11/7/2014
www.musiccorner.gr

MOKA BAND
(σε… meeting με τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο)

Πριν από μερικές εβδομάδες, πήγα στο σπίτι ενός φίλου μου για να παίξουμε μουσική και να πιούμε κανένα τσίπουρο. Με το που μπήκα, ο φίλος μου έβαλε ένα τραγούδι στο you tube και μου είπε να ακούσω, χωρίς να μου δώσει καμία άλλη πληροφορία. Έδωσα βάση λοιπόν και αυτό που άκουσα μ’ άρεσε πάρα πολύ. Ήταν ένα μείγμα soul, jazz, metal… Δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς, αλλά μ’ άρεσε. Στην αρχή νόμιζα πως πρόκειται για ξένη μπάντα αλλά ο φίλος με διαβεβαίωσε πως είναι ελληνική και μάλιστα πως και ο μικρός αδελφός του είναι μέλος της. Κάπως έτσι, απροσδόκητα, έμαθα τους Moka Band και μου έκαναν τόσο καλή εντύπωση που ήθελα να μάθω κι άλλα γι’ αυτούς. Ο γνωστός τραγουδοποιός και παραγωγός των ΜΟΚΑ, Νίκος Ξύδης -o οποίος επίσης μας μίλησε για την μπάντα- έχει κάνει προσεγμένη δουλειά. Έτσι κάναμε αυτήν τη συνέντευξη… Πιστεύω πως αξίζει να τους μάθετε κι εσείς!

MusicCorner: Κατ’ αρχάς συστηθείτε για όσους δεν σας ξέρουν! Πείτε μας δυο λόγια για την μπάντα.
Moka Band:Θα θέλαμε πρώτα να σας ευχαριστήσουμε για το βήμα που μας δίνετε. Είμαστε οι MOKA BAND, ένα πολυμελές μουσικό σχήμα και παρότι μετράμε μόλις έναν και κάτι χρόνο «ζωής», πιστεύουμε ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Η μπάντα, από την αρχή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα, έχει αλλάξει κάπως τη σύσταση της. Ενώ είχαμε ξεκινήσει με περισσότερα άτομα, αυτή τη στιγμή είμαστε 8 και μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε πολύ περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Επίσης να πούμε ότι στις ηχογραφήσεις για το δίσκο μας έχουν συμμετάσχει, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος με τσέλο και ο Παναγιώτης Μπέτσας με κιθάρα.

moka_band_meeting_point_2014_06_008

MusicCorner: Το όνομα σας, αν και παραπέμπει στο γνωστό ρόφημα (The Moka Band), σημαίνει κάτι άλλο! Πως προέκυψε το όνομα και τι σημαίνει;
Moka Band: Είναι μια ερώτηση που μας κάνουν συχνά-πυκνά, λόγω και της ομοιότητας με τον καφέ. Η MOKA BAND ,όταν ξεκίνησε ,αποτελούσε ένα εγχείρημα. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια μουσική ομάδα ,που θα επιτελούσε κάποια μουσικά projects. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε ως η M.O.K.A. , που είναι τα αρχικά της Μουσικής Ομάδας Καλλιτεχνείου Αχαρνών, ενός εθελοντικού καλλιτεχνικού χώρου. Έκτοτε, αφού κάναμε κάποια projects και συμμετείχαμε σε διάφορες δράσεις/δρώμενα, αποφασίσουμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα, επαγγελματικά και ανεξάρτητα .Έτσι κρατήσαμε τον κορμό του ονόματος, που πλέον δεν σημαίνει σημασιολογικά κάτι, αλλά για μας αποτελεί το σημείο μηδέν και το πως αρχίσαμε.

