15/4/2013
Γράφει η Μάτα Λίτου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Κατηφορίζοντας από Ομόνοια, τρία με τέσσερα χιλιόμετρα παρακάτω και ενώ βρίσκεσαι επί της 28ης Οκτωβρίου, συναντάς μία άλλη Αθήνα. Μία Αθήνα που έχεις μάθει να σε φοβίζει από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και έχει μία πιο άγρια γραφικότητα από τις άλλες συνοικίες της πόλης.

Κάπου εκεί ανάμεσα σε παλιές πολυκατοικίες, παρέες μεταναστών και μικρά μαγαζάκια, στην οδό Σπάρτης, στη Πλατεία Αμερικής, φιλοξενείται ένα από τα πιο όμορφα και πιο ιστορικά νεοκλασσικά της Αθήνας αφού για χρόνια ήταν μέρος κατοικίας για τον Μ. Καραγάτση! Το κτήριο από τότε έχει διαμορφωθεί σε έναν όμορφο και μοντέρνο πολυχώρο τέχνης με την ονομασία «Αλεξάνδρεια» (τόπος καταγωγής του ιδιοκτήτη) χωρίς να χάσει κανένα από τα χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του.

Η Αλεξάνδρεια κατά καιρούς γίνεται στέγη για πολλές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και αφιερώματα. Το Σάββατο το βράδυ λοιπόν βρέθηκα σε μία από αυτές για να παρακολουθήσω τη μουσική παράσταση με τη Μάρω Θεοδωράκη στο πιάνο και την Αλίνα Κοτσοβούλου στη φωνή, τη «L’antiquerie d’ Athenes», ένα όνομα που όπως είπαν και εκείνες δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό. Επιβιβαστήκαμε λοιπόν μαζί με την Αλίνα και τη Μάρω σε μία μηχανή του χρόνου που με οδηγό τραγούδια “αντίκες” όπως αυτά του Μίκη, του Ξαρχάκου, του Πλέσσα, του Λοΐζου, της Βέμπο, του Βαμβακάρη, μας πήγαν σε μία μακρινή Αθήνα, αυτή που κάποιοι μεγαλύτεροι αναπολούν και κάποιοι μικρότεροι ονειρεύονται ή χαζεύουν σε παλιές φωτογραφίες.

Μπροστά σε ένα όμορφο πιάνο, στολισμένο με παλιές παρτιτούρες, παλιά καπέλα και ένα παλαιωμένο βαλιτσάκι γεμάτο λουλούδια, «Alors…» μας λέει η Αλίνα και πιάνει το μικρόφωνο ξεκινώντας με το διαμάντι του Θεοδωράκη «Όμορφη πόλη», για να συνεχίσει με το αξέχαστο τραγούδι της Βέμπο «Αθήνα και πάλι Αθήνα» αφού όπως είπε και η ίδια «Όσο και να κοντράρουμε την Αθήνα, πάντα εδώ γυρνάμε.»

Συνέχισε με Χατζιδάκι τραγουδώντας «Μη το ρωτάς τον ουρανό», μία όμως από τις στιγμές που όλοι ξεχωρίσαμε και θα θυμόμαστε ήταν η πραγματικά πρωτότυπη και ευχάριστη διασκευή που έκαναν στο δημοτικό τραγούδι «Κοντούλα λεμονιά», το οποίο ήταν πραγματικά μία έκπληξη για τους παρευρισκόμενους. Αργότερα μας ταξίδεψαν ακόμη πιο μακριά, παρέα με τον κύριο Βασίλη Βλάχο, ιδιοκτήτη του πολυχώρου, στον έναστρο ουρανό του Παρισιού, τραγουδώντας μας μία ιστορία αγάπης ή αλλιώς «histoire d’ un amour».

Ακολούθησαν πολλά ακόμη τραγούδια και πότε να παίρνει το μικρόφωνο η Αλίνα, πότε να το δίνει στον Αρχοντή Θεογιάννη που συνόδευε το σχήμα με την κιθάρα του για να μας τραγουδήσει την ιστορία του Κεμάλ ή για «ένα βράδυ που ‘βρεχε» και πότε να τους ακολουθεί και η Μάρω από τη θέση της στο πιάνο. Σίγουρα όμως η πιο συγκινητική στιγμή απ’ όλες, ήταν όταν η Αλίνα, μαζί με όλους όσους παρευρέθηκαν στο μαγαζί, τραγούδησαν τους διαχρονικούς στίχους του Σεφέρη σε μουσική του Μίκη «Πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή…»

Μετά από πολλά πήγαινε έλα από τον Αθηναϊκό ουρανό σ’ αυτόν του Παρισιού, πήραμε «το τραμ το τελευταίο» και το σχήμα έπιασε λιμάνι για μία ακόμη φορά στην «Όμορφη πόλη» του Θεοδωράκη. Τα φώτα του καραβιού έσβησαν, η Μάρω και η Αλίνα καταχειροκροτήθηκαν από όλους και αποχώρησαν από τη σκηνή για να μας χαιρετήσουν όλους έναν έναν ξεχωριστά… και να μιλήσουν και μαζί μας!

