Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου

“Τα τραγούδια είναι στο δρόμο”. Αυτός είναι ο τίτλος που διαβάσαμε όταν κληθήκαμε να πάμε στο Passport Κεραμεικός την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Τα τραγούδια ωστόσο ίσως να μην είναι στο δρόμο καθώς η εμπειρία του Γιώργου Νταλάρα και το μοναδικό ταλέντο του Μίλτου Πασχαλίδη τα μεταφέρουν με μια μαγική διαδικασία στους ακροατές!

ntalaras_pasxalidis_live_passport_kerameikos_2016_02_007

Ο Γιώργος Νταλάρας ο οποίος έχει πλέον τη δική του θέση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, κατάφεραν να ενώσουν μοναδικά, σύγχρονα τραγούδια και παλιά λαϊκά, με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων της ορχήστρας Εστουδιαντίνας.

ntalaras_pasxalidis_live_passport_kerameikos_2016_02_012

Οι δύο καλλιτέχνες καλωσόρισαν το κοινό ερμηνεύοντας ένα νέο τραγούδι σε στίχους Μίλτου Πασχαλίδη και μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, το “Στα τραγούδια θα με βρεις”. Έτσι κατάφεραν από την έναρξη κι όλας να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού για τη συνέχεια του προγράμματος…

Μια συνέχεια που είχε τραγούδια διαφόρων δημιουργών, ερμηνευμένα πότε από τον Νταλάρα και πότε από τον Πασχαλίδη. “Ανεμολόγιο” του Θάνου Μικρούτσικου, “Ένας κόμπος η χαρά μου” του Σταύρου Κουγιουμτζή, “Ξημερώματα” του Λάκη Παπαδόπουλου, τραγούδια διαφορετικά που όμως ερμηνευμένα στο ίδιο πρόγραμμα μπορούσαν να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο εύρος προτιμήσεων του κοινού. Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης έδειχναν έναν υγιή “συναγωνισμό” ανάμεσά τους, καθώς ξεδίπλωνε έκαστος το δικό του ταλέντο, τη δική του δεξιοτεχνία και τη δική του καλλιτεχνική μαεστρία. Είχαν επίσης αμφίδρομο χιούμορ στη σκηνή, διατηρώντας έτσι μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια ήρθε και η στιγμή για την Ορχήστρα της Εστουδιαντίνας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Παρουσίασε ορισμένα έργα αναδεικνύοντας το δικό της ταλέντο ενώ έπειτα από παρότρυνση του Μίλτου Πασχαλίδη ακούσαμε Κρητικούς σκοπούς από τον Βιρτουόζο στην Κρητική Λύρα Πάρη Περυσινάκη!

ntalaras_pasxalidis_live_passport_kerameikos_2016_02_021

Τη σκυτάλη ανέλαβε και ο Απόστολος Βαλαρούτσος με την ακουστική του κιθάρα, συνθέτης του τραγουδιού “Τριανταφυλλάκι” έχει γίνει γνωστό με τη φωνή του Γιάννη Χαρούλη.

Τους Κρητικούς σκοπούς διαδέχθηκαν τα ποντιακά τραγούδια τα οποία η Πέλα Νικολαΐδου με τη συγκλονιστική φωνή της ερμήνευσε εξαιρετικά. Αυτά ήταν το “Μάνα” και το “Εκάηκεν το Τσάμπασιν”. Ερμηνεύτρια που δικαιολογημένα όπως αποδείχθηκε πρότεινε και παρουσίασε ο Γιώργος Νταλάρας.

ntalaras_pasxalidis_live_passport_kerameikos_2016_02_014_pela_nikolaidou

Μερικά ακόμα τραγούδια που ακούστηκαν αυτή τη βραδιά ήταν το “Ιπτάμενο χαλί” του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Άλκη Αλκαίου, τα “Βεγγαλικά σου μάτια” του Στάμου Σέμση και του Μιχάλη Μπουρμπούλη και το “Τι πάθος” του Δημήτρη Λάγιου από το Γιώργο Νταλάρα. Στις εκπλήξεις της βραδιάς συμπεριλαμβάνονται το “Una moneda le di” από το δίσκο με τα Latin και το “Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου” που ο γνωστός τραγουδιστής ερμήνευσε ανταποκρινόμενος σε αίτημα του κοινού! Με τη μοναδική του μαεστρία, συνεπήρε το κοινό και το έκανε να σιγοντάρει μαζί του σε τραγούδια όπως “Έχω ένα καφενέ”, “Η Αλάνα”, “Αν υπάρχει λόγος”, “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”. Δεν παρέλειψε φυσικά να ερμηνεύσει με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, “Μια μέρα θα στο πω” και “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”, από τη συνεργασία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πριν δύο χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί και το ντουέτο με τον Μίλτο Πασχαλίδη στο όμορφο τραγούδι “Παραμύθι με λυπημένο τέλος”.


Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν ο Μίλτος Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην τραγωδία στο Αιγαίο, στους Πρόσφυγες και τη στάση ορισμένων στο ζήτημα αυτό, ερμηνεύοντας έπειτα το “Κάποτε θα ’ρθουν να σου πουν” και κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Μίλτο Πασχαλίδη, όταν ερμήνευσε τον “Ερωτόκριτο” και με ένα έξοχο -μουσικά- πέρασμα, ακούστηκε το “Πουκάμισο το Θαλασσί” με τον Γιώργο Νταλάρα! Επίσης αναφερόμενοι στα τεκταινόμενα των ημερών ερμήνευσαν το “Πάγωσε η Τσιμινιέρα” αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του τραγουδιού μέσα από τα γεγονότα που επαναλαμβάνονται.

Το κοινό φυσικά δεν σταμάτησε να σιγοντάρει και παρέμεινε ενθουσιώδες μέχρι το τέλος της βραδιάς όταν ζήτησαν επίμονα να βγουν οι καλλιτέχνες ξανά στη σκηνή. Έτσι ο Γιώργος Νταλάρας εμφανίστηκε για το encore με το τραγούδι “Το παράπονο του ξενιτεμένου” του Βασίλη Τσιτσάνη.


Να σημειώσω πως ανάμεσα στους θαμώνες βρέθηκε και ο Νίκος Πλατύραχος, ο συνθέτης των τραγουδιών του νέου δίσκου “Τα Άστεγα” με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα όπου συμμετέχουν οι Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Ασπασία Στρατηγού.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθώ σε μερικά αρνητικά της βραδιάς που αφορούν την οργάνωση της μουσικής σκηνής. Στην είσοδο οι θαμώνες περίμεναν αρκετή ώρα με υπομονή για να εισέλθουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ατέλειωτη ουρά ενώ πολλοί που είχαν προπληρωμένα εισιτήρια τοποθετήθηκαν στα τραπέζια μισή ώρα μετά την έναρξη του προγράμματος! Άκουσα επίσης παράπονα από την εξυπηρέτηση και το σέρβις, αλλά δείχνοντας κατανόηση, καθώς πρόκειται για νέο χώρο, ελπίζω στη πορεία να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και η όλη οργάνωση, να είναι αντάξια των σημαντικών ονομάτων που φιλοξενεί αυτή η μουσική σκηνή…

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραστάσεις θα συνεχιστούν προσεχώς και στη Θεσσαλονίκη…

*** Η μουσική σκηνή Passport Κεραμεικός, μας απέστειλε στις 17/2 την ακόλουθη ανακοίνωση:
Αγαπητοί φίλοι και επισκέπτες του PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ,

Με αφορμή τις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο μας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και την ταλαιπωρία που υπέστη μέρος του κοινού, νιώθουμε την ανάγκη να προβούμε σε κάποιες εξηγήσεις.

Λόγω έκτακτων γεγονότων που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία του χώρου μας, σε συνδυασμό με την μαζική προσέλευση κόσμου για τις παραστάσεις τόσο των Γ. Νταλάρα & Μίλτου Πασχαλίδη στην Κεντρική μας Σκηνή όσο και του Φοίβου Δεληβοριά στην μικρή σκηνή (“Upstairs”), προκλήθηκαν τις συγκεκριμένες 2 μέρες προβλήματα που δεν μας επέτρεψαν να εξυπηρετήσουμε τους φίλους που μας τίμησαν, με τον συνήθη επαγγελματισμό και συνέπεια που έχουμε επιδείξει τα 6, πλέον, χρόνια λειτουργίας του PassPort, αρχικά στον Πειραιά και τώρα πια στο κέντρο της Αθήνας.
Παρά τις προσπάθειες όλου του προσωπικού να ανταπεξέλθει σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, αρκετοί ήταν εκείνοι που κάθισαν στις θέσεις τους με καθυστέρηση, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και στο σέρβις τους, ιδίως την 1η ώρα του προγράμματος.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο η διαρκής επιθυμία μας να εξυπηρετούμε όσους επιλέγουν την μουσική σκηνή του PASSPORT, με σεβασμό, ταχύτητα και ευθύνη στην ιδιαιτερότητα του ρόλου του “οικοδεσπότη”. Πέραν της όποιας οικονομικής συναλλαγής που εμπεριέχει αυτός ο ρόλος, η διάθεσή μας, ήταν και θα είναι πάντα και πρωτίστως, η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας, ώστε επισκέπτες και καλλιτέχνες να απολαμβάνουν τις παραστάσεις μας και να φεύγουν πάντα με τις καλύτερες των εντυπώσεων, όπως άλλωστε πετύχαμε να συμβαίνει όλα τα προηγούμενα 5 χρόνια της πορείας μας στην πρώτη μας “στάση”, στον Πειραιά.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη από εκείνους που άθελά μας ταλαιπωρήθηκαν. Η ομάδα του PassPort έχει ήδη καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε αυτές οι έκτακτες συνθήκες να μην επαναληφθούν. Ζητάμε την κατανόησή σας και σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας.

Η Δ/νση του PassPort Κεραμεικός

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here