27/2/2013
www.musiccorner.gr

THE MODE
(σε …meeting με τον Γιάννη Νανίδη
)

Οι “The Mode” είναι ένα μουσικό τρίο από τη Θεσσαλονίκη που ασχολείται με την dance μουσική. Η αγάπη τους για το είδος τους έχει ωθήσει να συμπεριλάβουν στη δουλειά τους πολλά κομμάτια dance καταβολών, όπως techno και dubstep.

Παράλληλα το ενδιαφέρον τους για τη μόδα και τα trends της εποχής προσδίδει έναν τόνο μοναδικότητας στην εμφάνιση τους, τόσο σε φωτογραφήσεις και video όσο και στις live στιγμές τους.

Οι Jorge Cortez, Fey Kross και Dimitri Mesol πρόσφατα κυκλοφόρησαν το “Genius“, ένα dance κομμάτι με “ιδιοφυή” μουσική και στίχο… Η δυνατότητα να δουλέψουν στο κομμάτι με τον διεθνούς φήμης Ιταλό μουσικό παράγωγο Luca Monticelli σε studio υψηλών τεχνικών προδιαγραφών στη χώρα του, έχει αναγάγει το “Genius” σε ένα αρτιότατο παράδειγμα dance μουσικής!

Οι “The Mode” μιλάνε στο Music Corner για τη δουλειά τους και τις αντιλήψεις τους πάνω στο ξεχωριστό είδος που εκπροσωπούν…

MusicCorner: Πώς ξεκίνησαν οι “The Mode”; Ποιοι αποτελούν το group;
FEY KROSS: Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε λέγοντας πώς πάνω απ’ όλα είμαστε μουσικό group που ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική, house, electro house, progressive – house, mainstream – pop και dubstep κυρίως σε αγγλικό στίχο. Είμαστε στην ουσία μια μπάντα, απλά λίγο …διαφορετική από τις άλλες! Οι δύο “ανδροειδείς” παρουσίες ονόματι JORGE CORTEZ και DIMITRI MESOL είναι οι μουσικοί παραγωγοί και DJ’S του συγκροτήματος και εγώ η τραγουδίστρια και κύρια στιχουργός του, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι και με τη σύνθεση. Ξεκινώντας το project THE MODE, μια ιδέα τριών νέων ανθρώπων με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ένα πράγμα είχαμε στο μυαλό μας… Αφού εισχωρήσουμε στα μουσικά δρώμενα, να εδραιώσουμε το προσωπικό μας style μουσικής & εμφάνισης και παράλληλα να διαφέρουμε από τα projects-group που είχε δει μέχρι τώρα η Ελλάδα.

MusicCorner: Η συνεργασία σας με τον Luca Monticelli πώς προέκυψε;
JORGE CORTEZ: Ένα ταξίδι μόδας στο Μιλάνο ήταν η αφορμή να γνωρίσουμε τον αδελφικό μας πλέον φίλο και άριστο συνεργάτη Luca Monticelli. Πριν από τρία χρόνια παρευρεθήκαμε στο fashion show της Τrussardi που έλαβε χώρα στην Scala του Μιλάνου και έτυχε ο guest dj της βραδιάς να είναι ο Luca μιας και είναι ευρέως γνωστός στην χώρα του. Μετά το τέλος του show βρεθήκαμε να συζητάμε μπροστά από τον μπουφέ για τα μουσικά μας ενδιαφέροντα και καθώς το ένα έφερνε το άλλο τέθηκε θέμα συνεργασίας.Το “Genius” δεν είναι η πρώτη μας δουλειά με τον Luca καθώς υπάρχουν στο συρτάρι και άλλα projects μάλιστα ένα εκ των οποίων σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης παραγωγό και dj  Manuel De La Mare.

MusicCorner: Ποιες είναι οι μουσικές σας καταβολές; Ήταν πάντα η dance το αγαπημένο σας είδος;
DIMITRI MESOL: Και οι τρεις από μικροί είχαμε πολλά μουσικά ακούσματα με κάποιες διαφορές. Η FEY KROSS με πιο κλασική παιδεία μουσικής είχε ακούσματα rock, pop, metal, έντεχνο, κλασική μουσική, παραδοσιακή αλλά και ηλεκτρονική, μέχρι και τζαζ.
Ο JORGE και εγώ είχαμε παρόμοια ακούσματα με μια έμφαση όμως στην ηλεκτρονική μουσική, παλαιότερα ακούγαμε ακόμα και psychedelic, chill-out , ambient κ.α.
Όπως καταλαβαίνεις με τόσες επιρροές δεν είχαμε συγκεκριμένο αγαπημένο είδος. Η αγάπη μας για την dance μουσική, αλλά και η ενασχόληση μας τελικά με αυτήν ήρθε στα μεταγενέστερα χρόνια της ζωής μας συμβαδίζοντας και με την εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς νέες δυνατότητες αναπτύσσονται συνεχώς πάνω στην μουσική παραγωγή.

