Ο Λουκάς Φωτόπουλος γράφει με αφορμή
νέα άλμπουμ, ενδιαφέρουσες συνεργασίες, προακροάσεις!

Για την Μελίνα Ασλανίδου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Από το ξεκίνημά της με το remake του τραγουδιού «Τι σου ‘κανα και πίνεις» που έγινε κατά λάθος επιτυχία μέσω reality (τα θυμόμαστε αυτά ή να τα πάρουμε από την αρχή;), μέχρι σήμερα έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα πορείας στα μουσικά μας πράγματα.  Με μόλις τρία ολοκληρωμένα άλμπουμ στην καριέρα της και με πολλές σημαντικές συμμετοχές σε άλλους δίσκους, η Μελίνα έχει καταφέρει να έχει το δικό της κοινό σε ένα ρεπερτόριο που παλιότερα θα χαρακτήριζε κανείς «έντεχνο». Είναι όμως έτσι; Οι εποχές δεν αντέχουν τους χαρακτηρισμούς και ούτε οι χαρακτηρισμοί τις εποχές.

Πάμε ν’ «ακούσουμε» όμως τα τραγούδια του τέταρτου άλμπουμ της που φέρει απλά το όνομά της και κυκλοφόρησε τους πρώτους μήνες του 2014. Δέκα + δύο τραγούδια περιλαμβάνονται στο άλμπουμ. Εννιά νέες συνθέσεις του Γιώργου Παπαδόπουλου σε στίχους του Κυριάκου Ντούμου (8) και της Νίκης Παπαθεοχάρη (1), όπως επίσης ένα σε μουσική του Jimmy Καρυστινού και στίχους της Sunny Μπαλτζή. Το άλμπουμ κλείνουν δυο ακόμα τραγούδια,  ένα acoustic version του τραγουδιού «Το κρύο και η μοναξιά» και για άλλη μια φορά το υπέροχο «Το Λάθος» του αξέχαστου Αντώνη Βαρδή και της Βίκυς Γεροθόδωρου.

melina aslanidou

Αυτά είναι τα τυπικά στοιχεία του δίσκου. Ουσιαστικά είναι ένας σύγχρονος δίσκος, με κυρίως δυτικά ακούσματα με μια ερμηνεύτρια που έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει από τη δύση στην ανατολή με ένα δικό της μαγικό τρόπο. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί αυτό το άλμπουμ; Να μια καλή ερώτηση από έναν ακροατή που θέλει να αγοράσει το δισκάκι. Κι επειδή εδώ είμαστε για να δίνουμε απαντήσεις, στην ερώτηση «τι μουσική θ’ ακούσω στα 12 τραγούδια;», η απάντηση είναι «λίγο απ’ όλα». Όπως ακριβώς και η εποχή. Στην επόμενη ερώτηση «είναι καλή δουλειά;» η απάντηση είναι «ανάλογα πως εννοεί κανείς μια καλή δουλειά. Οι ηχογραφήσεις ναι, είναι καλές. Η φωνή της Μελίνας πάντα είναι καλή, οι συνθέσεις του Γιώργου ικανοποιητικές. Οι στίχοι θα μπορούσαν να είναι λίγο περισσότερο δουλεμένοι.

Και εδώ είναι που γεννιούνται τα επόμενα ερωτήματα: Ποιος είναι ο στόχος του δίσκου; Πού το πάει η Μελίνα ρεπερτοριακά; Πού κολλάει ο Αντώνης Ρέμος, ο οποίος συμμετέχει στο “Τετάρτη βράδυ”;

Πάμε να τα πούμε λίγο αναλυτικότερα; Σαν φίλοι που καθίσαμε ν΄ακούσουμε έναν δίσκο… Τα τραγούδια δεν είναι άσχημα, ίσα ίσα που δείχνουν την συνθετική ικανότητα του Γιώργου Παπαδόπουλου σε μια εποχή που χρειαζόμαστε νέους συνθέτες.  Βάζοντας το CD στο player περνάς υπέροχα, ανάλαφρα, σχεδόν διασκεδαστικά. Αν θέλουμε να το πάμε παρακάτω, επειδή πραγματικά πιστεύω ότι η Μελίνα είναι η μοναδική ερμηνεύτρια που μπορεί να φέρει τον τίτλο «λαϊκή τραγουδίστρια» για τη νεότερη γενιά και για ένα είδος τραγουδιού που έχει «μπασταρδέψει» πολύ τα τελευταία 20 χρόνια, θα περίμενα λίγο περισσότερα πράγματα από αυτή. Τα τραγούδια του δίσκου ανάμεσα σε αυτά και το ντουέτο με τον Αντώνη Ρέμο, μου φαντάζουν «λίγα» για τη φωνή της, ειδικά σε ότι αφορά τους στίχους «δεν έχω διεύθυνση δεν έχω κινητό, δεν έχω στέκι σταθερό, δεν έχω μνήμη», «δεν θέλω ήχο, είμαι ένα σύνθημα σβησμένο σ’ ένα τοίχο», «έχει μια ψύχρα αυτή η Τετάρτη, ένα παράπονο αυτή η ζωή», «καλοκαίρι αγκαλιά μου, έλα σπάσε τα γυαλιά μου» κ.ά.

Στο μυαλό μας πάρα πολλοί έχουμε την Μελίνα σαν συνέχεια των μεγάλων φωνών του λαϊκού πενταγράμμου όπως η Αλεξίου, η Αρβανιτάκη, η Γλυκερία, η Βιτάλη κ.ά. , κι όμως τα τραγούδια που ακούμε μας παραπέμπουν περισσότερο σε ρεπερτόριο μοντέρνας πίστας κάτι το οποίο, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, δεν ταιριάζει στη Μελίνα.

Εδώ φυσικά δεν είμαστε ούτε λαϊκό δικαστήριο ούτε οι ειδικοί του ελληνικού τραγουδιού. Έχουμε ένα βήμα για να καταθέτουμε τη γνώμη μας απλά και ανθρώπινα, μακριά από συμφέροντα, προκαταλήψεις και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Η Μελίνα είναι ΣΠΟΥΔΑΙΑ ερμηνεύτρια και ως τέτοια πρέπει να συνεχίσει, έχοντας και το βάρος της μοναξιάς σε ένα ρεπερτόριο που αν κάνει κανείς καλές επιλογές, μένει «κλασικός»!

aslanidou_2014_06_01

Τελικά να το αγοράσω;

Σε αυτό το ερώτημα απαντάμε ναι, γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε βήμα σε καλλιτέχνες αγοράζοντας τη δουλειά τους. Αν είναι ο δίσκος που θα μείνει στη δισκοθήκη μας πολλά χρόνια δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι η φωνή της Μελίνας έχει πολλά να μας δώσει στο μέλλον!

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here