Γράφει η Χρύσα Λύκου
Φωτογραφίες: Αθανασία Ζήση

Στον κινηματογράφο Αλκυονίς, μοιάζει να σταμάτησε ο χρόνος. Βουτηγμένος στο κόκκινο χρώμα, στην καρδιά της Αθήνας, προβάλει ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, φέρνει αλκυονίδες μέρες, μια Κυριακή πρωί που το κρύο μουδιάζει τα κορμιά μας.

Πολύχρωμα σκουφιά σε παιδικά κεφάλια και γονείς αγουροξυπνημένοι, φτάνουν αυτό το κρύο πρωινό, να παρακολουθήσουν την Κρητομυθία, να ονειρευτούν για περίπου μιάμιση ώρα την Κρήτη, να μάθουν κάτι απ’ τους μύθους που γέννησε το πανέμορφο νησί, χορεύοντας με μια ρακί στο χέρι.

kritomuthia_alkionis_2016_01_0_019

Ο Μάνος Πυροβολάκης, πιάνει τη λύρα του και μαζί με τους τρείς μουσικούς του, βάζει φωτιά στις μπότες των κρητικών, που χτυπούν τα σανίδια, με νευρική λεβεντιά. Ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης, η Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και ο Παναγιώτης Κατσώλης, είναι οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν τη μουσικοθεατρική παιδική παράσταση, με διαρκή κίνηση και χορό στη σκηνή.

kritomuthia_alkionis_2016_01_0_003_pyrovolakis

Ο Μινώταυρος και οι θεοί του Ολύμπου, αποκαλύπτονται μπροστά στα παιδικά μάτια, ζωντανεύοντας τη φαντασία και την περιέργεια, δημιουργώντας ερωτήσεις για πρόθυμους γονείς και δασκάλους!

Ο σκοπός του θεάτρου είναι και πρέπει να είναι εκπαιδευτικός. Οι άνθρωποι που αφιερώνουν  τον πιεσμένο χρόνο τους και τα λίγα χρήματα τους στην Τέχνη, διεκδικούν την ανταποδοτικότητα και τον σεβασμό της. Όταν μάλιστα ο αποδέκτης είναι παιδιά, τότε κάτι τέτοιο μοιάζει με καθήκον.


Μακριά από υπερβολές, που συνήθως καλύπτουν μια κενότητα, η Κρητομυθία προσπαθεί και καταφέρνει να διδάξει μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία ιστορίες του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.

Η φιλοξενία, ο ήλιος, το μαγειρευτό φαγητό και η ρακί! Η λύρα, ο έρωτας, οι κυκλωτικοί χοροί, είναι όσα δεν μπόρεσαν να ξεπουλήσουν απ’ αυτό το κομμάτι γης, που επιμένει να νικά στα στενά της Κρήτης, χειμώνα καλοκαίρι, μέρα και νύχτα..


Λίγο πριν ο Ερωτόκριτος παντρευτεί την αγαπημένη του, ακούγεται το ομώνυμο τραγούδι. Είναι η μαγική ώρα που οι μεγάλοι ξέρουν και οι μικροί νιώθουν. Αυτά τα δυο συναισθήματα, αυτές τις δύο έννοιες καλείται να ενώσει η παράσταση αυτή. Τη γνώση με το συναίσθημα, και να πορευτούμε στους αιώνες..

Η παράσταση τελειώνει με το κοινό να χορεύει παρέα με τους χορευτές, σε νότες γάργαρες που στροβιλίζουν στην καρδιά μας. Κάνει ζέστη αυτό το πρωινό Κυριακής, ζέστη και νοσταλγία για τα καλοκαίρια που πέρασαν, γι’ αυτά που θα έρθουν..

kritomuthia_alkionis_2016_01_0_013_pyrovolakis

Δείτε την Κρητομυθία, δώστε χώρο στην καθημερινότητα σας για αναμνήσεις και ονειροπολήσεις!

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από την παράσταση…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here