ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ
(σε …meeting με την Ειρήνη Ζαβιτσάνου)

Είναι το συγκρότημα που οι στίχοι τους γίνονται σύνθημα στους δρόμους και τα τραγούδια τους ακούγονται τις πορείες! Οι ίδιοι, έχουν επιλέξει να μη μασάνε τα λόγια τους, να τα λένε χύμα και σταράτα, γι’ αυτό και η απήχηση που έχουν στο κοινό –και δη στο νεανικό– είναι τόσο μεγάλη.

Οι Κοινοί Θνητοί, δημιουργήθηκαν στην Εύβοια στις αρχές του 2016. Την ίδια χρονιά, κυκλοφορούν τα πρώτα τους άλμπουμ που έχουν τίτλο «Κοινοί Θνητοί» και «Πόλη», ενώ το 2017 έρχονται τα «Αδέσποτα». Το 2018 ακολουθεί η «Αντίληψη» και τρία χρόνια αργότερα, το 2021, κυκλοφορούν τα «Κόκκινα σημάδια». Έχουν χαρακτηριστεί ως Ηip Hop συγκρότημα αλλά ακούγοντάς τους, έχεις την αίσθηση ότι τα ροκ στοιχεία είναι δυνατά και αναπόσπαστα.

Από τα πιο επιτυχημένα –αν όχι το πιο επιτυχημένο– κομμάτι τους, είναι «του κόσμου οι λαοί». Ένα τραγούδι που έφαγε κόκκινη κάρτα από την πλατφόρμα του YouTube, καθώς το περιεχόμενο του βιντεοκλίπ κρίθηκε ακατάλληλο. Ακατάλληλο ένα τραγούδι που μιλάει για πολέμους, παιδική εργασία και εκμετάλλευση; Προφανώς και δεν ήταν. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι αν μη τι άλλο αιχμηροί, έχουν πολιτικό στίγμα και θίγουν τα μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της εποχής μας. Κύριο χαρακτηριστικό των στίχων αυτών, η επικαιρότητα και η ευθυβολία.

Δεν είναι απλώς μια ρήμα κόκκινη πάνω σε φόντο μαύρο αλλά ένα ελπιδοφόρο συγκρότημα που αναζητά, πρεσβεύει και λαχταρά την αλλαγή. Την κοινωνική αλλαγή που πέρα από την ουτοπία της κοινοκτημοσύνης, θα είναι ικανή να μετουσιώνει τον κάθε πολίτη σε οντότητα που δεν θα ντρέπεται, δεν θα φοβάται και δεν θα αναγκάζεται να ζήσει κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Είναι αυτοί που τραγουδάνε δυνατά το «άμα ο λαός χορέψει αντάμα» και εμείς αδημονούμε να το δούμε να γίνεται πράξη. Σε ένα δυστοπικό τοπίο με τα υψηλότερα ιδεώδη, όπως η ειρήνη και η ελευθερία να απειλούνται και να λοιδορούνται, σε μια καθημερινότητα που ο κοινωνικός ρατσισμός είναι πάγιο φαινόμενο και η βιωσιμότητα τείνει να γίνει πολυτέλεια, ακούγεται ρομαντικό και ιδανικό αλλά κάποιος πρέπει να υψώσει φωνή, να ορθώσει ανάστημα, γιατί «αν ψάχνεις φίλε νόημα, παίρνεις μεγάλο ρίσκο». Έχουμε χάσει το νόημα της ίδιας μας της ύπαρξης, ξεχάσαμε να ζούμε πραγματικά και όλα τα έχουμε αναγάγει σε μια εικονική πραγματικότητα.

