24/10/2013
www.musiccorner.gr

ΧΑΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
(σε …meeting με τη Μάτα Λίτου)

Με αφορμή τις κανονισμένες συναντήσεις του Χάρη Μακρή με το κοινό στο Ρυθμό Stage στις 25 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου κάτω από ένα πρόγραμμα με παλιά αγαπημένα μας λαϊκά κομμάτια αποφασίσαμε να τον ρωτήσουμε λίγα πράγματα τόσο για τις επερχόμενες βραδιές στο Ρυθμό, όσο για εκείνον και φυσικά τη μουσική του. Ανάμεσα στις πρόβες για τις βραδιές στο Ρυθμό Stage με τίτλο ”Σε βλέπω στο ποτήρι μου” ο Χάρης ξέκλεψε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και μας απάντησε στις παρακάτω δέκα ερωτήσεις.

MusicCorner: Πείτε μας λίγα λόγια για τις εμφανίσεις σας στο «Ρυθμός Stage». Πως πήγε η πρώτη μέρα; Ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο τους;
Χάρης Μακρής: Οι εμφανίσεις μου στο «Ρυθμός Stage» ξεκίνησαν την Παρασκευή 18 και θα συνεχιστούν για άλλες 2 Παρασκευές στις 25.10 και 1.11 . Έχουν τον τίτλο «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα τραγούδια που ξέρουμε όλοι απ’ έξω και έχει άτυπα καθιερωθεί να τα συναντάμε στο κλασικό «δεύτερο» λαϊκό μέρος των περισσότερων προγραμμάτων. Αξίζει να πω πως τη σκηνή μοιράζομαι με μια εξαιρετική τραγουδίστρια την Ειρήνη Τουμπάκη με την οποία δέσαμε από την πρώτη στιγμή αν και συνεργαζόμαστε για 1η φορά. Η πρεμιέρα μας πήγε εξαιρετικά. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω και κυρίως το χάρηκε αν κρίνω από τις αντιδράσεις του. Τραγουδούσε ασταμάτητα και είναι ότι πιο όμορφο μπορείς να ζεις την ώρα ενός Live. Να είσαι μια φωνή μαζί με τον κόσμο. Μεγάλο ρόλο όμως στις παραστάσεις αυτές έπαιξε η «παρουσία» του Δημήτρη Βραχνού που έχει αναλάβει την επιμέλεια του προγράμματος και ήταν ο εμπνευστής των παραστάσεων αυτών. Του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που με επέλεξε για τις παραστάσεις αυτές και για το μεράκι που έβαλε στο πρόγραμμα.

makris_2013_10_01

MusicCorner: Γιατί επιλέξατε τον τίτλο: «Σε Βλέπω στο Ποτήρι μου»;
Χάρης Μακρής:
Ήταν ιδέα του Δημήτρη (σ.σ Δημήτρης Βραχνός) και συμφώνησα αμέσως. Τραγούδι χαρακτηριστικό και εμβληματικό το οποίο αποδίδει, πιστεύουμε, ακριβώς αυτό που θα συμβεί στο Ρυθμό σε αυτέ τις παραστάσεις. Νομίζω βοηθά στο να προϊδεάσει κάπως τον κόσμο σε σχέση με αυτό που θα ακούσει. Τραγούδια με τα οποία έχουμε ερωτευτεί, έχουμε αγαπήσει και έχουμε τα έχουμε συνδυάσει και με τους σπουδαίους ερμηνευτές και δημιουργούς τους.

MusicCorner: Πως προέκυψε και τελικά εξελίχθηκε η συνεργασία σας με την Ειρήνη Τουμπάκη;
Χάρης Μακρής:
Όταν μου έκανε την πρόταση ο Δημήτρης να αναλάβω αυτές τις παραστάσεις σκεφτήκαμε από κοινού ότι χρειαζόμαστε και μια γυναικεία παρουσία. Την επόμενη αμέσως στιγμή δεν υπήρξε περαιτέρω αναζήτηση. Χωρίς δεύτερη σκέψη μου ήρθε στο μυαλό η Ειρήνη Τουμπάκη. Εξαιρετική τραγουδίστρια που έχει το λαϊκό τραγούδι μπολιασμένο καλά μέσα της και κυρίως μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το τραγούδι στη φάση που βρισκόμαστε και οι δύο. Την ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία μας. Χαίρομαι που έφτασε η στιγμή να συνεργαστούμε αν και γνωριζόμαστε προσωπικά κάποια χρόνια αλλά τώρα μας δόθηκε η ευκαιρία να «συναντηθούμε» και επί σκηνής. Νιώθω ότι δένουμε πολύ μεταξύ μας και από τις πρόβες ακόμα εμείς, τουλάχιστον, το απολαμβάνουμε. Ελπίζουμε να το μεταδώσουμε και προς τον κόσμο που θα έρθει να μας δει.

