2/12/2010
www.musiccorner.gr

JOANNA DRIGO
(σε …meeting με τον Κώστα Φροντιστή)

Ασχολήθηκε από μικρή με την κιθάρα ενώ περίμενε μέχρι το Γυμνάσιο για να αρχίσει και την φωνητική, κι έτσι άρχισε δειλά δειλά να μπαίνει στο χώρο του τραγουδιού. Τώρα πλέον μας έχει συστηθεί σαν Joanna Drigo μέσα από τον πρώτο της δίσκο «Κάποιες ώρες γεννιούνται τα όνειρα», ενώ σύντομα αναμένεται και ο δεύτερος δίσκος της.

Μια νέα τραγουδοποιός με πολύ φρέσκια διάθεση και άποψη, που ξεφεύγει από τα κλισέ, και έχει ήδη ξεχωρίσει για τη μελωδική φωνή της, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού, αλλά και του Φίλιππου Πλιάτσικα ο οποίος και την ανακάλυψε σε μια οντισιόν. Αυτή την εβδομάδα την φιλοξενούμε στη στήλη Meeting Point, για να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Music Corner: Δε θα σε ρωτήσω το αναμενόμενο για το από που προέρχεται το όνομα σου, αλλά πιστεύεις ότι οφείλεις και σε αυτό ένα μέρος της επιτυχίας σου;
Joanna Drigo: Ναι, νομίζω ότι εν τέλει με βοήθησε. Είναι βέβαια λίγο περίεργο να γράφεις τραγούδια με ελληνικό στίχο και το όνομα σου να είναι ξένο, αλλά πλέον νομίζω ότι το συνηθίσανε. Εδώ το συνήθισα εγώ! Ακόμα και οι κοντινοί μου φίλοι με φωνάζουν Joanna ή drigo πια!

Music Corner: Πως ξεκίνησε η μουσική για εσένα και πόσο εύκολη ήταν η πορεία μέχρι τον πρώτο δίσκο;
Joanna Drigo:
Η μουσική για μένα ξεκίνησε όπως ξεκίνησε σε εκατομμύρια άλλα 9χρονα παιδάκια που θέλανε να πάνε ωδείο και να ξεκινήσουν ένα όργανο. Ποτέ δεν έβαλα στον εαυτό μου την ταμπέλα τραγουδιστής… Τουλάχιστον όχι συνειδητά. Η πορεία μου μέχρι τον πρώτο δίσκο ήταν πολύ εύκολη και πολύ δύσκολη ταυτόχρονα. Έζησα πολλά πράγματα σε “fast forward”. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε, πάλεψα πολύ αλλά είχα πάντα μέσα μου την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρω. Και όταν συμβαίνει αυτό, τότε ως δια μαγείας έρχονται κοντά σου οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν.

Music Corner: Γράφεις στίχους και μουσική για να μπορείς πιο εύκολα να μεταφέρεις στον κόσμο αυτά που νοιώθεις; Θα επεδίωκες να σου γράψουν τραγούδια άλλοι καλλιτέχνες;
Joanna Drigo: Γράφω μουσική και στίχους γιατί απλά μπορώ. Παρόλα αυτά μου αρέσει και επιζητώ διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των πραγμάτων. Στον επόμενο δίσκο μου έχω κομμάτια και από άλλους καλλιτέχνες.

Music Corner: Πολλοί θα περίμεναν από εσένα να τραγουδήσεις και ξένο στίχο. Είναι στα σχέδια σου να γράφεις πιο συχνά ξένα τραγούδια;
Joanna Drigo: Τραγουδάω ξένο στίχο στις live μου εμφανίσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος μου είναι αγγλόφωνα τραγούδια. Τώρα αν θα ξαναγράψω αγγλικό στίχο, η απάντηση είναι όχι. Δεν με ιντριγκάρει καθόλου πια.

Music Corner: Η μουσική σκηνή της Ελλάδας σε ικανοποιεί; Αν μπορούσες να ζήσεις σε κάποια άλλη χώρα, σε ποια θα μπορούσες να δράσεις καλλιτεχνικά;
Joanna Drigo: Η μουσική σκηνή της Ελλάδας είμαστε εμείς. Οι συνήθειές μας, η παιδεία μας και οι τρόποι μας την έχουν διαμορφώσει έτσι όπως είναι. Και εγώ αυτά βρήκα και με αυτά θα πορευτώ. Δεν έχω ιδέα που αλλού θα μπορούσα να δράσω καλλιτεχνικά, αν και αυθαίρετα σου απαντάω, παντού. Το να γράφεις κομμάτια δεν έχει να κάνει με το πόσο σε παίρνει να γράφεις. Το κάνεις γιατί απλά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.

Music Corner: Πως ένοιωσες την πρώτη φορά που ανέβηκες πάνω στη σκηνή με δεκάδες μάτια να σε κοιτούν;
Joanna Drigo: Χέστηκα πάνω μου!!! Τι να πω, ψέματα; Αυτό που σε κάνει να μην θες να το βάλεις στα πόδια, είναι ότι θέλεις κάτι να τους πεις, κάτι να μοιραστείς. Αλλιώς, όταν ανεβαίνεις στη σκηνή χωρίς λόγο, είσαι έρμαιο της μάζας.

Music Corner: Η εικόνα σου έχει ταυτιστεί με το να κρατάς μια κιθάρα. Νοιώθεις ότι στη σκηνή η φωνή σου συνοδεύει την κιθάρα, ή η κιθάρα τη φωνή;
Joanna Drigo: Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ πιο καλή τραγουδίστρια απ’ ότι κιθαρίστρια. Αλλά δεν νιώθω ότι το ένα παίζει δευτερεύοντα ρόλο και το άλλο κύριο. Και τα δύο χέρι χέρι βγάζουν ένα αποτέλεσμα που έχει την δική μου ταυτότητα. Δεν προτιμώ κανέναν κιθαρίστα περισσότερο από τον εαυτό μου, κι ας ξέρω ότι είμαι άγαρμπη και υστερώ σε γνώσεις.

Music Corner: Νοιώθεις ότι σιγά σιγά γίνεσαι επαγγελματίας στη μουσική ή προτιμάς να λειτουργείς σαν ερασιτέχνης;
Joanna Drigo: Είμαι και τα δύο. Προτιμώ να θεωρούμαι ερασιτέχνης, αποφεύγοντας την ρετσινιά του διεκπεραιωτικού επαγγελματία.

Music Corner: Να υποθέσω ότι δε θα επέλεγες τη μέθοδο των talent shows για να αποκτήσεις δημοσιότητα. Ποια είναι η γνώμη σου όμως για όσους τα επιλέγουν; Έχουν άλλη επιλογή σήμερα;
Joanna Drigo: Ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Στο χέρι του είναι όμως να ισορροπήσει. Έχουμε δει τα πάντα να συμβαίνουν. Στο τέλος όμως …ξυρίζουν τον γαμπρό!

Music Corner: Σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων και νέας δισκογραφικής δουλειάς, να περιμένουμε κάτι;
Joanna Drigo: Αυτή την περίοδο είμαι στο Σταυρό του Νότου με τους Lexicon Project και την Ισμήνη Πεπέ. Η δισκογραφική δουλειά έπεται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here