Με αφορμή την εμφάνιση που θα κάνουν στις 6 Μαΐου, στο «Κύτταρο», αλλά και την περιοδεία που ξεκινάνε άμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, μιλήσαμε μαζί τους…

Θέλω να μου πείτε πώς αποφασίσατε να γίνετε …«Κοινοί Θνητοί». Σε ποιόν ανήκει η ιδέα γι’ αυτόν τον τίτλο;
Η ιδέα ώστε να ονομαστούμε έτσι, προήλθε από ένα τραγούδι που είχαμε γράψει το οποίο λέγεται «κοινοί θνητοί». Όταν μπήκαμε στη διαδικασία να βρούμε ένα όνομα για αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε, αποφασίσαμε να ονομάσουμε το συγκρότημα: «Κοινοί Θνητοί». Κύριος στόχος μας, να δείξουμε το ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά ή κάποιο θέμα αυθεντίας ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στον ακροατή, ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Προσπαθούμε μέσα σε αυτή την κατάσταση που ζούμε με τα τραγούδια μας να θέσουμε ζητήματα, να περιγράψουμε την κατάσταση και να προβάλλουμε τη δική μας οπτική στα πράγματα.

Χημεία μεταξύ σας υπάρχει και αυτό είναι ορατό. Υπάρχει και κάποια πεπατημένη που ακολουθείτε και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα;
Όσον αφορά στη χημεία που υπάρχει μεταξύ μας, αυτή απορρέει από το γεγονός ότι είμαστε όλοι φίλοι από μικρά παιδιά. Παίζαμε μαζί μουσική σε μαθητικές μπάντες εδώ και χρόνια και αποτέλεσμα αυτού ήταν σαν συνέχεια να φτιάξουμε το συγκρότημα και να γράφουμε δικά μας τραγούδια. Τώρα όσον αφορά στη δημιουργία, δεν έχουμε κάποια πεπατημένη την οποία χρησιμοποιούμε. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι πάντα γράφεται μία μουσική και ως βάση αυτής μπαίνουν από πάνω οι στίχοι.

Η μουσική που παίζετε είναι ένα κράμα hip hop, ροκ με στοιχεία από διαφορετικά είδη μουσικής να κάνουν την εμφάνισή τους σε ορισμένα τραγούδια σας.
Πιστεύουμε πως η μουσική που κάνουμε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως hip-hop ή κάποιο άλλο είδος. Σίγουρα είναι πάνω σε κάποια στάνταρ του hip-hop, της rock και άλλων ειδών και αυτό προέρχεται από την ενασχόληση των μελών με διάφορα είδη μουσικής. Rock, hip-hop, ρεμπέτικο, παραδοσιακή μουσική, γενικά έχουμε ακούσματα από διάφορα είδη. Όλα αυτά, προσπαθούμε να τα βάλουμε μέσα στη μουσική που κάνουμε ώστε να τα αναδείξουμε γιατί μας αρέσει σαν διαδικασία αυτό το μπλέξιμο των μουσικών ειδών και πιστεύουμε ότι αποκτά έτσι ιδιαίτερη σημασία.

Μιας και μιλάμε για είδη μουσικής, μεγάλος ντόρος έχει γίνει με την trap μουσική. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα νέων –κυρίως– ανθρώπων που τη λατρεύουν. Υπάρχει ωστόσο και κάποια αντίστοιχη μερίδα που την κατακεραυνώνει. Ποια η άποψή σας;
Όσον αφορά στην trap, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το είδος της μουσικής. Το θέμα είναι το περιεχόμενο που βάζει ο κάθε καλλιτέχνης, ότι μουσική κι αν κάνει. Μπορείς να προβάλλεις αξίες, ιδανικά με οποιοδήποτε είδος μουσικής κι αν επιλέξεις. Είναι γεγονός βέβαια, ότι το trap δυστυχώς έχει καθιερωθεί να πλασάρει μία κουλτούρα βίας, σεξισμού, προβολής του πλούτου και της χρήσης ναρκωτικών ως κάτι θετικό για τον άνθρωπο. Εμείς σίγουρα είμαστε αντίθετοι σε αυτό.

Πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει ένα συγκρότημα σαν το δικό σας στο μουσικό γίγνεσθαι της χώρας μας και να αποκτήσει το δικό του κοινό; Υποθέτω υπήρχαν και υπάρχουν δυσκολίες.
Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει μία μουσική βιομηχανία η οποία στηρίζεται σε συμφέροντα, σε κλίκες και παρέες. Εμείς είναι δεδομένο ότι απέχουμε από αυτήν την κατάσταση. Βρήκαμε λοιπόν πολλά εμπόδια και ακόμα βρίσκουμε στο να προωθήσουμε τη μουσική μας και στο να παίξουμε σε κάποιες συναυλίες. Έχουμε δεχτεί επίσης λογοκρισία και αποκλεισμό τραγουδιών μας από το διαδίκτυο και από διοργανώσεις. Βέβαια όλα αυτά για μας είναι κάτι το οποίο το περιμέναμε, δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Έτσι είναι το σύστημα φτιαγμένο: να αποκλείει ότι δεν του αρέσει και για αυτό το λόγο παίρνουμε δύναμη και μεγαλύτερο πείσμα να κάνουμε τη μουσική μας, να βάλουμε τα ζητήματα που θέλουμε σε όσους μας ακούνε…

Και είναι αλήθεια ότι τα θέτετε τα ζητήματα που θέλετε, καθώς οι στίχοι σας έχουν έντονο κοινωνικό προβληματισμό. Ορμώμενοι από θέματα που αντιμετωπίζει στο σύνολό του ο κόσμος μας, στέλνετε τα δικά σας μηνύματα. Νιώθετε ότι οι παραλήπτες – αποδέκτες τα λαμβάνουν στην πραγματική τους διάσταση;
Ισχύει. Οι στίχοι μας και γενικά η μουσική που κάνουμε έχουν ως στόχο να θέτουν έναν κοινωνικό προβληματισμό. Πιστεύουμε ότι οι παραλήπτες σίγουρα λαμβάνουν την πραγματική διάσταση αυτών που θέλουμε να προβάλουμε μέσα από τη μουσική. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι, οι οποίοι παίρνουν και μεταφράζουν τα λεγόμενά μας όπως νομίζουν, αλλά είναι ελάχιστοι. Έχουμε για παράδειγμα τραγούδια, τα οποία συνοδεύουν κινητοποιήσεις σε αγώνες φοιτητών, εργαζόμενων, μαθητών. Αυτό για μας είναι αυτό που λέμε: “η πληρωμή του καλλιτέχνη”. Είναι εξόχως σημαντικό ότι τραγούδια μας συνοδεύουν αγώνες και διεκδικήσεις ανθρώπων που έχουμε τα ίδια προβλήματα και διεκδικούμε έναν καλύτερο κόσμο.

Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που απουσιάζει περισσότερο από την κοινωνία μας; Πώς βλέπετε τη στάση και την δράση της σημερινής νεολαίας, σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα στον τόπο μας; Yπάρχει κάτι που θα θέλατε να δείτε να γίνεται στην πράξη από αυτούς και δεν συμβαίνει;
Αυτό που απουσιάζει περισσότερο από την κοινωνία μας, πιστεύουμε πως είναι η θέληση των ανθρώπων -οι οποίοι είναι αποδέκτες όλων αυτών των δεινών που προέρχονται από αυτό το σύστημα- να πουν ένα «ΩΣ ΕΔΩ»!!! Να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή, να σπάσουν το φόβο, γιατί υπάρχει πάρα πολύς φόβος στην κοινωνία μας, να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή.

Έχει προκύψει ένα τεράστιο θέμα με τις γυναικοκτονίες, οι οποίες αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο. Έχετε ένα τραγούδι στο οποίο μνημονεύετε τη γυναίκα. Η ύπαρξη τόσων πολλών «ανθρώπων» με τόσο αρρωστημένα μυαλά μοιάζει με απειλή…
Το ζήτημα με τις γυναικοκτονίες βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να παίρνει όλο και μεγαλύτερη έκταση. Αυτό απορρέει σίγουρα από το εκμεταλλευτικό σύστημα το οποίο ζούμε και μέσα του υπάρχει ανισότητα μεταξύ του άντρα και της γυναίκας, μεταξύ των ανθρώπων, όσον αφορά την ταξική τους θέση. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη -όπως είπαμε και παραπάνω- ο κόσμος να παλέψει για μία άλλη πιο δίκαιη κοινωνία όπου εκεί θα εξαλειφθούν και αυτές οι ανισότητες ανάμεσα στα φύλλα αλλά και πάνω από όλα οι κοινωνικές και ταξικές ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους…

