Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη

Δεν μάλωσαν τα αφεντικά στο Faust και κάλεσαν δικηγόρο. Αντίθετα, μια νεαρή και όμορφη δικηγόρος κλήθηκε να παρουσιάσει τα τραγούδια της στο γνωστό στέκι του κέντρου.

Τη Nayra, κατά κόσμον Πηγή Κωνσταντίνου, την πρωτοσυναντήσαμε ως στιχουργό με συμμετοχή στον δίσκο «Μετακόμιση τώρα» της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Έκτοτε, κυκλοφόρησε τα δικά της τραγούδια, σε ένα δίσκο με τίτλο “8-track”, και τα παρουσίασε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πριν λίγες μέρες στο Faust. Τη συναντήσαμε στα καμαρίνια λίγο πριν ανεβεί στη σκηνή.

nayra_live_2015_02_010

MusicCorner: Το Nayra, εκ πρώτης όψεως, δε «σχετίζεται» με το όνομά σου. Πώς επέλεξες αυτό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο;
Πηγή Κωνσταντίνου: Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς συνειρμών και παραφράσεων. Από το Πηγή, νύμφες των πηγών, Νηρηίδες και κατέληξα στο Nayra.

MusicCorner: Κατ’ αρχάς είσαι δικηγόρος με εξειδίκευση στα πνευματικά δικαιώματα.
Πηγή Κωνσταντίνου: Σωστά.

MusicCorner: Η καριέρα σου στη μουσική ξεκίνησε με ένα χρυσό δίσκο από τα …αποδυτήρια, από τη συμμετοχή σου στο «Μετακόμιση τώρα». Ως γενική ιδέα, η νομική συνδυάζεται με τη στιχουργική, το τραγούδι όμως;
Πηγή Κωνσταντίνου: Δεν θεωρώ ότι είμαι τραγουδίστρια. Επειδή έχω γράψει και τη μουσική και τους στίχους, αισθάνθηκα ότι ήθελα το συγκεκριμένο project να το ερμηνεύσω κιόλας. Αλλά δε μπορώ να ασπαστώ το χαρακτηρισμό αυτό, ούτε το βλέπω επαγγελματικά. Δεν αισθάνομαι επαγγελματίας τραγουδίστρια. Απλά παρουσιάζω τη δουλειά μου με αυτόν τον τρόπο.

MusicCorner: Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη μουσική;
Πηγή Κωνσταντίνου: Από πολύ μικρή. Ξεκίνησα με πιάνο 4 ετών και ασχολήθηκα λίγο και με την κιθάρα. Αργότερα άρχισα να γράφω και στίχους. Κάποια στιγμή έτυχε να συναντήσω κάποιους ανθρώπους που τους άρεσε η δουλειά μου και κάπως έτσι μπήκα στο χώρο. Δεν το «κυνήγησα» ποτέ.

MusicCorner: Τα κομμάτια στο 8-track είναι τα πρώτα σου;
Πηγή Κωνσταντίνου: Είναι τα πρώτα ολοκληρωμένα, που έχω γράψει και μουσική και στίχους.

MusicCorner: Εκτός από τους στίχους που έδωσες στην Ελεωνόρα Ζουγανέλη και σε άλλους καλλιτέχνες, έχεις δώσει και μουσική;
Πηγή Κωνσταντίνου: Μουσική όχι, αλλά έχω γράψει μουσική για μία ταινία μαζί με άλλους συνθέτες. Τα δικά μου τα μέρη είναι μικρά στην ταινία.

MusicCorner: Το πρόγραμμά σου, εκτός από τα δικά σου τραγούδια, τι άλλο περιλαμβάνουν;
Πηγή Κωνσταντίνου: Κάποιες διασκευές τις οποίες με τους μουσικούς μου τις έχουμε φέρει στο ύφος των δικών μου κομματιών. Έχουμε κάνει αρκετές τροποποιήσεις σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια. Θα τις ακούσετε.

nayra_live_2015_02_003

MusicCorner: Τι άλλες εμφανίσεις έχεις προγραμματισμένες;
Πηγή Κωνσταντίνου: Δεν έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ούτε σκοπεύω να κάνω συχνές εμφανίσεις, λόγω και δουλειάς. Απλά όποτε νιώθω ότι υπάρχει ένας όμορφος χώρος που μπορεί να με φιλοξενήσει, θέλω να παρουσιάζω τη δουλειά μου.

