11/11/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Ερμίνα Δημητρίου
www.musiccorner.gr

Κάθε Τρίτη το Jazzpoint στο Κολωνάκι είναι αφιερωμένο σε μια ξεχωριστή δεσποινίδα, τη Σάσα Παπαλάμπρου. Την προηγούμενη βδομάδα αποφασίσαμε να δούμε από κοντά τη μουσική παράσταση με τίτλο «Modal Jazz και Παράδοση», μιας και ο τίτλος κεντρίζει εύκολα το ενδιαφέρον.

papalamprou_live_2013_11_03

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία βλέπουμε μια τάση για επαναφορά παλιότερων μουσικών ειδών σε συνδυασμό με μια σύγχρονη ταυτότητα. Έχουμε δει ρεμπέτικο με latin, ρεμπέτικο με swing, funk με παράδοση… αλλά jazz με ελληνική παράδοση, δεν είχαμε δει ακόμα. Ώσπου ήρθε ένα βράδυ η Σάσα…

Καθίσαμε αναπαυτικά στη στοά της Ακαδημίας (κατά τη γνώμη μου πολύ έξυπνη διαχείριση του χώρου για τα live – αρκεί πάντα ο καιρός να είναι σύμμαχος) και κατά τις 22:30 η Σάσα έκατσε στο πιάνο της. Μαζί της ο Τάσος Πέππας στα τύμπανα και ο Απόστολος Καλτσάς στο ηλεκτρικό μπάσο.

papalamprou_live_2013_11_10

Η κουβέντα μου μαζί της πριν ξεκινήσει το live μου έδωσε μια ιδέα για το τι θα ακούγαμε, αλλά η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα με βρήκε προ εκπλήξεως. Η Σάσα έχει δύο χαρίσματα: είναι πολύ καλή πιανίστρια της jazz και καλλίφωνη τραγουδίστρια παραδοσιακής. Έπαιζε παθιασμένα το πιάνο της, ενώ από το στόμα της ακούγαμε μια αμιγώς παραδοσιακή χροιά. Δεν ήταν jazz, ήταν ελληνική παραδοσιακή φωνή, με γυρίσματα, τραβήγματα και το ανάλογο ύψος. Ίσως καμιά φορά να παρασυρόταν από το ρυθμό η φωνή της, δίνοντας πιο πολύ το χρώμα της jazz, αλλά ως επί το πλείστον έχει περισσότερα παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

papalamprou_live_2013_11_07

Για το Νοέμβρη η Σάσα επέλεξε να μας παρουσιάσει τραγούδια της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. «Παπαλάμπραινα», «Νερατζούλα», «Μου παρήγγειλε τ’ αηδόνι», « Τρία χρυσά γαρύφαλλα» και άλλα κομμάτια μεταμορφώθηκαν κάτω από το πέπλο της jazz. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο άκουσμα. Μπορεί όλοι να έχουμε την παράδοση μέσα μας, όπως λέει η ίδια, και η jazz να μας είναι ευχάριστη, αλλά συμβαίνει το εξής: ακριβώς επειδή όλοι έχουμε εσωτερικεύσει την παράδοση με ένα συγκεκριμένο τρόπο, είναι δύσκολο να δεχθείς ότι το κλαρίνο, για παράδειγμα, αντικαθίσταται από το πιάνο.

Είναι πράγματι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και τολμηρό project. Έπιασα τον εαυτό μου να δοκιμάζεται εκείνο το βράδυ, μιας και προσπάθησα να αντιμετωπίσω τα κομμάτια σα να μην τα ήξερα ως «δημοτικά» / «παραδοσιακά».

papalamprou_live_2013_11_04

Άνθρωποι σαν τη Σάσα Παπαλάμπρου επιβεβαιώνουν αυτό που ψάχνω, ίσως χωρίς λόγο, σχεδόν σε κάθε παράσταση: η μουσική είναι μια, τα πρόσωπά της πολλά. Η Σάσα τόλμησε, έσπασε τα όρια της jazz και του παραδοσιακού τραγουδιού και παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο της μουσικής. Στο χέρι μας είναι να σπάσουμε κι εμείς τα όρια αυτά ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε, σίγουρα αξίζει – είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Σύντομα θα ακούσουμε την απόπειρα αυτή και σε δίσκο, για τον οποίο μας είπε περισσότερα στη συζήτηση που είχαμε μαζί της…

