όπως μάθαμε συχνάζει στον κήπο του χώρου, ήταν για ακόμα μια φορά παρούσα όπως σε κάθε εκδήλωση! Οι φίλοι και οι συνεργάτες των πρωταγωνιστριών της βραδιάς αλλά και όσοι δεν είχαν άμεση σχέση μαζί τους, ευχαριστήθηκαν τη μικρή αλλά γεμάτη συναισθήματα συναυλία, υπό το φως μικρών κεριών και μέσα σε μια πολύ θερμή ατμόσφαιρα.

donnacello_manolidou_live_2014_12_024

Η Τατιάνα μας δέχθηκε στο καμαρίνι της και μας μίλησε για την πορεία της στο χώρο και την τελευταία της συνεργασία αλλά και για κάποια μελλοντικά της σχέδια.

MusicCorner: Πόσο καιρό βρίσκεσαι στο χώρο, αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τέτοια ερώτηση; (γέλια)
Τατιάνα Μανωλίδου: Το πότε ακριβώς ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική, δεν μπορώ να το εντοπίσω. Ξεκίνησα να παίζω πιάνο γύρω στα πέντε μου… Στα έντεκά μου, παρουσίασα στην ΕΤ 1 το πρώτο μου ολοκληρωμένο έργο, μια φαντασία για πιάνo. Λίγο πριν τα 18, ξεκίνησα να συνθέτω μουσική για την τηλεόραση κι αργότερα για το Δημοτικό Θέατρο Κρήτης, Καλαμάτας, Κερκυραϊκή Σκηνή και άλλα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο πιάνο, στο τραγούδι, αφού έγινα μητέρα και στα ανώτερα θεωρητικά και επίσης παρακολούθησα μαθήματα υποκριτικής στο θεατρικό εργαστήρι του Β. Διαμαντόπουλου. Ως πιανίστρια-τραγουδίστρια, έχω συνεργαστεί με τον Κώστα Τουρνά, τον Αντώνη Μιτζέλο, τον Μίμη Πλέσσα και τους La Tulipe Noire (Death chamber).

MusicCorner: Σήμερα θα ακούσουμε κομμάτια από την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά;
Τατιάνα Μανωλίδου: Ναι θα ακούσετε το “Testament of soul” και το “When we danced” από το άλμπουμ ”Breath of light”. Έχω γράψει τη μουσική, σε όλα τα τραγούδια του δίσκου και τους στίχους των κομματιών (Tree of my dreams, My lonely prince, A prayer, Island of Gods). Στα περισσότερα τραγούδια του αλμπουμ, στίχους έχει γράψει η αυστραλέζα ποιήτρια, Cindy L. Spear ( When I m lost, Oh love, Testament of soul, Ring of Darkness, When we danced, Your love).

MusicCorner: Κάνεις σχέδια για το μέλλον;
Τατιάνα Μανωλίδου: Ετοιμάζω  καινούργιες δουλειές και συνθέσεις, μιας και εμπνέομαι από τη ζωή και τους ανθρώπους συνεχώς…

donnacello_manolidou_live_2014_12_001

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner.gr από τη παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here