16/12/2010
www.musiccorner.gr

Πανος Γουργιώτης
(σε …meeting με την
Ελένη Λαμπράκη)

Έχει κάνει σπουδές κλασσικής κιθάρας, έχει σπουδάσει θέατρο, έχει δύο συμμετοχές στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων η μία βραβευμένη) και τώρα τον βρίσκουμε …”μια ανάσα” μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου (“μια ανάσα ακόμα” – Lyra)… Ο λόγος για τον Πάνο Γουργιώτη, που φιλοξενούμε στο σημερινό Meeting Point. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας ελπίζουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και εμείς και εσείς μαζί μας!

Music Corner: Πάνο η ενασχόληση σου με τη μουσική είχε ξεκινήσει με σπουδές κλασσικής κιθάρας. Πότε μπήκε το μικρόβιο της σύνθεσης;
Πάνος Γουργιώτης: Στις αρχές του γυμνασίου. Ήθελα να κερδίσω ένα στοίχημα με τον πατέρα μου και να του αποδείξω ότι μπορώ να γράψω ένα τραγούδι. Λίγο αργότερα έτυχε να παρακολουθήσω τις πρώτες ροκ συναυλίες της ζωής μου και εκεί το κακό είχε γίνει. Ήξερα πια τι ήθελα να κάνω και το να φτιάχνω τραγούδια έγινε κάτι σαν εμμονή.

Music Corner: Έχεις σπουδάσει θέατρο. Αυτό πως προέκυψε και πως το συνδέεις με τη μουσική;
Πάνος Γουργιώτης: Αφενός τελειώνοντας το σχολείο, είχα ήδη πολλά χρόνια μουσικών σπουδών στην πλάτη μου και δεν ήθελα να συνεχίσω και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, οπότε η επιλογή ήταν σχεδόν μονόδρομος για μένα. Εφόσον δε ζωγραφίζω καθόλου καλά, μένει η μουσική και το θέατρο. Τι άλλο; Αφετέρου οι θεατρικές μου σπουδές και κυρίως ότι έχει να κάνει με την υποκριτική, λειτούργησαν σαν αυτοψυχανάλυση για μένα. Τελικώς, τα συνδύασα μια χαρά πιστεύω και πλέον, πέρα από ότι άλλο κάνω, λατρεύω να φτιάχνω θεατρική μουσική.

Music Corner: Έχεις συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Πιστεύεις πως σαν θεσμός βοηθούσε τους νέους καλλιτέχνες στο ξεκίνημα τους; Ή τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την αίγλη του σε σχέση με το παρελθόν και τελικά έφτασε μοιραία ξανά στη διάλυσή του;
Πάνος Γουργιώτης: Σαφώς και ήταν μία βοήθεια, ένας τρόπος. Ο καθένας φυσικά έχει την άποψή του και μπορεί να κρίνει αυτό που βλέπει και ακούει. Εγώ πιστεύω πως ήταν μια καλοπροαίρετη προσπάθεια που μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας νέος δημιουργός για να επικοινωνήσει τη δουλειά του, χωρίς να ξεφτιλιστεί. Καλοπροαίρετη προσπάθεια στα μέτρα του δυνατού αφού μιλάμε για τηλεοπτικό προϊόν. Προσωπικά πάντως με βοήθησε πολύ, χωρίς αμφιβολία.

Music Corner: Ο πρώτος σου δίσκος είναι ήδη γεγονός. Μίλησε μας για το πώς δημιουργήθηκε…
Πάνος Γουργιώτης: Μετά από πολύ άγχος, κόπο, υπομονή και προσπάθεια. Τελικά, νιώθω πραγματικά τυχερός γιατί μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε το ότι μιλάμε για την πρώτη μου δουλειά. Ο Αλέκος Βουλγαράκης στην ενορχήστρωση και οι Μύρωνας Στρατής και Στέφανος Δανιηλίδης στην παραγωγή, κατέθεσαν την ψυχή τους και εκείνοι και αγάπησαν αυτή τη δουλειά αληθινά. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα κολλάζ εμπειριών και συναισθημάτων όλων των τελευταίων χρόνων, έναν ηλεκτρικό δίσκο με διαρκείς εναλλαγές διαθέσεων.