Music Corner: Η παράσταση σήμερα στο Jazzpoint λέγεται «Modal Jazz και Παράδοση». Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;
Σάσα Παπαλάμπρου: Στην πραγματικότητα είναι μια σειρά παραστάσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με ένα πάντρεμα φαινομενικά ετερόκλιτων στοιχείων, της modal jazz και της παράδοσης. Ενώνω λοιπόν την τροπική αρμονία με το μουσικό υπόβαθρο της ελληνικής μας παράδοσης. Κάθε μήνα διασκευάζω διάφορα παραδοσιακά κομμάτια μέσα από την οπτική της jazz, η οποία για κάποιο λόγο βρίσκει φοβερή αναφορά μέσα μου. Θέλω να μεταφράσω τα κομμάτια αυτά μέσα από τους δικούς μου μουσικούς κώδικες.

Music Corner: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας επικεντρώνεσαι όσον αφορά στην παράδοσή τους;
Σάσα Παπαλάμπρου: Διαλέγω κομμάτια τα οποία σημαίνουν κάτι στον κόσμο, και κυρίως σε εμένα. Αυτό το μήνα, και για άλλη μια εμφάνιση (12/11), έχουμε επιλέξει τραγούδια της Ρούμελης και του Μοριά, όπως λέμε. Θα έρθει και η ώρα της Θράκης, του Πόντου και της Μακεδονίας, μιας κι έχω ρίζες από εκεί. Τώρα έχω ξεκινήσει με αυτούς τους αγαπημένους τόπους, γιατί έχουν μια μουσική ιστορία την οποία όλοι ξέρουμε, ανεξάρτητα από πού ερχόμαστε.

papalamprou_live_2013_11_02

Music Corner: Ετοιμάζεις κάποια δισκογραφική δουλειά;
Σάσα Παπαλάμπρου: Οι διασκευές που κάνω στο Jazzpoint θα οδηγήσουν στην πρώτη μας δισκογραφική δουλειά, η οποία υποθέτω ότι θα είναι έτοιμη γύρω στο Πάσχα. Σήμερα θα πάρετε μια γεύση του δίσκου. Στόχος μου είναι, όπως είπα, να παντρέψω αυτά τα δύο στοιχεία. Μου αρέσει να δημιουργώ καινούργια πράγματα, να κάνω προτάσεις. Το σημαντικότερο κομμάτι του δίσκου, για ευνόητους λόγους, θα είναι η «Παπαλάμπραινα»!

Music Corner: Υπάρχουν δυσκολίες στο να φέρεις το παραδοσιακό στα μέτρα της jazz και το αντίστροφο;
Σάσα Παπαλάμπρου: Δυσκολίες υπάρχουν όταν αυτό που κάνεις προκύπτει από άλλο λόγο να το κάνεις, πέραν του προσωπικού. Όταν βγαίνει αβίαστα, ως εσωτερική ανάγκη και έμπνευση, δεν υπάρχει καμία δυσκολία. Θα έλεγα ότι έχει μάλλον ευκολία, από την άποψη ότι είναι ένα τελείως ελεύθερο πεδίο, το οποίο προσδιορίζεται από δυο μουσικά είδη, στο οποίο όμως μπορείς να καταθέσεις την προσωπική σου άποψη.

papalamprou_live_2013_11_01

Music Corner: Το project σου αυτό εμπεριέχει το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Πώς δένεις επί σκηνής με άλλους δύο μουσικούς;
Σάσα Παπαλάμπρου: Στον αυτοσχεδιασμό τα πάντα είναι ζήτημα χημείας. Με τα παιδιά που παίζω, τον Τάσο Πέππα στα τύμπανα και τον Απόστολο Καλτσά στο ηλεκτρικό μπάσο, προέκυψε άμεσα και αβίαστα η συνεργασία μας. Αυτό μου έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία να κινηθώ σε αυτοσχεδιαστικά πλαίσια σ΄αυτό το project που κάνουμε τώρα. Πραγματικά ευχαριστώ πάρα πολύ τα παιδιά για αυτό.

Music Corner: Λες πως η παράδοση υπάρχει σε όλους, μέσα μας. Η jazz πώς προέκυψε για σένα;
Σάσα Παπαλάμπρου: Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ποιο προηγείται σε μένα. Κουβαλάω και τη jazz από μικρή. Έχουμε ένα ντοκουμέντο που ίσως δικαιολογεί τα πράγματα: είμαι μωράκι, η μαμά μου παίζει στο πιάνο το «Summertime», κι εγώ κουνιέμαι στο ρυθμό! Ίσως αυτό επηρέασε τη μουσική μου πορεία.

—————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here