Η πεταλούδα είναι το πιο όμορφο σύμβολο μεταμόρφωσης. Από αυγό, λάρβα, χρυσαλίδα και τέλος στην ωριμότητά της η πεταλούδα, που στον κύκλο της ζωής της αλλάζει με τόσο δραστικό τρόπο και γεννιέται τρεις φορές, είναι ζωντανή απόδειξη της αέναης αλλαγής. Αυτό ακριβώς το μήνυμα θέλουν να μεταδώσουν η Κατερίνα Κυρμιζή κι ο Νίκος Γρηγοριάδης στη νέα δισκογραφική δουλειά: την υπόσχεση της μεταμόρφωσης, ότι δηλαδή ο άνθρωπος δεν είναι καθορισμένος, μια για πάντα, είναι κάτι εν εξελίξει, ένας υπαινιγμός του μέλλοντος, η νοσταλγία και η αναζήτηση για νέες μορφές βούλησης και δυνατότητες πραγμάτωσης.

Οι δυο τραγουδοποιοί θεωρούνται από τις πλέον αθόρυβες παρουσίες παρά το αξιόλογο παρελθόν που έχουν αμφότεροι, με την πρώτη να αποσπά εγκωμιαστικά σχόλια όταν συστήθηκε δισκογραφικά εικοσιένα ετών με το Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα (1996), κι αργότερα παρουσιάζοντας Το παιδί με την κεραία (2002), και τον δεύτερο να κατακτά τα ερτζιανά με το Αλφάδι (2000), αφού πρώτα αποκτά αναγνώριση στο εξωτερικό με τη διεθνή κυκλοφορία του Faros (1997), την οργανική εκδοχή του εντυπωσιακού ντεμπούτου Στη μοναξιά του φάρου (1995). Μόνιμοι συνεργάτες από το ξεκίνημα τους παρουσιάζουν το Είναι εδώ! (2009) την πρώτη κοινή δισκογραφική δουλειά.

Προτείνοντας πάντα μια κομψή εναλλακτική προσέγγιση στο ελληνικό τραγούδι, ξαναδίνουν το παρόν με δεύτερο κοινό άλμπουμ Λάρβα, το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Μαρτίου με γνωστή εφημερίδα.

larva_cover_2015_03_001

Τα δέκα τραγούδια που περιέχονται στο νέο άλμπουμ ανιχνεύουν πιο σκοτεινά μουσικά τοπία. Η κιθάρα σε κάθε της μορφή, ηλεκτρική κι ακουστική υπερισχύει. Τα τύμπανα και το μπάσο δυναμικά δίνουν το παρόν. Το charago και το ukulele δίνουν έναν τόνο ανεμελιάς ενώ αντιστικτικά μια πιο δραματική χροιά δίνουν το τσέλο, το βιολί, η ηλεκτρική κιθάρα και τα φωνητικά της Κατερίνας Κυρμιζή, η οποία πιο ώριμη από ποτέ, ερμηνεύει με απλότητα κι ευαισθησία.

Σε αυτό τον κύκλο τραγουδιών, ο Νίκος Γρηγοριάδης περιγράφει μια σκληρή πραγματικότητα -προσωπική και κοινωνική με δυναμικές μελωδικές γραμμές, ανεπιτήδευτα και κατασταλαγμένα. Υπογράφει τους στίχους, με εξαίρεση τα τραγούδια Ψάχνω για σένα και Λουλούδι της ερήμου, όπου συνεργάζεται με τον πρωτοεμφανιζόμενο στιχουργό Χρήστο Γαβρήλο και το τραγούδι Δεύτερη ευκαιρία στο οποίο υπογράφει τους στίχους η Κατερίνα Κυρμιζή.

Οι δυο καλλιτέχνες επιμελούνται τον προγραμματισμό, την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της εκτέλεσης με την Κατερίνα Κυρμιζή στην κλασσική κιθάρα, στα κρουστά και στο charago, και τον Νίκο Γρηγοριάδη στην ακουστική, στην ηλεκτρική κιθάρα και στο ukulele, ενώ συνδράμουν οι: Δημήτρης Αντωνιάδης, Γιάννης Γρηγορίου, Δημήτρης Μπέλλος, Οδυσσέας Γαλανάκης, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέκος Ορφανός, Ελευθερία Χανδακάρη, Αλίκη Σιφναίου.

Την παραγωγή υπογράφει ο Νίκος Γρηγοριάδης κι ο Ηλίας Λάκκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here