Αναφέρεστε σε κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Μια από τις μεγαλύτερες προκύπτει και από τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το νέο σας τραγούδι με τίτλο «Απόψε», γράφτηκε με αφορμή αυτόν τον πόλεμο. Δυσάρεστο να μας δίνονται τέτοιες αφορμές…
Δυστυχώς από ότι φαίνεται όλο και περισσότερες φορές μας δίνονται αφορμές για τραγούδια τα οποία έχουν να κάνουν με πολύ κακές καταστάσεις που βιώνει ο λαός. Αντίστοιχα είχαμε γράψει και ένα τραγούδι για τις πυρκαγιές στον τόπο μας, στην Εύβοια, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Έτσι και τώρα, με αυτόν τον πόλεμο που γίνεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και που εμπλέκονται βέβαια και είναι υπεύθυνοι και το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, (ζητήματα πολύ πιο βαθιά που δεν μπορούμε να τα αναλύσουμε τώρα), νιώσαμε την ανάγκη να βάλουμε την οπτική μας μέσα στο τραγούδι, όπως κάνουμε κάθε φορά. Έτσι, δημιουργήσαμε και κυκλοφορήσαμε αυτό το τραγούδι με αφορμή το θέμα του πολέμου και όπως είπαμε και σε μία ανακοίνωση, ελπίζουμε να μην έχουμε στο μέλλον τέτοιες αφορμές για αντίστοιχα τραγούδια…

Πάνω σε αυτό, να πούμε ότι λάβατε ένα μήνυμα από κάποια δασκάλα για το τραγούδι σας “του κόσμου οι λαοί”, το οποίο χρησιμοποίησε για να μιλήσει στους μαθητές της για τον πόλεμο. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Η χαρά μας για αυτό το γεγονός είναι πολύ μεγάλη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς μια εκπαιδευτικός να διαλέγει ένα τραγούδι μας, για να δώσει στους μαθητές της να καταλάβουν τι είναι ο πόλεμος και ποιες οι αιτίες του…

Και ποιος ο συσχετισμός και ο ρόλος της μουσικής στην εκπαίδευση;
Όσον αφορά για την συνεισφορά της μουσικής στην εκπαίδευση σίγουρα βοηθάει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ευαισθησίας σε διάφορα θέματα σε ένα παιδί. Για περεταίρω συσχετισμούς όμως, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εκπαιδευτικό να μας το αναλύσει…

Μετά την δυστοπική κατάσταση που βιώσαμε όλοι λόγω covid, ξεκινάτε τις εμφανίσεις σας. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας;
Μετά από μία μεγάλη περίοδο με δυσκολίες στον καλλιτεχνικό χώρο όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία, ετοιμάζουμε μία περιοδεία που ξεκινά τον Απρίλιο με εμφανίσεις στη Λευκωσία και στη Λεμεσό και συνεχίζουμε το Μάιο με εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα.

Θα σας απολαύσουμε και στην Αθήνα στις 6 Μαΐου. Τι θα δούμε λοιπόν στο live σας στο «Kύτταρο»;
Για το live μας στο κύτταρο αλλά και για όλα τα υπόλοιπα live τα οποία θα πραγματοποιήσουμε, ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα περίπου 2 ωρών όπου παίζουμε παλιά και νέα τραγούδια με full band. Υπάρχουν κάποια visuals τα οποία θα προβάλλονται πίσω από τη σκηνή με διάφορες φωτογραφίες, βίντεο και artworks. Γενικά θεωρούμε πολύ ενδιαφέρον το να παίζουμε τα κομμάτια μας full band με πολλά όργανα, ώστε να βγαίνει ένα πλούσιο αποτέλεσμα μουσικά. Με αυτόν τον τρόπο, ευχαριστιόμαστε και εμείς πολύ περισσότερο τη δυναμική και τη ζωντάνια ενός live.

https://www.viva.gr/tickets/music/koinoi-thnitoi-kyttaro-live-club-athina

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here