«Τα δεύτερα, γιατί κουράστηκαν τα πρώτα». Ένας σύγχρονος λαϊκός δίσκος σε μουσική του Φώτη Σιώτα και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Ο Φώτης Σιώτας είναι έμπειρος και πολύπλευρος δημιουργός και δεξιοτέχνης του βιολιού. Έχει μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στην ελληνική μουσική σκηνή, σημαντικές συνεργασίες με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Αγγελάκα, Σωκράτη Μάλαμα αλλά και προσωπική δισκογραφία με το ντουέτο Sancho 003 και το σχήμα «Σωτήρες».

Η βαθιά αγάπη που είχε από παιδί για το λαϊκό τραγούδι τον οδήγησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου λαϊκού δίσκου στον οποίο μπόρεσε να εντάξει με απόλυτα αρμονικό τρόπο τον ήχο των αγαπημένων του εγχόρδων.

Το αποτέλεσμα είναι «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» να έχουν έναν ιδιαίτερο και ελκυστικό ήχο που συνδυάζει δύο μουσικούς κόσμους δημιουργώντας ένα νέο άφθαρτο άκουσμα που φέρει στον πυρήνα του την λαϊκή κουλτούρα και παράδοση αλλά και τη σύγχρονη αντίληψη ενός εξαιρετικού μουσικού για τον νέο κόσμο που αλλάζει πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να καταλάβουμε.

Ο Θοδωρής Γκόνης, που υπογράφει τους στίχους όλων των τραγουδιών είναι καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία του δίσκου. Φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μια και το έργο του έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία στην ελληνική δισκογραφία. Οι στίχοι του έχουν αγαπηθεί και τραγουδηθεί όσο λίγοι και έχουν κερδίσει την καθοριστική μάχη της καλλιτεχνικής έκφρασης με το χρόνο.

Ο Θοδωρής Γκόνης, με τη γνωστή του ικανότητα να ζωντανεύει τα πρόσωπα των στίχων του, δίνει ψυχή στους ήρωες των τραγουδιών του δίσκου και δημιουργεί σύγχρονα λαϊκά τραγούδια που, ενώ δεν ακολουθούν την εύκολη συνταγή, ταιριάζουν σε όλα τα χείλη.

Χρησιμοποιώντας τα στέρεα υλικά της παράδοσης του λαϊκού στίχου καταφέρνει μέσα από την προσωπική του ματιά να δημιουργήσει ένα νέο ιδίωμα που προσδίδει στο album «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» μια αύρα ανανέωσης του είδους που ενώ έχει βαθιές ρίζες, οι νέοι του βλαστοί είναι ελάχιστοι.

 

Βασικοί ερμηνευτές του album είναι η ταλαντούχα λαϊκή ερμηνεύτρια Ιουλία Καραπατάκη και ο πολυπράγμων Φώτης Σιώτας, ενώ πολύ σημαντικές είναι οι συμμετοχές στο δίσκο, της Δήμητρας Γαλάνη και του Σωκράτη Μάλαμα, αλλά και του εξαιρετικού Γιάννη Διονυσίου.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ο τρόπος που έγινε η ηχογράφηση του δίσκου. Έγινε με όλη τη (μεγάλη) ορχήστρα να παίζει ζωντανά στο στούντιο, όπως γινόταν με τον παλαιό τρόπο και τους τραγουδιστές να ερμηνεύουν εκείνη τη στιγμή με τη συνοδεία της.

Είναι ένας δύσκολος τρόπος αλλά το αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα πιο «αληθινό», εμπλουτισμένο εντυπωσιακά με τον ήχο από 10 βιολιά και 3 βιολοντσέλα που πλαισιώνουν το μαεστρικό παίξιμο του μπουζουκιού από τον Μανώλη Πάππο.

Ο Φώτης Σιώτας με όπλο την ανατρεπτική ενορχηστρωτική του άποψη, συνθέτει έναν απρόβλεπτο λαϊκό δίσκο, κεντημένο προσεκτικά με τις αέρινες κλωστές του ήχου των εγχόρδων.

Η ερμηνεία της Ιουλίας Καραπατάκη αναδίδει το άρωμα της παράδοσης των μεγάλων φωνών του είδους, ενώ ο Φώτης Σιώτας αποδίδει με λιτό και στιβαρό τρόπο την ατμόσφαιρα των τραγουδιών, ανταποκρινόμενος άψογα στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή.

Η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει συγκλονιστικά το τραγούδι «Προσευχή» και η φωνή της είναι ένας μακρινός γοητευτικός ψίθυρος της εποχής του δάσκαλου Τσιτσάνη.

Ο Σωκράτης Μάλαμας με την ορμή και το μοναδικό του μέταλλο συνθέτει με την Ιουλία Καραπατάκη που τον συνοδεύει και στις συναυλίες του, ένα εξαιρετικό ντουέτο στο τραγούδι «Καρδίτσα».

Ο Γιάννης Διονυσίου είναι ένας από τους πιο αξιόλογους ερμηνευτές της νέας γενιάς και η συγκινητική του ερμηνεία στο τραγούδι «Ο περιττός ο άνθρωπος» το αποδεικνύει περίτρανα.

«Τα δεύτερα» κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group σε CD σε όλα τα δισκοπωλεία και σε ψηφιακή μορφή σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here