MusicCorner:Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Νίκο Ξύδη και πώς είναι να δουλεύεις μαζί του;
Θοδωρής Υφαντής
: Γνωριζόμασταν από μια παλαιότερη συγκυρία. Νιώθω πως είμαστε τυχεροί, γιατί ο Νίκος πέρα από φοβερός παραγωγός είναι και πολύ καλός άνθρωπος και τον θεωρούμε οικογένειά μας. Ακούσαμε και τη δουλειά που έχει κάνει στον προσωπικό του δίσκο,την «Πατέντα», όπου η δουλειά είναι εξαιρετική, και έτσι ήταν μονόδρομος για εμάς.
Ταξιάρχης Κωστάκης: Είναι μεγάλη εμπειρία η επαφή με έναν τέτοιο παραγωγό και τραγουδοποιό, και αποτελεί μέλος της μπάντας γιατί δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον και έχει τις γνώσεις και τη νοοτροπία για να μας βοηθάει συνεχώς αλλά ταυτόχρονα μας δίνει και απόλυτη ελευθερία δείχνοντας ότι σέβεται και του αρέσει το υλικό μας.
Γιώτα Δημητρακοπούλου: Ο Νίκος ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν για την παραγωγή του δίσκου. Είναι ευρηματικός και καλλιτέχνης, και αυτά τα δύο μαζί, εμένα προσωπικά αλλά και όλα τα παιδιά, μας έχουν βοηθήσει να κάνουμε βήματα μπροστά. Από την πρώτη φορά που μπήκαμε στο στούντιο «Παράγκα», υπήρξε η κατάλληλη οικειότητα ώστε να διορθώνονται πράγματα και να αναδεικνύονται άλλα.
Νίκος Γιανναράς: Είναι ό,τι πιο ιδανικό θα μπορούσαμε να έχουμε. Είναι ένας άνθρωπος που όχι μόνο κάνει φοβερές μουσικές παραγωγές επιπέδου εξωτερικού, αλλά είναι και απίστευτος χαρακτήρας. Πέρα από την άψογη συνεργασία που έχουμε, είναι και ένας πολύ καλός φίλος με τον οποίο δεθήκαμε από την πρώτη στιγμή.

MusicCorner: Πώς σας φαίνεται η συνεργασία με τους MOKA BAND και ποιές είναι οι προσδοκίες σας;
Νίκος Ξύδης: 
Η Moka είναι μια μπάντα αλά παλαιά… Δουλεύουν πραγματικά ομαδικά, υπάρχουν μοιρασμένοι ρόλοι σε όλα τα πεδία(καλλιτεχνικά & πρακτικά) με μια -ας μου επιτραπεί η έκφραση- σοφία. Το λέω αυτό γιατί όλοι έχουν γνώμη αλλά ταυτόχρονα όλοι σέβονται κι αναγνωρίζουν πως κάποιοι θα πρέπει να έχουν την τελική επιλογή… Κάποιοι, εκτός από γνώμη λοιπόν, θα έχουν και άποψη… Χωρίς αυτό να τους κάνει «αρχηγούς»… Έτσι, ενώ τα άτομα είναι αρκετά, δεν συναντάμε το γνωστό «Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει»!
Κατ’ επέκταση, η συνεργασία μας είναι άψογη σε επίπεδο εργασίας και δημιουργική σε επίπεδο καλλιτεχνικού έργου! Εμένα πάντοτε ο στόχος μου ως καλλιτεχνικού παραγωγού, είναι να αναδεικνύω όσο καλύτερα μπορώ τα ιδιαίτερα ποιοτικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε καλλιτέχνη, φωτίζοντας ταυτόχρονα και άλλες εσωτερικές πτυχές του, χωρίς όμως να αλλοιώνω τον χαρακτήρα και το ύφος του. Τα «τεχνικά» θέματα της παραγωγής (ηχοληψία-μίξη-ενορχήστρωση κλπ.), ενώ είναι φυσικά πολύ σημαντικά, για μένα έρχονται πάντα δεύτερα! Γιατί το θέμα δεν είναι να ακούμε άψογα ένα ψόφιο υλικό και ένα ανέμπνευστο τραγούδι! Η τεχνική και οι γνώσεις, λοιπόν, πρέπει πάντα να είναι υπηρέτες της τέχνης και του αισθητικού ήθους αυτής! Κι επειδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε έμπνευση και αισθητικό ήθος… να φαν κι οι όρνιθες, δηλώνω “υπηρέτης” τους ! Και θα μείνω σε αυτό… Οι Moka και το υλικό τους έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα και ως άνθρωποι αλλά και ως καλλιτέχνες, το ήθος! Και αυτό μαζί με την έμπνευση (που και αυτήν την έχουν) είναι το διαβατήριο για ένα αληθινά δημιουργικό και παραγωγικό μουσικό ταξίδι! Οι προσδοκία μου είναι οι μουσικές τους ιστορίες και η αισθαντική τους ατμόσφαιρα να φτάσουν σε αυτούς που ακούνε με αυτιά και καρδιά τη μουσική Γιατί η μουσική των Moka σε αυτούς απευθύνεται!

