ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Ανεξάρτητη παραγωγή (5/2012)

Ο Kal Drako (Καλλίστρατος Δρακόπουλος) είναι γνωστός εδώ και χρόνια στην μουσική σκηνή της Αθήνας, αλλα και του Los Angeles, California, ως Ντράμμερ. 

Μετά απο εκαντοντάδες συνεργασίες με μερικούς απο τους σπουδαιότερους μουσικούς, καλλιτέχνες και παραγωγούς στον πλανήτη, χρησιμοποιεί τις γνώσεις και την πείρα του για την δημιουργία του πρώτου προσωπικού του album, με τίτλο “Minimal”, αυτή τη φορά ως τραγουδοποιός.

Το «Minimal» είναι ένα ακουστικό και ατμοσφαιρικό rock-pop album, επηρεασμένο ενορχηστρωτικά από τις ζωντανές εμφανίσεις του Kal ως one man band.

Με μοναδικό σκοπό την πραγματική καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, το “Minimal” ευελπιστεί να αποκτήσει μια δική του θέση στην μουσική παλέτα του κάθε ακροατή. Όχι απαραίτητα “καλή” η “κακή”. Απλά την δική του!

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Πέννυ Γέρου – pennygerou@musiccorner.gr

Ο Kal Drako αποφάσισε, λοιπόν, να κερδίσει μια θέση στις μουσικές συλλογές μας, βάζοντας το δικό του προσωπικό στίγμα, με βάση τις εμπειρίες, τις γνώσεις αλλά και τα αγαπημένα του ακούσματα. Το album Minimal αντικατοπτρίζει αυτή την προσπάθεια, με έναν τρόπο ιδιαίτερο και άκρως καλλιτεχνικό. Η φωνή του Kal, απαλή, ατμοσφαιρική και με δυνατότητες να δώσει ένα πιο rock ύφος κατά τόπους στα κομμάτια του, σε συνδυασμό με τις ενορχηστρωτικές τεχνικές που χρησιμοποιεί, οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα ομοιόμορφο και ευχάριστο στα αυτιά του κάθε ακροατή: στην περίπτωση του Minimal νομίζω ότι αυτή φράση ταιριάζει περισσότερο από άλλες φορές.

Αυτό συμβαίνει, κυρίως, γιατί ο Kal διαλέγει ένα πολύ ήπιο παρουσιαστικό μέσα από αυτό το δίσκο. Αποφεύγει τον μεγαλεπήβολο στίχο, αλλά και τα έντονα ξεσπάσματα στις ενορχηστρώσεις, παρά το γεγονός ότι είναι μια καθαρά rock προσωπικότητα, κρίνοντας από τη συμμετοχή του σε συγκροτήματα ως drummer και την παρουσία του σε διάφορες rock συναυλίες, κοντά σε μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσικά συγκροτήματα του είδους, της ελληνικής και ξένης σκηνής. Στο album αυτό ο Κal επικεντρώνεται κυρίως στη μελωδία, αλλά και στη σωστή χρήση της φωνής του πάνω σε τέτοια μουσικά δείγματα. Ενώ η φωνή του δίνει ένα πιο pop στοιχείο, οι ενορχηστρώσεις προσφέρουν ιδιαίτερη ατμοσφαιρικότητα, που χαλαρώνει, ταξιδεύει και γεννά συναισθήματα ή σκέψεις, για τον έρωτα, το όνειρο ή τον εαυτό μας.

Σε αυτό το album ο Kal επιλέγει να μείνει μακριά από τα drums του. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιώντας την τεχνική του recording/looping, δημιουργεί χαλαρές αλλά ευχάριστες ενορχηστρώσεις, με κιθάρα, πλήκτρα ή και άλλους φυσικούς ήχους. Τα κομμάτια «Let inside out» και «Love me one more time» κινούνται σε παρόμοια μουσικά μονοπάτια, με ενορχηστρώσεις απλές, όπου κυριαρχεί η ακουστική κιθάρα και η φωνή του Kal. Το «Fully empty», με θεματική καθαρά μια ενδοσκόπηση και μια αναζήτηση του εαυτού, κινείται σε πιο ατμοσφαιρικούς δρόμους.

Ο «μαγικός βάτραχός» του είναι μια κλασική ιστορία, για τον περίφημο βάτραχο που περιμένει ένα φιλί για να μετατραπεί σε πανέμορφος πρίγκιπας. Το κομμάτι αυτό ίσως κερδίζει στο δίσκο και ξεχωρίζει, καθώς το ρυθμό δίνει και …ο ήχος ενός βατράχου!

Στα δυο τελευταία κομμάτια του album, «Never walk again» και «Impossible» o Kal συνεχίζει με το μουσικό του ύφος, υιοθετώντας μια πιο ζωντανή μελωδία στο πρώτο και επιχειρώντας μεγαλύτερη ρυθμικότητα στο τέλος του δεύτερου.

Γενικότερα, ο δίσκος δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, ούτε να παρουσιάσει μουσικά, φωνητικά ή μελωδικά, ξεσπάσματα. Είναι μια ιδιαίτερα ειλικρινή προσπάθεια, που στόχο έχει, νομίζω, να δώσει ένα μουσικό ερέθισμα παραπάνω στον κάθε ακροατή και να του παρουσιάσει τη δική του μουσική «αλήθεια». Με κάποιες μουσικές επιρροές, όπως το συγκρότημα των Radiohead, το οποίο μου ήρθε πρώτο στο μυαλό, αλλά και με το δικό του προσωπικό ύφος, ο Kal παρουσιάζει το «Minimal», βάζοντας μπροστά τη δημιουργικότητα και την ελευθερία στην ενορχήστρωση, αλλά και την εσωτερική αναζήτηση στο στίχο. Πρόκειται, πραγματικά, για μια δουλειά που αξίζει να ακουστεί από τους λάτρεις της pop-rock μουσικής, αλλά και της καλής μουσικής γενικότερα, ικανής να γεννήσει χαλαρότητα, συναίσθημα και καλαισθησία.

Όσον αφορά στο εξώφυλλο του δίσκου, είναι ένας πίνακας του ίδιου του Kal. Πρόκειται για μια περισσότερο αφηρημένη δουλειά, η οποία προσωπικά μου άρεσε πολύ αισθητικά και ένιωσα πως ταιριάζει με το ύφος του album. Στη ουσία είναι ένα συνοθήλευμα χρωμάτων, τα οποία, όμως, κινούνται σε θερμές αποχρώσεις, οι οποίες δένουν αρμονικά μέσα από άστατες και αποπροσανατολισμένες «πινελιές».

Το album διανέμεται από τον ίδιο τον Kal Drako και υπάρχει στο διαδίκτυο, για όσους ενδιαφέρονται να ρίξουν μια ματιά! Σύντομα θα υπάρξουν και cd, τα οποία θα μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί στις εμφανίσεις του ίδιου.

Είναι μια εντελώς προσωπική δουλειά, χωρίς κάποια δισκογραφική επωνυμία ή υποστήριξη. Στο τελικό αποτέλεσμα τον βοήθησαν οι φίλοι Βάσω Δημητρίου, για την ηχογράφηση, και Σταύρος Καρτάκης, για το mix και το mastering.

Τα links που μπορεί κανείς να το βρει το «Minimal» είναι:

http://itunes.apple.com/gr/album/minimal-ep/id514852531

http://www.cdbaby.com/cd/kaldrako

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Let inside out
02. Love me one more time
03. Fully empty
04. The magic frog
05. Never walk again
06. Impossible

————-

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here