MusicCorner: Τι νομίζετε πως έχει προκαλέσει την άνοδο της εγχώριας dance μουσικής σκηνής τα τελευταία χρόνια;
FEY KROSS: Όπως προαναφέραμε η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι σημαντικός παράγοντας που προκάλεσε την άνοδο της dance εγχώριας μουσικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Η μουσική εξελίσσεται παράλληλα με την τεχνολογία, το νέο τρόπο ζωής και σκέψης, τις προτιμήσεις, τα πρότυπα,  την αναζήτηση για κάτι το διαφορετικό. Σαφώς και ασκεί μεγάλη επιρροή η δράση στο εξωτερικό καθώς ανά εποχές γίνεται κάτι μόδα και σταδιακά αυτή η τάση μεταφέρεται κ σε άλλες χώρες. Έτσι λοιπόν η νέα γενιά αρέσκεται στο να διευρύνει  τα μουσικά της ακούσματα και οδηγείται και σε αλλά είδη μουσικής πέρα των συνηθισμένων ειδών που επικρατούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα.

MusicCorner: Ποιοι καλλιτέχνες θεωρείτε ότι αντιπροσωπεύουν επάξια τη dance σκηνή στην Ελλάδα;
DIMITRI MESOL: Από παραγωγούς της Ελλάδας περισσότερο ξεχωρίζουμε τον Alex Leon με τον οποίο μάλιστα έχουμε συνεργαστεί και θαυμάζουμε τη δουλειά και την ευφυΐα του.Αλλά επειδή θέλουμε να υποστηρίζουμε και τους νέους παραγωγούς και να βοηθάμε να προωθήσουν την δουλειά τους, εφόσον έχουν ταλέντο, θα θέλαμε να αναφέρουμε τους πολλά υποσχόμενους John Stergiopoulo (Arrow) και NTS.

MusicCorner: Πολλοί λένε ότι τα dance κομμάτια είναι “του ενός καλοκαιριού”. Τι μπορεί να κάνει ένα dance τραγούδι διαχρονικό; Έχετε στο μυαλό σας κάποιο παράδειγμα;
JORGE CORTEZ: Τη σημερινή εποχή μπορεί κάποιος να πει ότι η μουσική είναι ανακυκλώσιμη ειδικά στη dance σκηνή. Διαχρονικά κομμάτια συναντάς σπάνια πλέον. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι μπορούν ακόμα να δημιουργηθούν διαχρονικά τραγούδια και να μην είναι όπως λες hits του ενός καλοκαιριού αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα ταλέντο, πρωτοτυπία, δηλαδή φρέσκες ιδέες και όχι επαναλαμβανόμενες copies, σαφώς σκληρή δουλειά και τέλος μελωδίες και στίχους εμπνευσμένους από δυνατά συναισθήματα εμπειρίας ζωής. Για ‘μας διαχρονικές μπορούν να χαρακτηριστούν μουσικές παραγωγές του Vito Lucente (Junior Jack) και μην ξεχνάμε φυσικά τον μέγα Tiesto!

MusicCorner: Πιστεύετε ότι η dance μουσική πρέπει να συνοδεύεται από υπερβολικές εμφανίσεις, όσον αφορά, πχ, τα ρούχα;
FEY KROSS: Σίγουρα όταν μιλάμε για μουσική πρωταρχικώς πρέπει να δίνεται σημασία στο ταλέντο. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει αυτό που τον εκφράζει. Δεν είναι απαραίτητη ούτε στην dance, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο είδος μουσικής η συνοδεία “υπερβολικής” ενδυματολογικής εμφάνισης. Εμείς εξ αρχής επιλέξαμε να ενσωματώσουμε την εκκεντρικότητα στην εμφάνιση μας με τρόπο που εξέφραζε το δικό μας στυλ και άποψη. Παρακολουθούμε στενά τη μόδα και μας αρέσει να πειραματιζόμαστε. Βέβαια πολλές φορές σημαντική είναι και η συμβολή των μεγάλων οίκων μόδας οι οποίοι χρησιμοποιούν τόσο για τις καμπάνιες τους όσο και για την γενικότερη προώθηση των δημιουργιών τους μεγάλους καλλιτέχνες οι οποίοι αποκτούν ταμπέλες καθαρά για εμπορικούς σκοπούς.

