20/6/2014
www.musiccorner.gr

ΑΡΜΟΣ
(σε… meeting με τον Νίκο Φράγκο)

Οι «Αρμός», δηλαδή οι Λευτέρης Μουρτζάκης στο τραγούδι, Μάνος Σμαργιανάκης στο τραγούδι και την κιθάρα και Απόστολος Ξυριτάκης στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, είναι μια μπάντα που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, την παράδοση με την εξέλιξη και φέρνουν κοντά στους νέους, ακούσματα «απ’ τα παλιά». Έχουν μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν «εκμοντερνίζουν» παλιά και παραδοσιακά πράγματα όπως συνηθίζεται, αλλά η μουσική τους έχει αρκετά πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας όμως παραδοσιακά όργανα και ίσως κάποιες παραδοσιακές ιδέες. Αποφεύγουν περίτεχνα να πέσουν στην παγίδα του «αναμασήματος» ήδη τετριμμένων μελωδιών, κρατώντας όμως πάντα μία νοσταλγική χροιά στα κομμάτια τους. Εν κατακλείδι, οι «Αρμός» περνούν με επιδεξιότητα μέσα από το χρονοντούλαπο της παράδοσης, παίρνοντας από εκεί όποια στοιχεία θεωρούν οι ίδιοι χρήσιμα και, επενδύοντάς τα με νέες ιδέες, δημιουργούν κάτι πολύ ξεχωριστό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αποτελούν την μπάντα που εντυπωσίασε τον Θάνο Μικρούτσικο και ότι από τα πρώτα τους βήματα έχουν συνεργαστεί με τόσους σπουδαίους καλλιτέχνες.

Μετά από όλα τα παραπάνω δεν χωράει αμφιβολία ότι ο νέος τους δίσκος με τίτλο «Μια σταγόνα φως» αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση –και όχι μόνο για τους fans του είδους. Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν οι ίδιοι για όλα αυτά στο σημερινό Meeting Point!

armos_meeting_point_2014_06_001

MusicCorner: Πώς ξεκινήσατε και δημιουργήσατε τους «Αρμός»; Ως φίλοι που έκαναν το χόμπι τους ή υπήρξε από κάποιον η αρχική ιδέα και αναζήτησε μουσικούς να την υλοποιήσει;
Αρμός: Οι Αρμός για μας, τα μέλη του συγκροτήματος, δεν είναι απλώς ένα μουσικό σχήμα αλλά μια σχέση ζωής που κρατάει από τα μαθητικά μας χρόνια. Συναντηθήκαμε αρχικά στις μουσικές εκδηλώσεις του λυκείου όπου φοιτούσαμε κι εκεί διαπιστώσαμε τη χημεία που είχαμε μεταξύ μας ως άνθρωποι αλλά και ως μουσικοί. Με την πάροδο του χρόνου και αφού βρεθήκαμε αρκετές φορές μαζί σε μουσικές παραστάσεις, κι εκτός, πια, του σχολείου, γεννήθηκε η ιδέα του γκρουπ, το οποίο ξεκίνησε αρχικά την πορεία του με άλλο όνομα, παρουσιάζοντας κυρίως διασκευές σε τραγούδια σπουδαίων συνθετών που όλοι έχουμε αγαπήσει. Λίγα χρόνια μετά ξεκινήσαμε να γράφουμε δικές μας μουσικές και άρχισε να μπαίνει στο μυαλό μας η ιδέα της δισκογραφίας που υλοποιήθηκε το 2007 με τον πρώτο μας δίσκο, το “Αμόνι και νερό”, με την βοήθεια και του Μανώλη Λιδάκη ο οποίος μας πίστεψε και αγκάλιασε την προσπάθειά μας. Αυτό που ισχύει, λοιπον, είναι πως οι Αρμός γεννηθήκαν από τη σχέση τριών ανθρώπων που είχαν κοινές ανησυχίες για τη μουσική – και όχι μόνο- και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε μάθει να λειτουργούμε απόλυτα ως ομάδα και όχι ως ξεχωριστές μονάδες.

