Γράφει η Ευαγγελία Βασιλείου

Όταν διαβάζει κανείς το όνομα Ira Levin το μυαλό του ταξιδεύει περισσότερο στον κινηματογράφο παρά στο θέατρο. Κι αυτό γιατί, το μυθιστόρημά του “Το μωρό της Ρόζμαρι” και η κινηματογραφική του version είναι τόσο καθοριστική γι’ αυτό που ονομάστηκε “θρίλερ δωματίου” στον κινηματογράφο, παρά οποιασδήποτε άλλης ταινίας, όλες αυτές τις δεκαετίες. Όντας μία από τις πέντε καλύτερες ταινίες τρόμου με βάση τις περισσότερες λίστες που κατά καιρούς δημοσιεύονται, δημιούργησε έναν μύθο γύρω από τα βιβλία του Levin και την κινηματογραφική τους μεταφορά.

Ανάλογη επιτυχία με το “Μωρό της Ροζμαρι” είχαν το “Ένα φιλί πριν πεθάνεις” και “Οι Γυναίκες του Στεπφορντ”. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα, είναι πιο γνωστός ως συγγραφέας και σεναριογράφος ταινιών και λιγότερο για τις θεατρικές του επιτυχίες.


Στην περίπτωσή μας, το Death Trap ήταν το μακροβιότερο θρίλερ που ανέβηκε στο Broadway στη δεκαετία του ’70, γνωρίζοντας πολλά και διαφορετικά cast μέχρι να σταματήσει και να ακολουθήσει μέχρι και τις μέρες μας επιτυχημένη πορεία στο off-Broadway. Και αυτό έγινε ταινία με τον Μάικλ Κέιν, τον Κρίστοφερ Ρηβ και την Ντάιαν Κάνον, αλλά δεν γνώρισε την επιτυχία άλλων ταινιών από σενάριά του, μιας και τα χαρακτηριστικά της πλοκής του δύσκολα μεταφέρονταν από το θέατρο στον κινηματογράφο, ακόμα και στα χέρια ενός θρυλικού σκηνοθέτη όπως ο Σύδνεϋ Λιουμέτ.

Και πάμε στη δική μας θεατρική εμπειρία από το ανέβασμα του Death Trap στο “Αγγέλων Βήμα”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά.


Η ελληνική Παγίδα Θανάτου λοιπόν, είναι μια παράσταση η οποία ευτύχισε να έχει έναν άξιο πρωταγωνιστή όπως είναι ο Αντώνης Λουδάρος στο ρόλο του Sidney Bruhl, ο οποίος πλαισιώνεται από την Τζένη Μπότση στο ρόλο της Myra Bruhl, τον Γιάννη Κουκουράκη στο ρόλο του Clifford Anderson και τον Αργύρη Γκαγκάνη στο ρόλο του Porter Milgrim, ενώ στο ρόλο της πνευματίστριας Helga Ten Dorp, βλέπουμε την έμπειρη ηθοποιό Αλεξάνδρα Παντελάκη.


Το δίλημμα “θα σκότωνες για να εξασφαλίσεις μια επιτυχία και ακολούθως την δόξα, τα χρήματα και την άνετη ζωή;” μεταφέρεται στον θεατή από τον Αντώνη Λουδάρο που ενσαρκώνει τον ήρωα Σύδνεϋ Μπρουλ, με έναν τρόπο που, και αρκετά πιστευτός γίνεται ως προς το αδύναμο μετά από 40 χρόνια story, και σε βάζει πολλές φορές στη θέση του πρωταγωνιστή.  Λέμε “αδύναμο μετά από 40 χρόνια” γιατί στην εποχή της ελεύθερης μετακίνησης ιδεών, συγγραφικών πονημάτων μέσω του διαδικτύου, η ανάγκη του νεαρού συγγραφέα να παρουσιάσει το έργο του στον δάσκαλό του κι αυτός με τη σειρά του να προσπαθήσει να του το κλέψει σκοτώνοντάς τον, μοιάζει λίγο εκτός πραγματικότητας. Το δίλημμα όμως “βλάπτω κάποιον για να εκμεταλλευτώ τις ιδέες του, το φωτεινό του μυαλό και να ‘κλέψω’ κάτι δικό του που δεν μπορώ ή δεν είμαι άξιος να κάνω μόνος μου“, είναι μια καθημερινότητα στη ζωή μας που δεν υπηρετείται απαραίτητα από το δίπολο “συγγραφέας-μαθητής”.  Εκεί θα θέλαμε από τον σκηνοθέτη να ‘πειράξει’ το κείμενο στο μέτρο που του δινόταν η άδεια, ώστε να το κάνει πιο σύγχρονο και πιο ουσιαστικό.


Η λάμψη της ματαιοδοξίας ρέει σε όλη τη διάρκεια του έργου και φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης. Κάποιες σεναριακές ανατροπές επαναφέρουν το υποτονικό ενδιαφέρον του κοινού στη σκηνή. Η υποκριτική δεινότητα του Αντώνη Λουδάρου συμμαχεί με την σκηνοθετική εμπειρία του Γιάννη Λασπιά δίνοντας ένα πολύ καλό και απολαυστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην ερμηνεία του. Για την Τζένη Μπότση ίσως να μην ήταν μια από τις καλές της μέρες…

Υπάρχουν και ευχάριστες στιγμές με χιούμορ και εξελίξεις μη αναμενόμενες, που δεν είναι σωστό για την παράσταση να σας αποκαλύψουμε. Θα περάσετε καλά, αν σας αρέσει το “παλιό θέατρο” και τα θρίλερ ανατροπών και εκπλήξεων. Απλώς προετοιμαστείτε για τη βίαιη σκηνή του φόνου που αν και ανατρέπεται σεναριακά αργότερα, έχει μια φυσικότητα που μπορεί να ταράξει τον ανυποψίαστο θεατή.

Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Τζένη Μπότση, Γιάννης Κουκουράκης, Αργύρη Γκαγκάνη και Αλεξάνδρα Παντελάκη.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Δευτέρα & Τρίτη : 21.15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ110’

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, Αθήνα
Τηλ: 210 5242211 & 13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here