Η Feelgood Records παρουσιάζει το νέο δίσκο που συνέθεσε o Γιάννης Μαρκόπουλος, “Κρητικός Ορίζοντας”. Ερμηνευτής σε αυτόν το δίσκο είναι ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Ο “Κρητικός Ορίζοντας” είναι ένα νέο μουσικό έργο που αποτελείται από οχτώ τραγούδια και ένα ορχηστρικό που υπογράφει ο Μαρκόπουλος, συνθετικά και στιχουργικά. Ο θεματικός άξονας της σειράς αυτής των τραγουδιών διακλαδώνεται σε σκέψεις και εντυπώσεις της νεανικής πορείας του μεγάλου συνθέτη στην Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

kritikos_orizontas_cover_2016_20_002

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης, από γονείς παλαιών οικογενειών του νησιού. Προέρχεται όμως από το Λασίθι και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, όπου και βρίσκεται το πατρικό του σπίτι. Εκεί, στο ωδείο της παραλιακής αυτής πόλης, παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και μαθαίνει να παίζει κλαρίνο στην μπάντα και βιολί στο ωδείο της πόλης. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα, από την κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

Ο “Κρητικός Ορίζοντας” είναι ένα βαθιά βιωματικό μουσικό έργο. Ένα έργο γεμάτο από αισιοδοξία και εξωστρέφεια που εκφράζει τις αξίες της μεγαλονήσου, όπου η συντροφικότητα και η επικοινωνία γίνονται θέσεις και απομακρύνουν τη μοναξιά και τη μισαλλοδοξία.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι εκείνος που πρώτος στα μουσικά του έργα αξιοποίησε και δίδαξε Κρητικούς ερμηνευτές, πιστεύοντας στη δύναμη που εκφράζεται στην περιφέρεια ισάξια με τις μητροπόλεις. Έχοντας αναδείξει τον Νίκο Ξυλούρη και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, επιλέγει και προτείνει τώρα τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, ένα νεαρό τραγουδιστή από την Κρήτη που ερμηνεύει ξεχωριστά τη σύγχρονη μουσική της χώρας μας. Με τα  ιδιαίτερα φωνητικά του προσόντα και τον σπουδαίο ερμηνευτικό του κόσμο μέσα από τη διδασκαλία του συνθέτη,  ανοίγει τη νέα γενιά των τραγουδιστών και λυράρηδων. Στη φωνή και στην προσωπικότητά του, ο Μαρκόπουλος βρίσκει τον νέο ερμηνευτή των τραγουδιών του έργου.

Στον “Κρητικό Ορίζοντα” ο συνθέτης σκιαγραφεί μία σύγχρονη πορεία γεμάτη από νεανικά περπατήματα, σκέψεις, φαντασίες και μελλοντικές ανησυχίες. Στο στίχο ο συνθέτης εμπνέεται από τις κουβέντες των απλών ανθρώπων, τη λαϊκή σοφία, το πνεύμα του παγκόσμιου και ελληνικού κόσμου των λογίων και των ποιητών απέναντι σε ένα διεθνικό κόσμο, όπου η τεχνολογία παρεμβάλλεται μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων.

Στο έργο συμμετέχει η 14μελής ορχήστρα “Παλίντονος αρμονία” και το φωνητικό σύνολο Libro Coro, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here