MusicCorner: «Μια σταγόνα φως» ο τίτλος του δίσκου. Αποτελεί για εσάς η μουσική μια σταγόνα φως στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα; Πώς βλέπετε τη μουσική στην Ελλάδα, και δη την Ελλάδα της κρίσης;
Αρμός: Η μουσική ανέκαθεν είχε τον ρόλο να ξυπνάει συναισθήματα, να αφυπνίζει συνειδήσεις και, γενικότερα, να ψυχαγωγεί, με την ακριβή έννοια του όρου. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα αντικατοπτρίζει όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτιστική κρίση, η οποία μας οδήγησε στο αβέβαιο παρόν. Και είναι η αλήθεια ότι τον όρο «ψυχαγωγία» τα τελευταία χρόνια τον είχαμε παρανοήσει, ταυτίζοντάς τον με τη φτηνή διασκέδαση. Θεωρούμε ότι σήμερα ειδικά, η μουσική όπως και, γενικότερα, κάθε μορφή τέχνης, αποτελούν την αφορμή αλλά και τον οδηγό για να έρθουμε πιο κοντά, να ξαναγνωριστούμε, να δούμε το εμείς κι όχι το εγώ, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται αυτό, να μοιραστούμε απόψεις κι ανησυχίες για να βγούμε, τελικά, από το «σκοτάδι».

MusicCorner: Μιλήστε μας για τον δίσκο… Τους συντελεστές του, τα σημαντικότερα βήματα μέχρι την τελική του ολοκλήρωση…
Αρμός: Θεωρούμε ότι τον νέο μας δίσκο, σε σχέση με τους προηγούμενους, τον χαρακτηρίζει περισσότερη εξωστρέφεια και δυναμικότητα, όντας επηρεασμένοι, ενδεχομένως, από το κλίμα των ημερών. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι γράψαμε ξανά τραγούδια με διαφορετικό ύφος, ρυθμό και θεματολογία και καταφέραμε να τα εντάξουμε σε ένα ενιαίο άκουσμα, που είναι και το ζητούμενό μας. Εκτός από εμάς που τραγουδήσαμε τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου, είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τη Μελίνα Κανά και τον Μίλτο Πασχαλίδη που ερμήνευσαν εξαιρετικά κάποια τραγούδια μας και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό. Ξεχωριστό ρόλο στο αποτέλεσμα του δίσκου έπαιξε ο ειδικός μουσικός συνεργάτης μας, Γιάννης Κιαγιαδάκης, ο συμπαραγωγός μας και μουσικός, Νίκος Βογιατζάκης, όλοι οι φίλοι μουσικοί (και είναι πολλοί!) που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις, ο συγγραφέας – ποιητής Κώστας Μπουρναζάκης, ο λαογράφος – στιχουργός Γιώργος Λεκάκης αλλά και οι Άννα Παντελιδάκη, Ελένη Πίπη και Αναστασία Στυλιανίδη με τους στίχους που μας εμπιστεύτηκαν. Θα θέλαμε να αναφέρουμε την Μαργαρίτα Κονδυλάκη που επιμελήθηκε το εικαστικό αποτέλεσμα του δίσκου και τον Χρήστο Τσουμπλέκα για τις φωτογραφίες. Φυσικά (και το αφήσαμε τελευταίο, όχι τυχαία), ο νέος μας δίσκος δεν θα είχε την ίδια μορφή εάν δεν υπήρχε ο σπουδαίος Θάνος Μικρούτσικος.