MusicCorner: Σε ποια ηλικία και με ποια ερεθίσματα αντιληφθήκατε ότι είστε ένα «μουσικό πλάσμα»;
Χάρης Μακρής:
Αυτό το «από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τραγουδάω» ίσως είναι πολύ κλισέ όμως συμπεριλαμβάνει και εμένα ευτυχώς ή δυστυχώς. Τα πρώτα ερεθίσματα στη μουσική μου τα έδωσε η οικογένεια μου μιας και έχοντας και από τους δύο μου γονείς παππούδες με μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική (ο ένας εξαιρετικός ψάλτης και ο άλλος έπαιζε μαντολίνο όντας Μικρασιάτης στην καταγωγή) «έσπρωξαν» τον αδερφό μου πρώτα προς τη μουσική καθώς ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας. Περιττό να πω πως ένιωθα. Ήμουν μικρότερος και δε μπορούσα να ξεκινήσω ακόμη μαθήματα και περίμενα καρτερικά να μεγαλώσω για να πιάσω κι εγώ την κιθάρα στα χέρια μου. Ήταν πολύ σημαντικό ερέθισμα ότι ο Γιάννης (σ.σ ο αδερφός μου) έφερε ένα μουσικό όργανο μέσα στο σπίτι. Τον χάζευα. Στα 7 μου ξεκίνησα στο Ωδείο κιθάρα αλλά από πολύ πιο μικρός με γοήτευε η μουσική και το τραγούδι. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. Ωδεία, σπουδές στη μουσική και πάνω εκεί εκδηλώθηκε ο έρωτας μου για το τραγούδι..

makris_2013_10_02

MusicCorner: Πείτε μου μερικούς καλλιτέχνες που σας εμπνέουν;
Χάρης Μακρής:
Εδώ έρχεται η παράσταση μας να απαντήσει εν μέρει για μένα. Δεν υπάρχει τραγουδιστής που έχει πει τα τραγούδια αυτά σε πρώτη εκτέλεση και δε με έχει εμπνεύσει. Πουλόπουλος, Πάριος, Νταλάρας, Μητροπάνος, Μοσχολιού, Πόλυ Πάνου, Αλεξίου, Βιτάλη αλλά και οι μεγάλοι μας δημιουργοί. Τσιτσάνης, Χιώτης, Ζαμπέτας, Λοίζος,  Ξαρχάκος, Τόκας, Νικολόπουλος.

MusicCorner: Υπάρχει κάποιο τραγούδι που έχετε ζηλέψει και θα θέλατε να έχετε πει εσείς;
Χάρης Μακρής:
Μόνο ένα;;; Πάρα πολλά. Αλλά επειδή δε ξέρω πιο να διαλέξω από τα τόσα που έχω ζηλέψει κατά καιρούς θα σου πω ότι πρόσφατα ξανάκουσα ένα τραγούδι που ζήλεψα τόσο πολύ που δεν το έχω τραγουδήσει εγώ. «Μη με ρωτήσεις» σε στίχους του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου σε ερμηνεία της Χαρούλας Αλεξίου από εκείνον τον πολύ όμορφο δίσκο «Εμφύλιος Έρωτας».

MusicCorner: Θυμάστε το πρώτο CD που αγοράσατε;
Χάρης Μακρής:
Ναι σαφώς και θυμάμαι. «Ο Σταυρός του Νότου» του Νίκου Καββαδία σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

MusicCorner: Σε μια κυριολεκτικά «παγωμένη» μουσική βιομηχανία πόσο δύσκολα είναι τελικά τα πράγματα για ένα νέο καλλιτέχνη;
Χάρης Μακρής:
Προσωπικά θα σου πω πως με δυσκολεύει αφόρητα η εποχή όχι μόνο γιατί είναι παγωμένη η δισκογραφία συγκεκριμένα αλλά γιατί είναι «παγωμένος» ο κόσμος. Ο κόσμος δοκιμάζεται με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και είναι πολύ δύσκολο το όλο εγχείρημα για έναν νέο τραγουδιστή όπως εγώ γιατί δεν έχεις να περιμένεις και πολλά πέραν του να μοιράζεσαι τα τραγούδια που τραγουδάς ή τις στιγμές που ζεις όταν  εμφανίζεσαι σε κάποιο χώρο. Η δισκογραφία «παγωμένη» από τη μία και δεν έχεις κάποιο τρόπο να μοιραστείς τη δουλειά σου κι από την άλλη εσύ έχεις εναντιωθεί στη δυσκολία που παρουσιάζει η εποχή και επιμένεις. Μέχρι να ισορροπήσει κάπου όλο αυτό εγώ θα είμαι όσο μπορώ και μου δίνεται η ευκαιρία κοντά στα μουσικά δρώμενα προσπαθώντας μέσα από τη μουσική κι από τα τραγούδια να επικοινωνώ με τον κόσμο που έρχεται και με τιμά.

MusicCorner: Αν έπρεπε να χαρακτηρίσετε την μουσική σας με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Χάρης Μακρής:
Θα χρειαζόταν 4 για να σου πω «Όλη η ζωή μου»

makris_2013_10_03

MusicCorner: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Χάρης Μακρής:
Σκέφτομαι εδώ και καιρό και έχω βάλει όλες μου τις δυνάμεις για να προκύψει μια προσωπική δισκογραφία και ελπίζω να γίνει πραγματικότητα σύντομα. Βέβαια όπως όλοι οι νεότεροι τραγουδιστές έτσι κι εγώ ονειρεύομαι ακόμη περισσότερες συνεργασίες με τα ήδη καταξιωμένα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here