Ο Ψαραντώνης και η Νίκη Ξυλούρη στον Μύλο της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου…

Ο κορυφαίος εκφραστής της κρητικής μουσικής με τη λύρα του και τη χαρακτηριστική φωνή του θα μας ταξιδέψει σε αρχέγονα μουσικά τοπία. Ο Ψαραντώνης είναι φορέας της παράδοσης αλλά και του δημιουργικού μετασχηματισμού της. Νέος και πανάρχαιος, μοντέρνος και αρχετυπικός, σκορπά το ρίγος όπου κι αν εμφανίζεται, έχοντας αποκτήσει επάξια την θέση θρύλου στο μουσικό στερέωμα. Τοπικός και παγκόσμιος, δεινός αυτοσχεδιαστής και συνάμα βαθιά οργανωμένος, απρόοπτος και ανανεωτής, κουβαλάει την ρίζα ενός πανάρχαιου τρόπου, στην πιο σύγχρονη αποσκευή.

Εκπρόσωπος της μεγάλης κρητικής γενιάς του, τιμά τον τόπο του και την μουσική του τόπου του, σε διεθνή φεστιβάλ σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία. Το 1982 στο WDR Folkfestival, στην Κολωνία του απονέμεται το 1ο βραβείο ενώ το 1985 συμμετάσχει στο Journées des Cinq Continents Ημέρες των πέντε Ηπείρων, το 2005 στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του World Music Institute στην Νέα Υόρκη, το 2007 και το 2009 στο All Tomorrow’s Parties, σε Αγγλία και Αυστραλία αφήνοντας χαρακτηριστικό και μοναδικό καλλιτεχνικό του αποτύπωμα .
Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται στο Musical Instrument στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου και προβάλλεται video με τον ίδιο να παίζει.

Ο Αντώνης Ξυλούρης έμαθε λύρα από παιδί στα Ανώγεια, ακούγοντας και βλέποντας τον μεγάλο του αδελφό, το Νίκο. Φαίνεται όμως πως τη λύρα την ήξερε από πάντα… Σαν να γεννήθηκε μέσα από αυτήν και αυτή ήταν που τον οδήγησε μέσα στη μουσική.

Όσες φορές κι αν δει κανείς τον Ψαραντώνη να παίζει και να τραγουδάει, νιώθει πως γίνεται ένα με τη μουσική.Η μουσική του Ψαραντώνη θυμίζει το αέναο, αρχέγονο ταξίδι της ζωής.
Ευτυχισμένοι, κάθε φορά προσμένουμε να ζούμε τούτες τις μουσικές στιγμές… “εκειά που σμίγουν οι καιροί και εκειά που συναντιούνται “…

Μαζί του επί σκηνής, η Νίκη Ξυλούρη, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια και μουσικός, μέσα από ένα κύκλο τραγουδιών μας αποκαλύπτει με περίτεχνη λεπτομέρεια τη “Γυναίκα της Κρήτης” μέσα στους αιώνες.

Μαζί τους οι δεξιοτέχνες μουσικοί
Νεκτάριος Κοντογιάννης: Λαούτο
Γιάννης Παπατζανής: Κρουστά, τραγούδι

Στον Ήχο ο Θεμιστοκλής Παντελόπουλος

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου
Ώρα προσέλευσης: 21:30
Ώρα έναρξης 22:30

Μύλος Club
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία

Ταμείο: 12€, Προπώληση: 10€
Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 8€ (εισιτήρια στο ταμείο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here