Γράφει η Εβίτα Μπουρμά

Μήνες διαφημιζόταν η μεγάλη συναυλία της Lady Gaga στο ΟΑΚΑ, τις τελευταίες μέρες όμως, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media, παρουσίαζαν λεπτό προς λεπτό κάθε της κίνηση. Από την στιγμή που προσγειώθηκε στην Ελλάδα, χιλιάδες κόσμου ασχολείται με το τι φόρεσε, αν μπήκε ή βγήκε στο ξενοδοχείο, πόσες φωτογραφίες ανέβασε, τι είπε για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας που λατρεύει. Χιλιάδες κόσμου που λατρεύει να τη μισεί, παίζει το παιχνίδι της και σίγουρα εκείνη θα κάθεται στη σουίτα της και θα χαμογελάει σκεπτόμενη «τα κατάφερα»!

lady_gaga_live_oaka_2014_09_024

Η Lady Gaga είναι ένα φαινόμενο, μας αρέσει ή όχι, τα έχει καταφέρει ο κόσμος όπου βρίσκεται να χορεύει στους ρυθμούς της (κυριολεκτικά ή μεταφορικά). Αυτό δεν είναι κάτι υποκειμενικό, μιλάνε τα νούμερα, οι πωλήσεις, τα εισιτήρια που κόβει, τα views, τα likes, οι followers. Τη λατρεύεις, τη μισείς ή λατρεύεις να τη μισείς, να την αγνοήσεις όμως δεν γίνεται. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της. Και το ξέρει! Το ξέρει και το τροφοδοτεί, μαγνητίζει το βλέμμα σου και σε αφήνει να νιώσεις ό,τι θέλεις, σε κάθε περίπτωση κάτι θα προκαλέσει.

lady_gaga_live_oaka_2014_09_002

Η ενημέρωση ότι θα κάνω το ρεπορτάζ ήρθε πριν λίγες μέρες, το εισιτήριο είχε αγοραστεί αρκετά νωρίτερα, επομένως το χαριτωμένο ταμπελάκι “press” δεν θα αποτελούσε αξεσουάρ μου αυτή τη φορά. ‘Ήθελα να πάω σε αυτή τη συναυλία και να τη ζήσω, φρόντισα λοιπόν γι’ αυτό εγκαίρως, πριν το sold out. Ναι, καλά είδατε, τα «καλά» εισιτήρια ήταν sold out, όσο κι αν επιμένουν πολλοί ότι δεν είχε κόσμο. Είχε κόσμο, χιλιάδες, για την περίοδο που διανύουμε οικονομικά σαν χώρα σε σχέση με τις τιμές των εισιτηρίων, είναι εντυπωσιακά περισσότερος ο κόσμος που είχε από αυτόν που με λογική σκέψη θα περιμέναμε να έχει.

lady_gaga_live_oaka_2014_09_006

Αρκετές ώρες πριν την έναρξη, φτάσαμε έξω από το στάδιο. Είπαμε, το ταμπελάκι έμεινε σπίτι αλλά το ρεπορτάζ θα γινόταν κανονικά! Η αναλυτική περιγραφή όσων είδαμε δεν έχει αξία, το σημαντικό ήταν η αίσθηση που άφηνε η παρατήρηση του κοινού που ερχόταν. Έμοιαζε σαν ο καθένας να είχε απελευθερώσει ακριβώς αυτό που ένιωθε στην εμφάνιση και την συμπεριφορά του. Δεν θα προσποιηθώ την κοσμογυρισμένη, αλλά στην Ελλάδα ήταν η πρώτη φορά που είδα τόση απελευθέρωση στο ντύσιμο, αλλά και ανθρώπους που υποστήριζαν χωρίς ντροπή αυτό ακριβώς που είναι.

lady_gaga_live_oaka_2014_09_010

Αργότερα, κατά την διάρκεια της συναυλίας, συνειδητοποίησα πως όλη αυτή η «απελευθέρωση» γύρω μου ξεκινούσε από την ίδια τη Lady Gaga. Ένα μικρό δώρο με ένα γράμμα από θαυμαστή που προσγειώθηκε από το κοινό στην σκηνή, έδωσε την αφορμή να μιλήσει για το πολυσυζητημένο θέμα του bullying. Ο θαυμαστής λοιπόν μέσα στο γράμμα του, αποκάλυπτε πως χάρη στην τραγουδίστρια άντεχε τα «πειράγματα» κι εκείνη, αφού το διάβασε ολόκληρο, αποκάλυψε ότι και η ίδια ήταν θύμα bullying στο παρελθόν. Το να υποστηρίζουμε ότι είμαστε χωρίς φόβο, δεν ήταν το μοναδικό μήνυμα που θέλησε να περάσει η τραγουδίστρια. Σε άλλη στιγμή είπε «Αν η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας μπόρεσαν να επιβιώσουν, τότε μπορείτε κι εσείς».

lady_gaga_live_oaka_2014_09_016

Ανάμεσα στα τραγούδια, δεν αρκέστηκε στο να αλλάζει περούκες και ρούχα, ακόμα και on stage, έλεγε ιστορίες από το παρελθόν της, λόγους που αγαπά την Ελλάδα, μέσα από όλα αυτά όμως, περνούσε συνεχώς κοινωνικά μηνύματα. Όταν έχει κάποιος τέτοια απήχηση σε όλο τον πλανήτη, αυτό είναι το πιο σπουδαίο που μπορεί να κάνει, να δίνει δύναμη, να σε κάνει να νιώθεις πως δεν είσαι μόνος, όσο δύσκολο κι αν είναι ή σου φαίνεται αυτό που ζεις.

lady_gaga_live_oaka_2014_09_032

Την βραδιά άνοιξε ο Άλεξ Καββαδίας ερμηνεύοντας έξι τραγούδια, σε μια εμφάνιση που ήταν αντάξια των προσδοκιών μας για μια τέτοια συναυλία, ενώ στην συνέχεια, μουσικά μας κράτησε ζεστούς η dj Lady Starlight, που ακολουθεί την Lady Gaga στο Αrtpop Βall Τour, με techno επιλογές. Η διοργάνωση της βραδιάς ήταν άψογη, καθώς και ο ήχος, αν κάτι είχε περιθώρια βελτίωσης, αυτό είναι τα χορευτικά, τα οποία δεν στάθηκαν αντάξια της φήμης της διάσημης τραγουδίστριας.

lady_gaga_live_oaka_2014_09_036

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ακούσαμε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της, με αγαπημένη στιγμή την προετοιμασία επί σκηνής και την ερμηνεία του “Bad Romance”. Ο κόσμος το διασκέδαζε και το έδειξε, γι’αυτό ήταν εκεί άλλωστε, για να περάσει καλά, όχι για να προάγει τον πολιτισμό. Η κριτική που δέχτηκε η Lady Gaga στα social media χθες, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της συναυλίας είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Λες και το «πάω για να διασκεδάσω» δεν είναι αρκετός λόγος για να παρακολουθήσει κανείς ένα τέτοιο event. Όσοι το έκριναν (όχι μόνο τη συναυλία αλλά και τον κόσμο που πήγε σε αυτή) προφανώς όπου πηγαίνουν στοχάζονται, ενισχύουν ιδεολογίες, αντιμετωπίζουν κοινωνικά ζητήματα. Η διασκέδαση πότε έπαψε να αποτελεί κίνητρο εξόδου και έγινε λόγος απολογίας; Εγώ πάντως χόρεψα, θα διαμαρτυρηθώ την επόμενη φορά.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here