moka_band_meeting_point_2014_06_003

MusicCorner: Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική που παίζετε και από ποια είδη είστε επηρεασμένοι;
Moka Band: Το να αλληλεπιδράς με τόσα άτομα και το να προσπαθήσεις να έχεις μια κοινή μουσική συνισταμένη είναι σίγουρα δύσκολο. Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του μουσικές επιρροές που πολλές από αυτές μοιάζουν ξένες μεταξύ τους. Έχουμε ακούσματα από Soul, Blues, Jazz, Swing, Funk μέχρι 70s ψυχεδελικό Rock και Heavy Metal. Αυτό αντί να το σκεφτόμαστε ως «εμπόδιο», το χρησιμοποιήσαμε προς όφελος μας και το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα όλων αυτών των ακουσμάτων και είναι κάτι που μας συγκινεί γιατί παράγουμε έναν ιδιαίτερο δικό μας ήχο.
Παναγιώτης Πανούσης: Αρχικά όταν και συστάθηκε η μπάντα, τα είδη στα οποία είχαμε επικεντρωθεί ήταν η Soul και η Blues, μιας και θεωρούσαμε πως η συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση θα μας ταίριαζε. Όμως, κατά την περίοδο της δημιουργίας των δικών μας κομματιών, οι μουσικές επιρροές του καθενός από τα παιδιά πέρασαν στα κομμάτια και τα διαφοροποίησαν λίγο από το καθαρό Blues ή Soul, βάζοντας στοιχεία όπως Rock, Funk και Jazz, διατηρώντας όμως ως κοινή συνισταμένη και βασικό μας στοιχείο την ατμόσφαιρα.

MusicCorner: Για τα ελληνικά δεδομένα, έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ μουσικής σε συνδυασμό με αγγλικό στίχο! Πιστεύετε πως μπορείτε να κερδίσετε το ελληνικό κοινό;
Moka Band: Το εγχείρημά μας προφανώς και είναι δύσκολο, καθώς πολλοί λέγανε πως αυτή η μουσική (Blues, Soul) έσβησε στο πέρασμα των χρόνων και πως η Ελλάδα δεν αφουγκράζεται τέτοιου είδους μουσική. Ωστόσο παρατηρούμε ότι υπάρχει μια γενική αναγέννηση και στροφή σε μια πιο μοντέρνα Soul μουσική. Στοχεύουμε στο εξωτερικό αλλά η Ελλάδα είναι ένα στοίχημα που πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε.

MusicCorner: Τελευταία κάνατε μια συναυλία στο Χυτήριο. Πως είναι η εμπειρία του να παίζεις σε τέτοιους χώρους;
Moka Band: Το Θέατρο Χυτήριο είναι ένας χώρος που έχουμε παίξει αρκετές φορές και τον έχουμε αγαπήσει. Ψάχνουμε ιδιαίτερους χώρους όταν θέλουμε να παίξουμε, επειδή δίνουμε έμφαση σε ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε, δεν είναι μόνο τα τραγούδια αλλά και η γενικότερη εικόνα, η αίσθηση και το ύφος. Έτσι κάθε live είναι μοναδικό από πολλές απόψεις.
Γιώτα Δημητρακοπούλου: Αν το να παίζεις σε μια θεατρική σκηνή είναι μια φορά συγκλονιστικό τότε είναι δέκα φορές το να παίζεις σε μια θεατρική σκηνή τα δικά σου κομμάτια. Στην έναρξη της συναυλίας καθόμουν πίσω στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια του ορχηστρικού μας intro. Η συγκίνησή μου να βλέπω τον κόσμο να παρακολουθεί τους συνεργάτες μου και το κομμάτι μας με τέτοια προσοχή ήταν μεγάλη. Ήταν ανατριχιαστικό!