MusicCorner: Στον δίσκο σας εμπεριέχονται και τρία τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, τα οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης σας εμπιστεύτηκε. Και μάλιστα τα δύο από αυτά είναι ανέκδοτα και τα εμπιστεύεται σε εσάς πρώτη φορά. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς είναι να σου δείχνει τέτοια εμπιστοσύνη ένας τόσο σημαντικός συνθέτης;
Αρμός: Τον Θάνο Μικρούτσικο τον συναντήσαμε περίπου πριν τρία χρόνια όταν «ανοίξαμε» δύο συναυλίες του. Μας έδειξε από την πρώτη στιγμή την εκτίμηση και το ενδιαφέρον του για τη δουλειά μας και μας πρότεινε, εκ νέου, να παρουσιάσουμε μαζί, πια, ένα ζωντανό πρόγραμμα σε κάποιες συναυλίες στην Κρήτη. Ο Θάνος Μικρούτσικος, με το μεγάλο μουσικό του έργο, έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον Ελληνικό πολιτισμό. Καταλαβαίνετε πόσο τιμητική, λοιπόν, είναι για εμάς η εμπιστοσύνη που μας έδειξε, δίνοντάς μας απόλυτη ελευθερία στο να φέρουμε ενορχηστρωτικά και ερμηνευτικά τις συνθέσεις του στον ήχο μας, όταν, μάλιστα, οι στίχοι είναι του αξέχαστου ποιητή, Άλκη Αλκαίου. Η σχέση μας, πλέον, είναι πολύ παραπάνω από αυτήν του συνθέτη που απλώς δίνει τραγούδια σε ένα συγκρότημα, αφού έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το συνολικό αποτέλεσμα και την πορεία αυτής της δουλειάς. Τον ευχαριστούμε, λοιπόν, θερμά για όλα όσα έχει κάνει για εμάς και αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που τον συναντήσαμε τόσο νωρίς στην πορεία μας.

MusicCorner: Πώς νιώθετε που και σε αυτόν αλλά και στους προηγούμενους δίσκους τραγουδούν για εσάς σπουδαία ονόματα της ελληνικής σκηνής, όπως η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Μπάμπης Στόκας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Μελίνα Κανά;
Αρμός:
Αισθανόμαστε υπέροχα για τις μέχρι τώρα συνεργασίες μας και θεωρούμε ότι στιγμάτισαν με τις ερμηνείες τους τα τραγούδια μας. Όλοι οι τραγουδιστές που συμμετείχαν στους δίσκους μας είναι καλλιτέχνες που θαυμάζουμε και, φυσικά, δεν μπορεί παρά να είμαστε υπερήφανοι που ερμήνευσαν τις συνθέσεις μας.

MusicCorner: Το είδος που εκπροσωπείτε είναι μάλλον μοναδικό –συνδυάζετε τα παραδοσιακά όργανα με πιο μοντέρνα πράγματα, τα οποία δεν είναι απαραίτητα παραδοσιακού ύφους. Πώς πετυχαίνετε αυτή την ισορροπία;
Αρμός:
Θεωρούμε ότι η μουσική είναι μία και ενιαία και γι’ αυτό δεν μας αρέσει να αυτοπεριοριζόμαστε σε ενορχηστρωτικά στεγανά. Είμαστε από την Κρήτη και οπωσδήποτε αυτό έχει επηρεάσει τα ακούσματά μας και τις μουσικές μας. Ωστόσο, δεν είναι «επιτηδευμένος» σκοπός μας να «τοποθετούμε» διαφορετικού ύφους όργανα για να επιτύχουμε κάποια μουσική πρωτοτυπία. Απεναντίας, το κάθε όργανο έχει τον ρόλο του, τη θέση του και το ηχόχρωμά του, το οποίο εξυπηρετεί τη σύνθεση και το ύφος που θέλουμε να δώσουμε. Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, για τους τιμητικούς χαρακτηρισμούς σας σχετικά με τη μοναδικότητα και την ισορροπία στις μουσικές μας. Αυτά, άλλωστε, μπορούν να τα κρίνουν μόνο οι ακροατές, όπως εσείς, κι όχι εμείς.

MusicCorner: Υπάρχει στο μυαλό σας, ότι μέσα από αυτό που κάνετε επαναφέρετε στο προσκήνιο κατά κάποιο τρόπο την παραδοσιακή μουσική, η οποία στο πέρασμα του χρόνου έχει αρχίσει να απευθύνεται όλο και σε μικρότερο ποσοστό του κόσμου;
Αρμός:
Μακάρι να ισχύει κάτι τέτοιο, αν και, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είμαστε ένα παραδοσιακό συγκρότημα. Τιμούμε την παραδοσιακή μουσική, εμπνεόμαστε και από αυτήν, ωστόσο δεν περιοριζόμαστε σε αυτήν. Κατά τη γνώμη μας, τα παραδοσιακά ακούσματα δεν αποτελούν ένα ξεχασμένο ή πεπαλαιωμένο είδος μουσικής. Απεναντίας, η παράδοση είναι διαχρονική και, μπορούμε να πούμε, αρκετά επίκαιρη, ενώ με τη σειρά της έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πιο «μοντέρνας» μουσικής που ακούμε σήμερα. Εάν, λοιπόν, με τα τραγούδια μας καταφέρνουμε και υπενθυμίζουμε την αξία του παραδοσιακού ηχοχρώματος, φέρνοντας το στο σήμερα, ενώνοντάς το με το πιο σύγχρονο άκουσμα, είναι κάτι που μας χαροποιεί.

