Γράφει o Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου

Το Σάββατο που μας πέρασε βρεθήκαμε στο Passport Κεραμεικός, για να παρακολουθήσουμε τη νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά. Ο Φοίβος, με αφορμή τον νέο του δίσκο και έπειτα από μια εσωτερική ανάγκη, ‘’επέστρεψε’’ στα μέρη που μεγάλωσε, στην Καλλιθέα! Για τον λόγο αυτό δημιούργησε ειδικά για την παράσταση ένα νέο προάστιο… την ‘’Κεραμειθέα’’!

Οι πρώτοι κάτοικοι, (Κωστής Χριστοδούλου-Πλήκτρα/Καφέ-Μπάρα,Οβελιστήριο, Μιχάλης Καπηλίδης-Τύμπανα/Σχολή πολεμικών τεχνών, Κώστας Παντέλης- Κιθάρες/ Είδη καπνιστού, Γιοέλ Σότο- Μπάσο/Καφεκοπτείον-Αιθέρια έλαια, Ειρήνη Αραμπατζή- Τραγούδι/Οίκος αισθητικής φροντίδας και φυσικά ο Φόιβος Δεληβοριάς)εγκαταστάθηκαν ήδη με τα ‘’μαγαζιά’’ τους και περιμένουν εμάς, τους επισκέπτες για να μας ξεναγήσουν.

Η πρώτη εντύπωση λοιπόν όταν μπαίνεις στο Passport, είναι πως μπήκες σε μια μηχανή του χρόνου. Η σκηνή θυμίζει σπίτι παλιών εποχών, με βελούδινους καναπέδες, δύο παλιές τηλεοράσεις όπου η μια έδειχνε ‘’χιόνια’’ και η άλλη ρετρό ηλεκτρονικά παιχνίδια και φωτογραφίες (Σήμα κατατεθέν τα σεμεδάκια πάνω από αυτές). Ένα τηλέφωνο με καντράν επίσης είχε τη θέση του στη σκηνή, κάδρα κρεμασμένα στους τοίχους, ενώ στο πάνω μέρος ξεπρόβαλλε ένα υποτιθέμενο μπαλκόνι με γλάστρες, κλουβιά και ένα σχοινί με απλωμένα ρούχα.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας είπε για την επιστροφή του στην Καλλιθέα αλλά και για την ιδέα των σκηνικών, τα εξής: ‘’Το έβλεπα σε όνειρα, ήρθε πολύ επίμονα, ήρθε από την κρίση, από τα σαράντα χρόνια, από την πατρότητα. Έβλεπα συνέχεια στον ύπνο μου ότι γυρίζω στο πατρικό μου και αλλάζω πράγματα. Όλο αυτό αποφάσισα να το κάνω τραγούδια. Είναι και η λέξη Καλλιθέα που ‘’ήρθε κι έκατσε’’! Τα σκηνικά είναι των φίλων Θάνου Κοσμίδη και Αγγελικής Μπόζου. Μόλις τους είπα τι θέλω, μου είπαν ‘’Μην ανησυχείς, θα γίνει γειτονιά’’. Είχαν ακούσει όλο τον δίσκο και αν προσέξεις, στην σκηνή έχει και λεπτομέρειες από στίχους των τραγουδιών’’!


Ο Φοίβος Δεληβοριάς λοιπόν ανέβηκε στην σκηνή με ένα από τα χαρακτηριστικά πουκάμισά του, φορώντας γραβάτα και μας καλωσόρισε στην ‘’γειτονιά’’ με το κομμάτι ‘’Ερημιά στην Καλλιθέα’’. Πως αλλιώς θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η βραδιά; Το άγχος του τραγουδοποιού ήταν εμφανές (μας το εκμυστηρεύτηκε κι ο ίδιος άλλωστε), ενώ ένα τεχνικό πρόβλημα στην αρχή του προγράμματος σταμάτησε για λίγο την ροή. Τότε ο Φοίβος για να σπάσει τον πάγο είπε χιουμοριστικά ‘’Δεν ξέρω να λέω και ανέκδοτα!’’.
Για το τρακ που δεν του έχει φύγει ακόμα, δήλωσε αποκλειστικά στο musiccorner.gr: ‘’Πάντα στις δυο πρώτες παραστάσεις, μέχρι δηλαδή να φτάσει το πράγμα στο επίπεδο που θέλω, πεθαίνω από το άγχος, νιώθω δυστυχής, δεν μπορώ να χαρώ!’’

