Η θερινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 13 Αυγούστου για να συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού με ήχους από όλο τον κόσμο. Σταθερό στο ύφος του, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα που δίνουν βήμα σε τοπικές και διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, οι οποίες θα μεταφέρουν μήνυμα χαράς και αλληλεγγύης στους κατοίκους και στους φιλοξενούμενους του νησιού. Επιπλέον, οι εμφανίσεις του Τούρκου συνθέτη και δεξιοτέχνη της άταστης κιθάρας, Cenk Erdoğan, των κορυφαίων σολίστ του European Woodwind Quartet από τη Γερμανία και του πολυεθνικού συνόλου Sebun Quartet, θα υπογραμμίσουν και φέτος τον διεθνή ρόλο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, ως μια γέφυρα φιλίας και πολιτισμού στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Και αυτό το καλοκαίρι, αθέατες πλευρές της Χίου θα αποτελέσουν το φυσικό σκηνικό για τις συναυλίες του φεστιβάλ. Στο Μεσαιωνικό χωριό Βέσσα –που το φεστιβάλ επισκέπτεται φέτος για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της επιτόπιας εικαστικής έκθεσης: “Τα Όνειρά μου Γκρεμίστηκαν στα Τείχη σου”, του οργανισμού σύγχρονης τέχνης DEO – το Spectrum Saxophone Quartet από την Αυστρία θα παρουσιάσει την ηχητική καινοτομία του σαξοφώνου και θα μας μεταφέρει την ποικιλία της αυστριακής σύγχρονης μουσικής.

Ξεχωριστή παρουσία θα αποτελέσει το αφιέρωμα στη χιπ χοπ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes ΙΙΙ, που στόχο έχει να προωθήσει τις αξίες της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της κλιματικής δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων, χρησιμοποιώντας την οικουμενική γλώσσα του συγκεκριμένου μουσικού είδους. Οι δράσεις του θα φιλοξενηθούν στη Χίο στο πλαίσιο του φεστιβάλ και περιλαμβάνουν τη συνάντηση νέων και προσφύγων του νησιού, που πλάθοντας ρίμες και ρυθμούς θα αρθρώσουν τη δική τους φωνή, τους προβληματισμούς και τα βιώματά τους, με την καθοδήγηση του δημοφιλούς Έλληνα ράπερ Εισβολέα, τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι οι θεατές του φεστιβάλ σε μια ιδιαίτερη συναυλία στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

Ο Εισβολέας γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια παρουσίας του στη μουσική. Με την ξεσηκωτική ενέργεια που τον χαρακτηρίζει, θα στήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», ένα αξέχαστο live, όπου η ραπ συναντά το ρεμπέτικο, τα μπλουζ και τις μουσικές της Μεσογείου.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα διοργανωθεί η εκδήλωση «Μουσικοπαιχνιδίσματα» στο Κάστρο της Χίου, όπου μέσα από μια πολυήμερη εκπαιδευτική και συνάμα διασκεδαστική διαδικασία θα αναβιώσουν στις γειτονιές μουσικά παιχνίδια της αυλής, με τη συμμετοχή ντόπιων και παιδιών προσφύγων. Τέλος, στον Κάμπο, τη λαβυρινθώδη περιοχή του 16ου αιώνα, με τα μυροβόλα εσπεριδοειδή δέντρα, που προστατεύεται ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, οι διοργανωτές επιφυλάσσουν μια ακόμα πρωτοτυπία, ένα υβριδικό φινάλε για τη φετινή διοργάνωση –πρωτότυπη παραγωγή του φεστιβάλ, έναν διαδραστικό μουσικό περίπατο.

Η μουσική είναι μοναδική στο να καλλιεργεί την αίσθηση του «ανήκειν». Μέσα από τις πολύπλευρες και πολυπολιτισμικές δράσεις του, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα επιδιώξει να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και της ενότητας, ενώ οι συλλογικές μουσικές εμπειρίες θα δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς που προωθούν την αρμονική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση.

Δείτε το Πρόγραμμα του καλοκαιρινού Μουσικού Φεστιβάλ Χίου επιγραμματικά (θα ακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου, με σύντομα βιογραφικά σημειώματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων):

Τετάρτη 31 Ιουλίου | Μιχάλειο Κτίριο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χίος
Rolling Rhymes
Αυτοσχεδιαστική συνάντηση χιπ χοπ μουσικής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes.

Πέμπτη 1 Αυγούστου | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά
Εισβολέας
Συναυλία χιπ χοπ μουσικής με τον δημοφιλή Έλληνα ράπερ.

Παρασκευή 2 Αυγούστου | Αύλειος χώρος Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Συκούση
Sebun Quartet
Συναυλία κλασικής μουσικής για κουαρτέτο εγχόρδων.

Κυριακή 4 Αυγούστου | Μουσείο Μαστίχας Χίου
Cenk Erdoğan
Ethno jazz συναυλία του βιρτουόζου της τζαζ άταστης κιθάρας, από την Κωνσταντινούπολη.

Δευτέρα 5 Αυγούστου | Κάστρο Χίου (πολλαπλοί χώροι)
Μουσικοπαιχνιδίσματα
Διαδραστική εκδήλωση με μουσικά παιχνίδια στις γειτονιές του Κάστρου.

Τρίτη 6 Αυγούστου | Μεσαιωνικό χωριό Βέσσα
Spectrum Saxophone Quartet
Συναυλία κλασικής μουσικής για κουαρτέτο σαξοφώνων
Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της εικαστικής έκθεσης της DEO, Τα Όνειρά μου Γκρεμίστηκαν στα Τείχη σου.

Παρασκευή 9 Αυγούστου | Αμφιθέατρο Οινουσσών, Οινούσσες
Σάββατο 10 Αυγούστου | Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου
European Woodwind Quartet
Συναυλία κλασικής μουσικής για κουαρτέτο ξύλινων πνευστών.

Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Αυγούστου | Κάμπος Χίου (πολλαπλοί χώροι)
Ο Θησαυρός του Κάμπου, ένας μουσικός περίπατος
Μια πρωτότυπη παραγωγή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και τοπικών ομάδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here