Γράφει η Γωγώ Τσάκωνα
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου

Σε μια χώρα που περνάει δύσκολα τους τελευταίους μήνες, είναι λογικό να δέχεται το δικό του πλήγμα και ο χώρος του πολιτισμού. Οι θεατρικές/μουσικές παραστάσεις, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις ακυρώνονται η μία πίσω απ την άλλη και οι θεατές ίσως χάνουν κάποιες από τις ελάχιστες διεξόδους τους για ηρεμία και ανεμελιά. Οι Imam Baildi όμως, πιστοί στο ραντεβού τους, όχι μόνο δεν ανέβαλαν την προκαθορισμένη συναυλία τους στην Τεχνόπολη αλλά κατάφεραν μέσα σε μια τρικυμιώδη καθημερινότητα να ξεσηκώσουν και να διασκεδάσουν όλους όσους έδωσαν το παρόν. Οι Imam αφού ξεπακέταραν για λίγο τις βαλίτσες τους και έκαναν μια στάση από τις συναυλίες που δίνουν χωρίς σταματημό ανά τον κόσμο, καλοδέχτηκαν το αθηναϊκό κοινό, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Ίδιος χώρος, ίδια μπάντα, δύο χρόνια μετά (παρά μία μέρα) 10 Ιουλίου του 2013 τότε, 9 Ιουλίου 2015 τώρα και το συγκρότημα ξαναβρίσκεται στη σκηνή της Τεχνόπολης. Ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται από νωρίς ενώ αν προσέξεις τις συζητήσεις τους το θέμα που επικρατεί είναι η οικονομική κρίση και η πολιτική κατάσταση… Το κλίμα ελαφραίνει η αέρινη παρουσία της πολυτάλαντης Κατερίνας Πολέμη που με την ιδιαίτερη φωνή της και την συνοδεία της κιθάρας της ανοίγει την συναυλία και μας κρατά συντροφιά.

Λίγο μετά τις 9.30, το συγκρότημα ανεβαίνει επί σκηνής. Μικρά παιδιά, αλλά και ακροατές όλων των ηλικιών γίνονται μια μάζα και τραγουδούν το «Αργιλέ μου γιατί σβήνεις»… το σύνθημα δόθηκε! Οι Ska και Bossa Nova διασκευές των λατρεμένων Imam Baildi κατακλύζουν τον χώρο. Τραγούδια, γέλια, χορός, είναι η μόνη εικόνα που βλέπεις στην πλατεία της Τεχνόπολης. Ρεμπέτικα, λαϊκά και ελαφρολαϊκά ακούσματα σε ξυπνούν και σε προσκαλούν σε μια γιορτή που δεν μπορείς και δεν θες να αντισταθείς. «Ακρογιαλιές δειλινά», «Πήρα απ το χέρι σου νερό», «Θλίψη», «Συγχώρα με μουρμούρα μου», είναι κάποια απ τα κομμάτια που αποθέωσαν οι θεατές!

Ο guest Carlos Menendez δίνει τον δικό του Samba – κουβανέζικο ρυθμό και ο κόσμος τον λατρεύει. Οι Ρένα Μόρφη και MC Yinka “πειράζουν” συνέχεια τους θεατές και μας βάζουν σ’ ένα διαδραστικό και άκρως σαγηνευτικό παιχνίδι!

imam_baildi_live_technopolis_2015_07_021

Λίγο αργότερα η λαϊκή περσόνα, Σούλη Ανατολή, το alter ego της Ρένας Μόρφη αποτίνει φόρο τιμής στους απανταχού καψούρηδες… Με μια θεατράλ , εκθαμβωτική εμφάνιση και υπό τους ήχους τραγουδιών του Σπύρου Ζαγοραίου και άλλων τέρπει τον κόσμο και ξυπνά τα πιο “σεβνταλίδικα” ένστικτα.

Η συναυλία κλείνει περίπου τρεις ώρες μετά, με ένα ηχηρότατο χειροκρότημα, επιδοκιμασίες και ζητωκραυγές που ζητούν από τους καλλιτέχνες «.. λίγο ακόμα»! Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος επίλογος από την εικόνα των εκατοντάδων χαμογελαστών και ιδρωμένων (από την ένταση και τον χορό) προσώπων που συναντούσα στην έξοδο του χώρου. Τα χαμόγελα, η χαρά και η καλή διάθεση ήταν διάχυτα!!!

Οι Imam Baildi είναι μια μπάντα που παίζει και πειραματίζεται με πιο βαλκανικούς αλλά ταυτόχρονα και μοντέρνους ήχους, έχει «οργώσει» όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- με τις συναυλίες και τη μουσικής της και κατά την γνώμη μου, είναι αυτήν την στιγμή το πιο αγαπημένο συγκρότημα αυτού του είδους ακουσμάτων στην Ελλάδα. Τίποτα όμως δεν έρχεται τυχαία, αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα των καλλιτεχνών πέραν του έρωτα τους για την μουσική και το τραγούδι, είναι η πολύχρονη σκληρή δουλειά, η ενέργεια που έχουν μέσα τους και σίγουρα η εργατικότητα τους σε συνδυασμό με το αστείρευτο ταλέντο τους.

Σας ευχαριστούμε όλους έναν προς έναν.. είστε όλοι σας ΥΠΕΡΟΧΟΙ!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here