Μεταξύ άλλων ακούσαμε όλα τα αγαπημένα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά αλλά εντελώς διαφορετικά παιγμένα. Χαρακτηριστική η Country εκτέλεση στο ‘’Αυτή που περνάει’’. Όταν ακούστηκε το ‘’Χάλια’’, ένα μικρό σκετσάκι έλαβε χώρα. Η σερβιτόρα του Passport ανέβηκε στην σκηνή, πρόσφερε ένα σφηνάκι στον Φοίβο και όταν έφυγε αυτός την ακολουθούσε! Οι ιστορίες που ακούστηκαν στα κενά μεταξύ των τραγουδιών, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ιστορίες από το πατρικό του τραγουδοποιού και από τα παιδικά του χρόνια στην Καλλιθέα.
Η Ειρήνη Αραμπατζή με την ιδιαίτερη φωνή της έδινε αυτό που έλειπε από την ‘’αντροπαρέα’’ και όταν τραγουδούσε, ο Φοίβος Δεληβοριάς καθόταν σε έναν από τους καναπέδες πίσω και την απολάμβανε!

Στα πρώτα τραπέζια βρίσκονταν δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ, καθώς και ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος ο οποίος ανέβηκε μετά από το κάλεσμα των ‘’κατοίκων’’ της Κεραμειθέας και ερμήνευσε δυο τραγούδια του. Τελευταίο (για την κανονική διάρκεια του προγράμματος) ακούστηκε το ‘’Η Κική κάθε βράδυ’’ ενώ μετά από παρότρυνση του κόσμου ο Δεληβοριάς ανέβηκε ξανά στην σκηνή, αυτή τη φορά μόνος του, με την κιθάρα και ήταν ίσως το μεγαλύτερο σε διάρκεια, encore που έχω δει… τελείωσε 45 λεπτά μετά! Το πρώτο κομμάτι το είπε ακαπέλα και ήταν το ‘’Γυφτάκι’’ του Πανούση. Ίσως από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς μαζί με το, επίσης ακαπέλα ‘’Ζεϊμπέκικο’’ του Διονύση Σαββόπουλου. Στο encore ακούσαμε επίσης Μίκη Θεοδωράκη και Ημισκούμπρια καθώς και παιδικά τραγούδια μαζί με την θεατρική ομάδα ‘’Συντεχνία Γέλιου’’ που βρισκόταν εκεί.

foivos_delivorias_live_2016_02_033
Όποιος είδε τον Φοίβο Δεληβοριά πρόσφατα και σκέφτεται να μην πάει στο Passoport Κεραμεικός γι’ αυτό το λόγο, του προτείνω να μην το σκέφτεται. Αυτό που θα δει είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και οπτικά αλλά κυρίως ακουστικά. Όλα τα τραγούδια ενορχηστρωμένα από την αρχή, ένα-ένα! Είναι μια παράσταση προσεγμένη που σε συνδυασμό με τις προσωπικές ιστορίες του οικοδεσπότη, περικλύει όλη την πορεία του στη ζωή αλλά και στην μουσική!
Εγώ όχι απλώς θα ξαναπήγαινα αλλά αν μπορούσα θα γινόμουν και κάτοικος της Κεραμειθέας. Θα μετέφερα και τα εκλογικά μου δικαιώματα μάλιστα εκεί, γιατί σίγουρα και οι πολιτικοί της φανταστικής συνοικίας του Φοίβου, δεν μπορεί παρά να είναι αυθεντικοί, αληθινοί, πράοι και να εμπνέουν σιγουριά και ηρεμία όπως ο ίδιος.

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here