Music Corner: Από τους στίχους κάποιων τραγουδιών σου προκύπτει ένας βαθύς κοινωνικός προβληματισμός. Ποια πιστεύεις πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας;
Πάνος Γουργιώτης: Προφανώς δεν είμαι ο αρμόδιος κριτής της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη γιατί δε μπορώ να μην απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι με ενοχλούν πολλά πράγματα. Πραγματικά πολλά. Πάνω απ’ όλα όμως με ενοχλεί το να συνειδητοποιώ πόσο κοντόφθαλμα λειτουργούν κάποιοι άνθρωποι. Μου τη δίνει η ηλιθιότητα. Δε την αντέχω. Είναι δυνατόν να βλέπεις που πάει το πράγμα και το μόνο που σε νοιάζει να είναι ο εαυτός σου;  Έχουμε απ’ τη μία τους μισούς να φωνάζουν και από την άλλη τους άλλους να ενοχλούνται από αυτούς που φωνάζουν. Το θέμα είναι ότι αυτοί που ενοχλούνται είναι αυτοί που θα φωνάζουν αύριο. Αυτό νομίζω πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Έχουν καταφέρει να μας κάνουν φοβισμένα, κουτοπόνηρα, εαυτούλικα ανθρωπάκια.

Music Corner: Θεωρείς πως η μουσική και το θέατρο σαν τέχνες πρέπει να μένουν έως ένα βαθμό  αποστασιοποιημένες από την καθημερινότητα για να εξελίσσονται ή οφείλουν να περνάνε κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα;
Πάνος Γουργιώτης: Δε νομίζω ότι υπάρχουν “πρέπει” σε αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να κάνεις αυτό που λέει η ψυχή σου και να το κάνεις ειλικρινά. Να έχεις καλή πρόθεση. Σίγουρα πάντως, η τέχνη δε μπορεί να μένει ασυγκίνητη μπροστά σε σημαντικά κοινωνικά γεγονότα και καταστάσεις. Οι καλλιτέχνες κατά τη γνώμη μου, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, καλό είναι να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Music Corner: Εσύ ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις;
Πάνος Γουργιώτης: Πολλούς, πάρα πολλούς. Ατέλειωτη συζήτηση. Τι να σου πρωτοπώ; Τους  Radiohead, τη Bjork, τον Τσιτσάνη, τους Pink Floyd, το Ζαμπέτα, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Jeff Buckley, τον Peter Brook, τον Παύλο Παυλίδη. Αμέτρητοι. Κυρίως όμως θαυμάζω τους καλλιτέχνες που δε μένουν στάσιμοι. Που κάτι μέσα τους καίει συνεχώς. Μ’ αρέσει να βλέπω καλλιτέχνες να προτείνουν νέα πράγματα παίρνοντας το όποιο ρίσκο και να μην μένουν στις ασφάλειές τους.

Music Corner: Ασχολείσαι και με τη σύνθεση θεατρικής μουσικής, κάτι που συνδυάζει και τα δυο σου αντικείμενα. Υπάρχει σήμερα χώρος στην Ελλάδα για αυτό το είδος;
Πάνος Γουργιώτης: Χώρος υπάρχει πάντα και παντού για αυτό το είδος. Εκτός αν μιλάμε για χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από ένα-δύο ανθρώπους, όχι δεν υπάρχει. Όμως δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που ξεκινάει να ασχολείται με τη θεατρική μουσική για να γίνει πλούσιος. Απλά ικανοποιείς την ανάγκη σου να το κάνεις. Έτσι, όσο θα υπάρχει θέατρο θα υπάρχει και χώρος για θεατρική μουσική. Ευτυχώς…

Music Corner: Ζεις ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Το θέμα της πόλης εμφανίζεται στο δίσκο σου. Τι είναι αυτό που κάνει την Αθήνα να υπερέχει και τι αυτό που την κάνει να μειονεκτεί συγκριτικά με τις Βρυξέλλες;
Πάνος Γουργιώτης: Η Αθήνα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι μια πόλη που βράζει διαρκώς. Σου δίνει από μόνη της νέα ερεθίσματα συνεχώς. Το μεγάλο της αρνητικό είναι η αγένεια των κατοίκων της. Και οι ρυθμοί της. Στις Βρυξέλλες μου αρέσει το ότι ένας απλός περίπατος στην πόλη μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση. Επίσης, λατρεύω τον υπέροχο καιρό τον Βρυξελλών. Νιώθω ότι για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα το ιδανικό είναι να δημιουργεί στην Αθήνα και να ηρεμεί στις Βρυξέλλες.

Music Corner: Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Πάνος Γουργιώτης: Συναυλίες, συναυλίες, συναυλίες. Να βοηθήσω όσο μπορώ αυτή τη δουλειά να φτάσει στον κόσμο. Θέλω οι άνθρωποι που πιθανώς να ενδιέφερε η μουσική μου να μάθουν ότι υπάρχω. Και μετά ένας ακόμα καλύτερος δίσκος. Και συναυλίες ξανά. Και πάλι απ’ την αρχή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here