Music Corner: Πως ήρθατε κοντά; Πως έγιναν οι επαφές γι’ αυτό το μουσικό πάντρεμα;
Μάρω Θεοδωράκη:
Εγώ την Αλίνα είχα τη χαρά να τη γνωρίσω πέρυσι το καλοκαίρι στην παράσταση «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Ήταν μία πολύ ευτυχής συγκυρία για μένα αφού μπορεί να μην τη γνώριζα προσωπικά αλλά γνώριζα τη δουλειά της οπότε ταιριάξαμε γιατί κι εκείνη έχει πολλές μουσικές ανησυχίες και μέσ’ το χειμώνα πήραμε την απόφαση να ενώσουμε αυτές τις μουσικές ανησυχίες μας.
Αλίνα Κοτσοβούλου: Αργότερα είχαμε την τύχη να παίξουμε στον Απόλλωνα της Σύρου όπου εκεί έπεσε η ιδέα στο τραπέζι να δοκιμάσουμε μαζί κάτι το οποίο πήγε πολύ καλά και είπαμε να το συνεχίσουμε. Βέβαια επειδή είναι δύσκολο να κάνεις ρεσιτάλ με πιάνο και φωνή μόνο βάλαμε στην παρέα μας τον Αρχοντή Θεογιάννη με την κιθάρα του.

Music Corner: Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που είχατε από τη μουσική σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο;
Αλίνα Κοτσοβούλου: Εμένα η γιαγιά μου ήταν τραγουδίστρια Λυρικής Όπερας δεν εργάστηκε ποτέ βέβαια πάνω σε αυτό ήταν στη Χορωδία Αθηνών και οι γονείς μου επίσης ασχολήθηκαν ερασιτεχνικά με το τραγούδι μέσα από χορωδίες οπότε υπήρχε έντονο το στοιχείο της μουσικής στο σπίτι. Αργότερα την ίδια χρονική στιγμή με της σπουδές μου στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος ξεκίνησα Κλασικό τραγούδι σε Ωδείο και συνέχισα με ένα μεταπτυχιακό στο Μουσικό Θέατρο. Απλά μπορείς να πεις ότι έχει διαδοθεί περισσότερο η θεατρική και τηλεοπτική μου πλευρά και όχι τόσο η μουσική παρότι έχω κάνει και δύο δικές μου μουσικές παραστάσεις μία είναι η «Φλώρα» και μία δεύτερη μικρότερη με τον Αρχοντή.

Music Corner: Στα τραγούδι που θα ακούσουμε, έχετε προσθέσει κάποια δική σας προσωπική πινελιά;
Μάρω Θεοδωράκη: Γενικά εμένα μου αρέσει να πειράζω τα τραγούδια. Θέλω να αφήνω πάντα τους ανθρώπους να εκφράζονται και να ερμηνεύουν, η Αλίνα λοιπόν το δραματοποιεί το τραγούδι, είναι performer. Θα πει το τραγούδι με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο.

Music Corner: Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να ξεχωρίζετε λίγο περισσότερο από τα άλλα της παράστασης; Που να αγαπάτε λίγο περισσότερο;
Αλίνα Κοτσοβούλου: Ναι σίγουρα, το ένα είναι ένα δημοτικό το οποίο έχουμε διασκευάσει και το «Νύχτα μαγική». Αυτό το τραγούδι όπου και να το ακούσω και μόνο τους στίχους θα ανατριχιάσω.
Μάρω Θεοδωράκη: Έχω μία ψύχωση με το Μίκη οπότε θα πω τη «Φαίδρα» και το «Όμορφη πόλη» που άλλωστε είναι και τα τραγούδια που με έχουν καθορίσει στη ζωή μου.

Music Corner: Σας γνωρίσαμε τη μεν σαν ηθοποιό και τη δε σα μουσουργό- μουσικό διδάσκαλο. Η απόφαση σας να κάνετε κάποιες Live εμφανίσεις αποτελεί μία στροφή στις καριέρες σας ή είναι κάτι που προσωρινά απολαμβάνετε;
Μάρω Θεοδωράκη: Όταν μας δίνεται ένα βήμα, μία ευκαιρία που μας αντιπροσωπεύει βεβαίως γιατί όχι. Ο πολυχώρος Αλεξάνδρεια που μας φιλοξενεί εδώ είναι μεγάλη μας τιμή. Αν κάτι δεν μας αντιπροσώπευε δεν θα ήμασταν εδώ.

Music Corner: Υπάρχει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή που έχετε στα σκαριά μαζί ή και χώρια;
Αλίνα Κοτσοβούλου: Έχουμε σκοπό όλο το καλοκαίρι να κάνουμε εμφανίσεις από την Κομοτηνή μέχρι και σε νησιά και στην Κρήτη. Είμαστε πολύ ευέλικτες και θέλουμε να βγάζουμε κάθε φορά κάτι διαφορετικό κάτι καινούργιο. Δεν θέλουμε να κουράζουμε τον κόσμο με επαναλήψεις αλλά να τον ταξιδεύουμε. Να ξέρουμε ότι φεύγοντας από εδώ θα έχει φύγει έχοντας ακούσει κάτι ωραίο.

——————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here