Μια μουσική γιορτή για την όπερα με τίτλο «Συνηχήσεις» υποδέχεται η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Μία πλειάδα υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα συναντηθεί επί σκηνής για να μας οδηγήσει, μέσα από τη δύναμη του ρυθμού και τη γοητεία της όπερας, σε μια μοναδική μουσική περιπλάνηση.

Το Φεστιβάλ «Συνηχήσεις» ξεκινά στις 19:30 με το Athens Percussion Group ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται δύο αριστουργηματικές όπερες σε μουσική διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη και σκηνοθεσία του Marco Pelle και Massimiliano Volpini.

sunixiseis_afisa_2014_12_001

19.30: Στο πρώτο μέρος του φεστιβάλ, το Κουαρτέτο πληκτροφόρων κρουστών Athens Percussion Group παρουσιάζει δύο σημαντικά έργα, το Κουαρτέτο αρ.1 ενός από τους κορυφαίους ρομαντικούς συνθέτες, του Νορβηγού Edvard Grieg, του οποίου η μουσική αποτελεί μέρος του προτύπου κλασικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο, και το Κουαρτέτο αρ.12 του Antonín Dvořák.

Το μουσικό ύφος/στυλ του Antonín Dvořák έχει περιγραφεί ως «η πληρέστερη αναδημιουργία ενός εθνικού ιδιώματος με αυτό της συμφωνικής παράδοσης, απορροφώντας folk επιρροές και ταυτόχρονα βρίσκοντας αποτελεσματικούς τρόπους για τη χρήση τους».

Η διάρκεια της παράστασης είναι 60’.

21.00: Στο δεύτερο μέρος του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί, σε πρώτη εκτέλεση, η όπερα του Κωστή Κριτσωτάκη «Raven» σε λιμπρέτο της Νίνας Ράπη, βασισμένο σε ποίηση του Edgar Allan Poe. Το γεμάτο μυστήριο και σκοτεινές αποχρώσεις έργο θα διαδεχθεί η φημισμένη τάνγκο όπερα του Astor Piazzolla, “Maria de Buenos Aires”, σε λιμπρέτο του Horacio Ferrer. Η μοναδική όπερα που συνέθεσε ο Αργεντίνος συνθέτης βασίζεται πάνω στις δομές της αρχαίας τραγωδίας και πραγματεύεται τον έρωτα, τη μοίρα, την τιμωρία, την αδικία, το θάνατο, την εξιλέωση και τελικά τη λύτρωση. Η γεμάτη πάθος μουσική περιγράφει τη ζωή της Maria, μιας τραγικής φιγούρας, μιας πόρνης που γεννιέται και πεθαίνει στους δρόμους της αισθησιακής πόλης.

Τα έργα θα παρουσιασθούν σε μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη και σκηνοθεσία του γνωστού χορογράφου Marco Pelle.

H είσοδος για όλες τις παραστάσεις είναι δωρεάν με τη χρήση δελτίων εισόδου, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης στα ταμεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107, Αθήνα).

Λίγα λόγια για το Athens Percussion Group
Το Athens Percussion Group ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα διακεκριμένων σολίστ κρουστών με πολύχρονη πείρα τόσο στην ορχηστρική μουσική όσο και στην μουσική δωματίου. Βασικός στόχος τους είναι η διάδοση της κλασσικής μουσικής σ’ ένα ευρύτερο κοινό, διαμέσου των πληκτροφόρων κρουστών οργάνων αλλά και αντίστροφα, την διάδοση δηλαδή των οργάνων αυτών, μέσω της κλασσικής μουσικής.

Η ανάγκη για μια νέα αντιμετώπιση της κλασικής μουσικής, για μια θεώρηση έξω από τα συνηθισμένα, με όχημα τα ηχοχρώματα των κρουστών, ώθησε τα μέλη του Athens Percussion Group να δημιουργήσουν μια ομάδα μοναδική στο είδος, προσφέροντας στο κοινό μουσικές εκτελέσεις υψηλότατου επιπέδου αλλά και μια αξέχαστη εμπειρία.

Συντελεστές:
Θεόδωρος Μιλκόβ
Κωνσταντίνος Μποτίνης
Ανδρέας Φαρμάκης
Κωνσταντίνος Σερεμέτης

Λίγα λόγια για τον Marco Pelle και τη Ζωή Ζενιώδη
Ο Marco Pelle επί σειρά ετών έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει παραγωγές στην Opera National de Paris, στη Florida Grand Opera, στο New York City Ballet και το National Center for the Performing Arts του Πεκίνου, μεταξύ άλλων. Χορογράφησε επίσης τον Roberto Bolle και την Polina Semionova στην ταινία μικρού μήκους “Passage” η οποία άνοιξε το Φεστιβάλ Βενετίας το Σεπτέμβριο του 2013 σε μουσική Fabrizio Ferri και το οποίο παρουσιάστηκε ζωντανά στην Αρένα της Βερόνα το καλοκαίρι του 2014.

Η Ζωή Ζενιώδη είναι μάεστρος στη Florida Grand Opera και καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος των Broward Symphony Orchestra και Alhambra Orchestra στη Φλόριντα. Έχει διευθύνει τις ορχήστρες: Brno Philharmonic, Cleveland Orchestra, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΝΕΡΙΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, New Florida Philharmonic, National Youth Orchestra of Spain και Palm Beach Symphony μεταξύ άλλων. Έχει ηχογραφήσει 3 CD με την Albany Records. Ως πιανίστα έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης (Royal Festival Hall, Internationales Theater Frankfurt, Montepelier Festival, Lizinski Concert Hall, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Συντελεστές:
Αγγελική Καθαρίου, Maria (Maria de Buenos Aires),
Μυρσίνη Μαργαρίτη, Lenore (Raven)
Διονύσης Τσαντίνης, Poet (Raven), Cantor (Maria de Buenos Aires)
Νίκος Παινέζης, Narrator (Raven), Duende (Maria de Buenos Aires)
Ναταλία Γεράκη, φλάουτο
Κώστας Ράπτης, μπαντονεόν
Sergiu Nastaza, βιολί
Otilia Alitei, βιολί
Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα
Αλέξανδρος Μποτίνης, βιολοντσέλο
Βασίλης Παπαβασιλείου, κοντραμπάσο
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, κιθάρα
Κωνσταντίνος Μποτίνης, κρουστά
Θεόδωρος Μιλκόβ, κρουστά
Σπύρος Σουλαδάκης, πιάνο
Κωστής Κριτσωτάκης, πιάνο

Zωή Ζενιώδη, Μουσική και Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Marco Pelle, Σκηνοθεσία
Massimiliano Volpini , Σκηνογραφία/Φωτισμοί
Νίκος Παινέζης, Διεύθυνση χορωδίας
Σπύρος Σουλαδάκης, Μουσική Προετοιμασία
Νίνα Ράπη, Λιμπρέτο Raven
Horacio Ferrer, Λιμπρέτο Maria de Buenos Aires

Χορωδία: Φωτεινή Αθανασάκη, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Σπύρος Κωστής, Ναταλία Μποζίκα, Μαρίνα Παπαντωνάκη, Χριστίνα Πουπάλου, Στρατής Στηλ, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Πέτρος Χυτήρης

Χορευτές: Χρυσούλα Βίσια Αντωνίου, Ντέμπι Κυριακίδη, Δανάη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here