Ρεπορτάζ: Ειρήνη Ζαβιτσάνου

Στο Παρίσι το 1982, άρχισε να γιορτάζεται η Ημέρα Μουσικής με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Τρία χρόνια αργότερα, το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε πέρα από τα γαλλικά σύνορα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας σημαντικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος «έχει η μουσική συγκεκριμένη μέρα»; Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες «παγκόσμιες ημέρες», πρόκειται για «γιορτές» που θα έπρεπε να γιορτάζονται κάθε μέρα. Είναι η μουσική το γέλιο της ψυχής; Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Σαίξπηρ και τον Ρίτσο, και από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, όλοι θα γνέψουν καταφατικά.
Είναι το απαραίτητο εκείνο συστατικό που δίνει γεύση στο άγευστο, μυρωδιά στο άοσμο και ύπαρξη σε καθετί αόρατο.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες στην ερώτηση τί είναι μουσική απαντούν συνήθως «τα πάντα». Κοινότυπο και τετριμμένο θα μου πεις. Ναι, αλλά αληθινό… Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό γιατί αν δεν δοθείς και δεν παραδοθείς στη μουσική, εκείνη σαν δύσκολη ερωμένη δεν θα σε κοιτάξει στα μάτια, δεν θα σου ανοίξει την αγκαλιά της και δεν θα σου χαρίσει τα χάδια της ώστε να λυτρωθείς. Είναι αμφίδρομη η σχέση του καλλιτέχνη με τη μουσική, μια παραγωγική ζύμωση που μπορεί να προσφέρει σπουδαία δημιουργήματα, να προκαλέσει μοναδικά συναισθήματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το MusicCorner.gr πλησίασε ορισμένους από τους σημαντικούς και γνήσιους αντιπροσώπους της στη χώρα μας που μας έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις. Πάμε να δούμε (οι καλλιτέχνες παρουσιάζονται αλφαβητικά):

Φωτεινή Βελεσιώτου

Όπως έχει πει και ο Νίτσε “Χωρίς τη μουσική αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος”. Με τη μουσική αναπνέουμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, επικοινωνούμε, γνωρίζουμε άλλους λαούς καλύτερα, εξελισσόμαστε, διδασκόμαστε και μορφωνόμαστε.
Διαβάστε περισσότερα

Στάθης Δρογώσης

Δεν μπορώ να εξηγήσω τον συντονισμό, την έκρηξη αγάπης και αδερφοσύνης που νιώθω όταν τραγουδώ με άλλους ανθρώπους μαζί. Ίσως ο Θεός αν υπάρχει να είναι μουσικός.
Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Μακεδόνας

Η μουσική κρύβει τη δύναμή της στο συναίσθημα. Με την διαφορά ότι δεν τη κρύβει αλλά την φανερώνει και την γιγαντώνει!
Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Μόρφη

Μεγάλος τραγουδιστής είναι εκείνος που μπορεί να κάνει το νόημα ενός τραγουδιού κτήμα του.
Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Νταλάρας

Η μουσική είναι οι μνήμες μας. Είναι τα βιώματά μας. Η βαθιά ανάγκη έκφρασης του ανθρώπου.
Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παπαγεωργίου

Δεν είναι τυχαίο που η μουσική γιορτάζεται τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου. Έχει όλο το φως που της πρέπει!
Διαβάστε περισσότερα

Έλλη Πασπαλά

Η μουσική μας παροτρύνει, μας απογειώνει, μας βγάζει από τη σάρκα μας και μας ταξιδεύει σε άλλα επίπεδα, σε άλλα σύμπαντα που είναι πέραν της καθημερινότητας και μας προσκαλεί να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι…
Διαβάστε περισσότερα

Μιρέλα Πάχου

Η δύναμη της μουσικής συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζει συναισθήματα και να επικοινωνεί ιδέες και εμπειρίες με έναν κώδικα που υπερβαίνει γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια.
Διαβάστε περισσότερα

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here