MusicCorner:Τι άλλο να περιμένουμε από τη Nayra; Το ότι κυκλοφόρησες αυτά τα τραγούδια, σημαίνει ότι στα …συρτάρια έχεις αρκετό υλικό έτοιμο. Πότε θα κάνεις το επόμενο βήμα;
Πηγή Κωνσταντίνου: Αυτά τα κομμάτια έχω αρκετό καιρό που τα έγραψα, αλλά πριν ένα χρόνο αποφάσισα να αποτελέσουν ένα άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από περίπου τρεις μήνες. Πράγματι έχω ξεκινήσει να γράφω νέα τραγούδια, έχω ήδη έτοιμα τρία τέσσερα, με αγγλικό πάλι στίχο, αλλά μουσικά, σαν παραγωγή, δεν ξέρω αν θα ακολουθήσω τον ηλεκτρονικό ήχο ή αν θα χρησιμοποιήσω πιο φυσικά όργανα. Είμαστε στο στάδιο της παραγωγής. Χρονικά δεν το έχω προσδιορίσει, αλλά μάλλον θα τα κυκλοφορώ μεμονωμένα ως single. Ελπίζω να συνεχίσω να γράφω και για άλλους, όπως και πριν.

MusicCorner: Σ’ ευχαριστούμε πολύ Nayra και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 8 track.
Πηγή Κωνσταντίνου: Σας ευχαριστώ κι εγώ που ήρθατε.

nayra_live_2015_02_012

Αφήσαμε τη Nayra να ηρεμήσει πριν το live και πήραμε θέσεις στο μπαρ. Σύντομα, η μουσική σταμάτησε, τα φώτα χαμήλωσαν, ο projector μπήκε σε λειτουργία και ακούστηκε η φωνή της, να απαγγέλει ένα κείμενο με τη συνοδεία κιθάρας. Η εισαγωγή οδήγησε στο “Are we Grateful”, ένα down tempo electro – pop κομμάτι από το 8-track.

Η Nayra μας καλωσόρισε και συνέχισε με δικές της δημιουργίες, αλλά και τραγούδια από Novak, Portishead, Parov Stellar, Lykke Li, Depeche Mode, μέχρι και Nirvana, σε ένα πρόγραμμα χωρίς διάλειμμα, που είχε πολύ μεγάλη ομοιογένεια.

Τα τραγούδια της ίδιας, αλλά κι οι διασκευές που επέλεξε η Nayra να ερμηνεύσει, κινούνται σε διαφορετικούς μουσικούς χώρους, από ποπ έως ροκ, άλλοτε πιο dark ή με περισσότερο ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό ήχο. Όπως μας είχε πει νωρίτερα, «έφερε» όλο το πρόγραμμα στον ήχο των δικών της τραγουδιών και τα συνδύασε πολύ όμορφα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιαίτερη ροή σε όλη τη διάρκεια.

nayra_live_2015_02_009

Ακόμα και για το “Smells Like Teen Spirit” των Nirvana, η Nayra επέλεξε τη down tempo διασκευή της Patti Smith, χωρίς τις κιθαριστικές και λοιπές «εξάρσεις» της original εκτέλεσης που τόσο έχει αγαπηθεί.

Το κοινό έδειχνε με κάθε ευκαιρία τον ενθουσιασμό του, χορεύοντας, τραγουδώντας και χειροκροτώντας τη Nayra και τους μουσικούς της. Η νεαρή δικηγόρος απέδειξε ότι έχει, εκτός από πολύ καλή φωνή, και εξαιρετική σκηνική παρουσία και «κέρδισε» σίγουρα και τους πιο δύσκολους θεατές.

Λίγο πριν τελειώσει το live, η Nayra παρουσίασε τους εξαιρετικούς μουσικούς που την πλαισιώνουν, το Γιώργο Θεοδωρόπουλο στα πλήκτρα, τον Κώστα Μιχαλό στην κιθάρα, τον Γιάννη Γρυπαίο στο μπάσο και τον Άκη Γαβαλά στα ντραμς.

Αποχωρήσαμε ικανοποιημένοι ενώ οι νιφάδες που χόρευαν γύρω μας, ολοκλήρωσαν μια όμορφη βραδιά.

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τo live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here