13/9/2013
Γράφει o Σωτήρης Κατσαβάκης
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr

(Χορηγός Επικοινωνίας)

Όταν ακούς SCORPIONS live στην Αθήνα ο νους σου πάει στο «άσε θα πάω στην… επόμενη διάλυση τους». Όταν βλέπεις όμως και MTV Unplugged σε ζώνουν τα φίδια, το σκέφτεσαι. Ένα τεράστιο γκρουπ (από το 1965, πρώτος δίσκος 1972), τρεις συναυλίες προς μαγνητοσκόπηση, ένα DVD από το MTV και για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργάνωση unplugged. (ΦΩΝΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ: Ώπα, μάλλον η δεύτερη γιατί το 2010 το είχε κάνει η Δέσποινα Βανδή για το MTV Greece, οπότε οι SCORPIONS τρώνε τη… σκόνη της.)

Για την ιστορία, το MTV Unplugged ξεκίνησε το 1990 στις Ηνωμένες Πολιτείες με concept οι καλλιτέχνες να παίζουν τα τραγούδια τους με μουσικά όργανα χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση. Απαγορεύεται π.χ. η ηλεκτρική κιθάρα ή το συνθεσάιζερ ενώ ο ήχος οργάνων όπως πιάνο, βιολί, κιθάρα τον ήχο καλύπτεται μόνο απ’ τα μικρόφωνα.

scorpions_live_2013_09_13

Ο Λυκαβηττός ήταν γεμάτος και σύμφωνα με τις οδηγίες του MTV  «μόνο καθιστοί» μέχρι και μπροστά στη σκηνή για σκηνοθετικούς λόγους… Περίεργο λες για SCORPIONS, για να σε δω MTV πως θα τους μαζεύεις στα μισά! Κόσμος από όλες τις ηλικίες, πιτσιρίκια και μπαμπάδες 40+, έφηβοι κι ένας 65+ συμπαθέστατος κύριος με μπλούζα «SCORPIONS ΤΟΚΥΟ 1978» που τον κοιτάς και σου ‘ρχεται να του σφίξεις το χέρι, να ροκάρετε μαζί!

Η σκηνή περιμένει με τρεις μεγάλες αρχαιοελληνικές παραστάσεις στο πίσω μέρος. Δείχνει έτοιμη να χωρέσει πολύ κόσμο κ έτσι είναι. Οι μουσικοί… 6+ βιολιά , 6 κιθάρες, πιάνο, τύμπανα, ντραμς, βιολοντσέλο, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και… μαντολίνο! Ναι μαντολίνο και κρατήστε το αυτό για τη συνέχεια!

scorpions_live_2013_09_14

Το κοινό της Ελλάδας λατρεύει όντως τους Scorpions. Το χει δείξει και το ξανάκανε με την πρώτη ευκαιρία παρά τα 38 ευρώ του εισιτηρίου. Οι Scorpions το ξέρουν και το «εκμεταλλεύτηκαν» στο unplugged project τους. Αποθεώθηκαν με την είσοδο τους ενώ ο Klaus Meine «έπαιξε» με το κοινό και με τα καλά του λόγια! Μαζί του οι παλιοί, Rudolf Schenker (δημιουργός του γκρουπ, σταθερός από το 1965) και Matthias Jabs (1979), οι υπόλοιποι του γκρουπ και… friends.

Ξεκινάνε με το «Sting in the tail» και καταλαβαίνεις πώς θα κυλήσει η βραδιά. Πολύ ήρεμο και μελωδικό! Που είναι οι κιθάρες βρε παιδιά? Συνεχίζουν με «Can’t live without you» κι εκεί μπαίνεις πλήρως στη λογική του unplugged! No rock today…  Στο unplugged δε θα ακούσουμε κιθάρες ηλεκτρικές, δε θα κοπανηθούμε. Οπότε χαλαρώστε και απολαύστε το! ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ είπα… Τι γυρνάτε γύρω γύρω στο χώρο και σηκώνεστε να πάτε για μπύρες, πατατάκια και βρώμικα και άσε το Iphone κάτω επιτέλους! Πλήρωσες 38 ευρώ για να γυρνάς και να μην ακούς? (Ξεσπάθωσα…)

scorpions_live_2013_09_08

Στο έβδομο αισίως τραγούδι κάπου εκεί στο 35’, φτάνουμε στο In Trance όπου γίνεται και το κλου της βραδιάς. Στα μισά και ενώ ο κόσμος τα δίνει όλα πέφτουν τα φώτα της σκηνής! Σκηνοθετικό τρυκ λέμε «πσσσς αυτό το MTV είναι far away»! Τελειώνει και ο Klaus ενημερώνει ότι θα το ξαναπεί καθώς τα φώτα ήταν ατύχημα και ο σκηνοθέτης το θέλει… Φώτα, κάμερες, κλακέτα, IN TRANCE 2 και ω τι στεναχώρια που το ξανακούμε και είναι το αγαπημένο μας!

Στο δίωρο+ οι SCORPIONS με αφορμή το UNPLUGGED, είπαν τραγούδια που δεν είχαν ξαναπεί ποτέ (!) σε live όπως πχ το “When you came in my life” και είπαν κι ένα νέο τραγούδι που δεν το θυμάμαι και καλύτερα μη σου πω. Ακούσαμε επίσης το «Rock you like a hurricane» με εισαγωγή από μαντολίνο και το βρήκαμε άψογο. Ροκάραμε (όσο μπορούσαμε) με το «No one like you» και θυμηθήκαμε τα σχολικά πάρτυ με τα «When the smoke is going down» και «Still loving you» που χορεύαμε μπλουζζζζζζ. Ο κόσμος φυσικά δε συγκρατήθηκε, σηκώθηκε, πλησίασε στη σκηνή και τους αποθέωσε!

scorpions_live_2013_09_12


Μας άρεσε:
Ο ήχος! Πολλά watt με πολλά μουσικά όργανα. Πολλές κιθάρες αλλάζανε χέρια σε κάθε κομμάτι!
O Klaus Meine που αντέχει…
Η ευκαιρία να δούμε ένα MTV Unplugged.
Η καλή διοργάνωση.
Οι παλιοροκάδες και η πιτσιρικαρία.
Που για να περάσει η ώρα διαλύονται και ξαναέρχονται μόνο Ελλάδα.
O Λυκαβηττός και η κρέπα μετά στο Κολωνάκι…

Δε μας άρεσε:
Οι αναμμένοι προβολείς με αποτέλεσμα να μην «αποδίδουν» τα εφέ στη σκηνή… Κλείστε την ανάκριση plzzzz!
Το τσιμπημένο εισιτήριο και ειδικά όταν από αυτές τις εμφανίσεις θα προκύψει ένα εμπορικό προϊόν (DVD).
Το πολύ καθισμένο της σκηνοθεσίας αλλά ΟΚ, unplugged rules.
Τα βρώμικα καθίσματα στις κερκίδες.
Η μπύρα που είχε 4 ευρώ.
Η ρίγανη που είχαν βάλει στην κρέπα…..

Ρεζουμέ:
Θετικότατο το ισοζύγιο και θα ‘χω να λέω ότι ήμουν σε αυτό το MTV Unplugged, Σεπτέμβριος 2013!

 

scorpions_live_2013_09_23

————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here