moka_band_meeting_point_2014_06_004

MusicCorner: Τώρα ετοιμάζετε τον πρώτο σας δίσκο. Πείτε μας γι’ αυτόν.
Moka Band: O δίσκος θα εκδοθεί από τον ΙΜΑΝΤΑ και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Παναγιώτη Κοτσίδη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτό, καθώς έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξη και την αγάπη του για το υλικό από την πρώτη στιγμή. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε ορίσει ακόμα, αλλά θα ενημερωθείτε από το site μας. Θα διατίθεται όπως προαναφέραμε από τον ΙΜΑΝΤΑ, (Σαρρή 46, Μοναστηράκι), αλλά θα υπάρξει και διανομή στο εξωτερικό. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο όνομα του δίσκου ,ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα διατεθεί σε μία πολύ όμορφη και επιβλητική συσκευασία.
Νίκος Γιανναράς: Βρισκόμαστε στα τελειώματα των ηχογραφήσεων, που παρά τις πολυάριθμες ώρες στο στούντιο, είναι κάτι που μας ευχαριστεί και μας γεμίζει όμορφα κι αυτό το περνάμε και στα κομμάτια μας. Έχουμε πολύ μεγάλη ανυπομονησία να εκδοθεί ο δίσκος, αλλά συνάμα και υπομονή γιατί ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει σωστά η δουλειά.
Θοδωρής Υφαντής: Είναι μεγάλη μας χαρά που θα ανήκουμε και εμείς στην οικογένεια του ΙΜΑΝΤΑ.

MusicCorner: Το καλοκαίρι θα κάνετε κάποιες εμφανίσεις; Που μπορεί να σας ακούσει ο κόσμος;
Moka Band: Αυτή την περίοδο κανονίζουμε τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις, ιδίως για τους φίλους που δεν μας έχουν ακούσει από κοντά, σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένες ημερομηνίες και μέρη, θα ανακοινώσουμε από το site μας και τη σελίδα μας στο facebook.

MusicCorner: Και, τέλος, ένα μήνυμα που ίσως θα θέλατε να στείλετε σε όσους σας στηρίζουν από τα πρώτα σας βήματα. Αλλά και στους υπόλοιπους που είναι επιφυλακτικοί. Πώς θα τους πείθατε να σας ακούσουν;
Moka Band: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν. Αυτό που έχουμε να πούμε σε όσους δεν μας έχουν ακούσει, είναι ότι κάθε είδος μουσικής που παίζουμε και ενσωματώνουμε στον δίσκο μας, το έχουμε προσεγγίσει με πολύ σεβασμό και με δικό μας χαρακτήρα. Έτσι ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που να τον αγγίζει μέσα από αυτό. Παρότι μας είπαν ότι όλο αυτό το εγχείρημα είναι ριψοκίνδυνο και δυσκίνητο, εμείς το πιστέψαμε από την αρχή και το αποτέλεσμα μας ευχαριστεί αλλά και μας δικαιώνει.
Νίκος Γιανναράς: Η στήριξη είναι κάτι που βγαίνει αυθόρμητα, από μέσα σου και από αγάπη. Επομένως θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που υπήρξαν αληθινοί, γιατί αυτός ο δίσκος ανήκει και σε αυτούς.
Γιώτα Δημητρακοπούλου: Εγώ θέλω πολύ να ευχαριστήσω όλους όσους μας άκουσαν τυχαία και στη συνέχεια έψαξαν και μας ξανά άκουσαν. Αυτό είναι ανταμοιβή.
Θοδωρής Υφαντής: Πέραν όσων μας έχουν δείξει την αγάπη τους, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω και τον Μιχάλη/BD Foxmoor (Active Member) ο οποίος βοήθησε πολύ την μπάντα στο ξεκίνημά της, δίνοντας μας συμβουλές και χώρο να παίξουμε σε κάποια live του.

moka_band_meeting_point_2014_06_005

Οι Moka Band είναι οι:
Γιώτα Δημητρακοπούλου – φωνή
Νίκος Γιανναράς – κιθάρα / φωνή
Ταξιάρχης Κωστάκης – κιθάρα
Θοδωρής Υφαντής – μπάσο
Παναγιώτης Πανούσης – κιθάρα
Χρήστος Αργύρης – πλήκτρα
Ραφαήλ Μελετέας – σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, hammond
Θωμάς Μελετέας – τύμπανα

Website: www.themokaband.com

fb page: www.facebook.com/THEMOKABAND

Υ.Γ. Ευχαριστούμε τη ΜΟΚΑ ΒΑΝD για τις αποκλειστικές φωτογραφίες από το studio!

—————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here