MusicCorner: Έχετε ήδη συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, υπάρχει όμως κάποιος που μια συνεργασία μαζί του αποτελεί όνειρο για εσάς;
Αρμός:
Από τα μαθητικά μας χρόνια και για αρκετά χρόνια ακόμα, παίζαμε, όπως προαναφέραμε, διασκευές… Αρκετά μεγάλο μέρος του προγράμματός μας περιείχε τραγούδια ήταν του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, ένα μεγάλο μας όνειρο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία μας. Είναι, πραγματικά, πολλοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζουμε και που θα θέλαμε κάποια στιγμή να συνεργαστούμε. Θέλουμε όμως να παραμένουμε πάντα προσγειωμένοι και να μη μιλάμε για όνειρα αλλά για προσδοκίες. Και η βασική μας προσδοκία είναι να παραμείνουμε μια δεμένη ομάδα φίλων που θα γράφουμε και θα μοιραζόμαστε τις μουσικές μας με το κοινό για όσα χρόνια αντέχουμε και μας αντέχουν!

MusicCorner: Και από νεοεμφανιζόμενους/ες; Υπάρχει κάποιος/α που θα θέλατε να προτείνετε στο κοινό σας;
Αρμός:
Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που το κοινό καμιά φορά χρειάζεται να ψαχτεί λίγο παραπάνω για να τους ανακαλύψει καθώς δεν βοηθάει η εποχή και οι συνθήκες. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Μανωλάκης είναι ένας πολύ ταλαντούχος συνθέτης και δεξιοτέχνης εγχόρδων που εδώ και χρόνια περιοδεύει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα δεν τον ξέρουν όσο θα έπρεπε… Έχουμε παίξει αρκετές φορές παρέα και πραγματικά τον θαυμάζουμε! Η Κορίνα Λεγάκη είναι επίσης μια ανερχόμενη, πολύ αξιόλογη και ξεχωριστή φωνή με την οποία έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, έχοντας την επιμέλεια παραγωγής του πρώτου της δίσκου… Αυτή τη στιγμή έχει 3 δισκογραφικές δουλειές με πολύ αξιόλογες συνεργασίες και θεωρούμε ότι σύντομα θα την ανακαλύψει το ευρύ κοινό. Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μια σπουδαία ερμηνεύτρια της γενιάς μας, με δικό της χρώμα, που τη γνωρίζουν οι περισσότεροι, καθώς έχει ήδη σημαντική πορεία στο χώρο και πάντα βρίσκει τον τρόπο να μας εντυπωσιάζει στις ζωντανές της εμφανίσεις με τις πληθωρικές ερμηνείες της αλλά και με τον τρόπο που προσεγγίζει τον στίχο πάνω στο τραγούδι… Αν συνεχίσουμε να σας λέμε, θα μας πάρει ώρες γιατι πραγματικά είναι πολλοί οι καλλιτέχνες της νέας γενιάς που αξίζουν…

MusicCorner: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε τη δουλειά σας το καλοκαίρι;
Αρμός:
Στις 28 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του δίσκου μας στο Ηράκλειο στην Πλατεία Κοραή. Μία μέρα μετά, στις 29/6, θα βρεθούμε επί σκηνής μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου σε συναυλία στο Ρέθυμνο και συνεχίζουμε… Επίσης το φθινόπωρο θα γίνει η παρουσίαση του CD μας στην Αθήνα.

armos_meeting_point_2014_06_002

—————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here