Γράφει η Γιώτα Πριόνα
Φωτογράφηση: Αθανασία Ζήση

Το Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας επέλεξε η Νατάσσα Μποφίλιου ως τελευταίο σταθμό της καλοκαιρινής της περιοδείας, έπειτα από μια σειρά sold out εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα. Η συναυλιακή παρουσία της, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της τα τελευταία χρόνια, ντύνεται από τις ενορχηστρώσεις του Θέμη Καραμουρατίδη, ενώ την επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Η συνεργασία των τριών τους, άλλωστε, όχι μόνο αντέχει στο χρόνο, αλλά παραμένει, έπειτα από μία δεκαετία κοινής πορείας, άκρως παραγωγική.

Λίγο μετά τις εννιά και το Κατράκειο γεμίζει, με μόνη εξαίρεση τα πλαϊνά διαζώματα. Γνωστό, έως οικείο θέαμα, το όρθιο πλήθος μπροστά στην σκηνή, που δίνει τον παλμό αρκετά λεπτά πριν αρχίσει η συναυλία. Τα είκοσι όρθια άτομα θα γίνουν πενήντα, εκατό, διακόσια. Αγκαλιασμένα ζευγάρια, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, μόνοι ή σε παρέες, πρόσωπα ώριμα, πρόσωπα φρέσκα, ανήσυχα, ανυπόμονα. Είναι το κοινό που ξεχνά τις θέσεις στην κερκίδα, δεν μουρμουρίζει, δεν παίρνει τα μάτια του απ’ την σκηνή. Μονάχα την παρακολουθεί με ευλάβεια. Είναι το κοινό που την ακολουθεί πιστά, ανεξαρτήτως συναυλιακού χώρου. mpofiliou_live_2015_09_025

 

Ο βασικός κορμός του προγράμματος αποτελούνταν από τραγούδια των πρώτων δίσκων, καταλήγοντας στις σχετικά πρόσφατες «Πρώτες Λέξεις», με την «Ρόζα την ναζιάρα» και τα «Παραπονεμένα Λόγια» του Γ. Μαρκόπουλου, αλλά και την τραγουδιστική συμβολή του Θ. Καραμουρατίδη στο «Δίκιο μου», το «Σχέδιο» και την «Ξενιτιά». Από τον δυναμισμό της Νατάσσας στις «Πρώτες Λέξεις» του Μάλαμα, ως την συγκίνηση και το παράπονο «Εν λευκώ» και έπειτα στο σκέρτσο του «Ραντεβού», η πορεία γράφτηκε από μερικές ξεχωριστές ερμηνείες.

Η Νατάσσα Μποφίλιου μπορεί να γεμίσει ολόκληρη τη σκηνή, από άκρη σ’ άκρη με την φωνή της και την ενθουσιώδη υπερκινητικότητά της. Αισθάνομαι, ωστόσο, πως, αν και παραδεχόμαστε το μέγεθος και την αξία της ως ερμηνεύτρια, εμείς οι ίδιοι είμαστε που δεν έχουμε, έως τώρα, συνειδητοποιήσει πόσο σπουδαία είναι. Παράξενα διαφορετική, μια Κυρία (με όλη την έμφαση και την ένταση που μπορεί να προσδώσει το κεφαλαίο) γεμάτη θηλυκότητα, με πηγαίο συναίσθημα, πάθος, αν θέλετε και υπερβολή στην ερμηνεία των τραγουδιών της. Είτε ταυτίζεσαι με αυτά σαν ακροατής, είτε όχι, οι συναυλίες της είναι ίσως από τις ομορφότερες μουσικές εμπειρίες που μπορείς να συλλέξεις.

mpofiliou_live_2015_09_029

Είναι κατά μία έννοια φυσικό και επόμενο να ξεχωρίζει στην χαοτική μουσική πραγματικότητα. Η φωνή της δεν επιτρέπει δεύτερες σκέψεις. Μόνο γεννά απαιτήσεις για το «παραπάνω» που μπορεί να προσφέρει μια ερμηνεύτρια του βεληνεκούς της, ακόμη και σε μια καθ’ όλα άρτια συναυλία, όπως αυτή της Παρασκευής.

mpofiliou_live_2015_09_004

Ένας κύκλος έκλεισε στο Κατράκειο θέατρο, χωρίς να πέσει η αυλαία. Αυτό το συναυλιακό φινάλε θύμιζε αρχή, όχι τέλος…

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here