MusicCorner: Θα τολμούσατε να κυκλοφορήσετε ένα αμιγώς dance κομμάτι, όπως το “Genius”, σε ελληνικό στίχο;
FEY KROSS: Γιατί όχι; Δεν το φοβόμαστε, ίσα ίσα είναι και στα άμεσα μας σχέδια! Και εφόσον μέχρι τώρα έχουμε ασχοληθεί καθαρά με αγγλικό στίχο θα είναι και μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για εμάς.

MusicCorner: Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τραγουδιού είχατε την ευκαιρία να δουλέψετε με εξαιρετικά σύγχρονο εξοπλισμό, σε στούντιο της Ιταλίας. Στα πρωτοεμφανιζόμενα συγκροτήματα δύσκολα δίνονται τέτοιες ευκαιρίες. Πώς ήταν η εμπειρία; Ο εξοπλισμός κάνει όντως διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα;
JORGE CORTEZ:  Η εμπειρία να δουλέψουμε σε ένα τέτοιο στούντιο ήταν αξέχαστη! Γνωρίσαμε τα A&M studios στο Μιλάνο  μέσω του Luca και καθώς δουλέψαμε για αρκετά κομμάτια εκεί μπορούμε να πούμε πως θεωρούμε το χώρο και τους ανθρώπους δεύτερο σπίτι μας! Ο υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμός του studio, η άψογη εξυπηρέτηση από τους καλύτερους επαγγελματίες του είδους και η ευγένεια και η άριστη συνεργασία του owner και καλού μας φίλου Bruno (Dr Shiver) Oggioni καθιστά το χώρο την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την παραγωγή των έργων μας. Νιώθουμε τυχεροί και πλήρως ευχαριστημένοι καθώς όντως σπάνια δίνεται η ευκαιρία αυτή σε καλλιτέχνες αλλά επειδή ακριβώς θέλουμε η δουλειά μας να είναι ολοκληρωμένη κι αψεγάδιαστη σαφώς κι επιδιώξαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Διότι φυσικά και παίζει ρόλο ο κατάλληλος εξοπλισμός στο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς τον οποίο η ποιότητα του ήχου δεν θα ήταν η ίδια ούτε στα φωνητικά, ούτε και στην παραγωγή καθώς το mix και το mastering έχουν καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του κομματιού.

MusicCorner: Η Θεσσαλονίκη μας έχει χαρίσει μεγάλους μουσικούς από όλα τα είδη. Τι κάνει τόσο ξεχωριστή την πόλη, από την οποία προέρχεστε και εσείς;
FEY KROSS: Η αλήθεια είναι πως ο καθένας θα παινέψει τον τόπο του όταν του δοθεί η ευκαιρία! Έτσι κι εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι για την πόλη μας την όμορφη Θεσσαλονίκη και νιώθουμε μεγάλη τιμή που έχει χαρίσει μουσικούς απ’ όλα τα είδη. Ελπίζουμε να γίνουμε κι εμείς από αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες και να εκπροσωπούμε επάξια την πόλη μας! Όσο για το τι την κάνει τόσο ξεχωριστή πραγματικά είναι δύσκολο να δώσουμε σαφή απάντηση. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σ’ αυτό. Το κλίμα, η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι με συγκεκριμένο τρόπο ζωής και σκέψης, το γεγονός ότι η πόλη αποτελεί πηγή φωτός που σημαίνει πηγή τεχνών, σπουδαίας ιστορίας, διασκέδασης και ευκαιριών για τους νέους καθώς είναι και από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις και μάλλον έχει ένα λαμπρό καλλιτεχνικό άστρο. Οπωσδήποτε τη θεωρούμε ευλογημένη πόλη!

MusicCorner: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον; Ετοιμάζετε κάποιες εμφανίσεις; Θα δούμε video clip του “Genius”;
DIMITRI MESOL:
Τον Μάρτιο ετοιμάζουμε ένα promo tour σε όλη την Ελλάδα με τη βοήθεια της εταιρίας προώθησης καλλιτεχνών Plus Promotion και ShowShell Booking Agency, αλλά και με την υποστήριξη των δισκογραφικών μας Plus Rec / Universal Music (Ελλάδα) και A&M Recordings (Ιταλία) για την προώθηση του νέου μας single “GENIUS”. Τέλη του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα για το videoclip του “GENIUS” με ανατρεπτικό σενάριο έκπληξη, εκτός βέβαια κάποιου απροόπτου. Οι ημερομηνίες και οι πόλεις της περιοδείας μας θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα! Ελπίζουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει με αγάπη την καινούργια μας δουλειά και να μείνει συντονισμένος καθώς τέλη της άνοιξης είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει νέο project!
Ευχαριστούμε πολύ!

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here