Γράφει ο Δημήτρης Κονιδάρης

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσοι τυχεροί ήμασταν εκεί βιώσαμε κάτι μαγικό, κάτι πολύ δυνατό. Μια βραδιά αφιερωμένη στον παμμέγιστο Μίκη Θεοδωράκη, μια συναυλία γεμάτη από τα αριστουργήματα του κορυφαίου δημιουργού που χάρισε ξεχωριστές συγκινήσεις στους θεατές.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Oι Άγιοι Ανάργυροι” (www.stopcancer.gr) για να στηριχτεί οικονομικά ο Σύλλογος στην τιτάνια προσπάθειά του απέναντι στην επάρατη νόσο. Οπωσδήποτε  αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του Συλλόγου και στην πρόεδρό του κ. Μαίρη Γρηγοροπούλου όχι μόνο για το υψίστης σημασίας έργο που επιτελούν αλλά και για την τεράστια συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση μια τόσο όμορφης συναυλίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Oι Άγιοι Ανάργυροι”, κ. Μαίρη Γρηγοροπούλου

Για τη μουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση υπεύθυνος ήταν ο Παναγής Μπαρμπάτης, εξαίρετος μαέστρος από το Αργοστόλι, ο οποίος είχε, πέραν των άλλων, το δύσκολο έργο να επιλέξει σαράντα  κομμάτια από τις εκατοντάδες επιτυχίες του εθνικού μας Μίκη. Τα τραγούδια που επελέγησαν ήταν από τα εξής πασίγνωστα έργα και κύκλους τραγουδιών: Άξιον Εστί, Όμορφη Πόλη, Μικρές Κυκλάδες, Επιτάφιος, Λιποτάκτες, Όμορφη πόλη, η Γειτονιά των Αγγέλων, Πολιτεία Α’, Μαγική πόλη, Αρχιπέλαγος, Επιφάνια, τα τραγούδια του Αγώνα, Μαουτχάουζεν και Μυθιστόρημα.

Τραγούδησαν οκτώ αξιολογότατοι  ερμηνευτές που ανταποκρίθηκαν περίφημα στις απαιτήσεις της παράστασης: οι Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Περρής, Κάτια Πάσχου, Ελένη Βουδουράκη, Ελένη Δάβου, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός που μας χάρισαν τις φωνές τους και έγιναν οι μεταλαμπαδευτές της μουσικής του Μίκη και των λόγων των ποιητών.

Ελένη Δάβου, Μπάμπης Βελισσάριος, Γιώργος Περρής, Δημήτρης Μπάσης


Επίσης, συμμετείχαν οι κάτωθι χορωδίες
:
Εμπορικής Τράπεζας, Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ,
ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, Επτάχορδη Λύρα Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου,
Νεανική Χορωδία Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών,
Δήμου Αγίας Παρασκευής,
Γυναικεία Χορωδία Καλλιτεχνήματα,
Νέας Ερυθραίας Δήμου Κηφισιάς,
Μικτή Χορωδία Λεοντείου Πατησίων,
Δήμου Μεγαρέων,
Μικτή Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς,
Δήμου Μαρκοπούλου και
ο Ορφέας Τρίπολης.


Συνολικά συμμετείχαν 300 χορωδοί καθώς και η Συμφωνική Μαντολινάτα της Ελλάδας που κατάφεραν να μας ταξιδέψουν σε ένα κόσμο μαγικό και ονειρεμένο με όχημα  τα τραγούδια του Μίκη.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το όνομα του σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα που πέτυχε να καθοδηγήσει πολύ σωστά τόσα πολλά άτομα επί σκηνής και να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια.

Αφηγητής ήταν  ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Λιάνης ο οποίος μίλησε με απέραντο θαυμασμό για  τον κορυφαίο δημιουργό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Μίκης “θα είναι παρών με τα φτερά της φαντασίας” ενώ τον χαρακτήρισε ως “πλατύ ποτάμι από το οποίο μπορούμε να ξεδιψάσουμε όλοι“. Επίσης είπε ότι είναι “ο Αρχάγγελος που στέκει πάνω από την Ελλάδα” και ότι “η μουσική του είναι Νόμος και Προσταγή“. Φυσικά τόνισε τη μοναδικότητά του και την πρωτοπορία του στο θέμα της εισόδου της ποίησης στη μουσική ενώ αναφέρθηκε και στην οικουμενικότητα του Μίκη αφού είναι παγκοσμίως γνωστός.

Ο κ. Γιώργος Λιάνης, ανάμεσα στους  Μπάμπη Βελισσάριο, Γιώργο Περρή, Δημήτρη Μπάση και την κ. Γρηγοροπούλου

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη και διήρκεσε τρεις ώρες  (που πέρασαν πολύ γρήγορα). Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν πολλά κομμάτια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (Του Μικρού Βοριά, Μαρίνα, Της Αγάπης αίματα, Ανοίγω το στόμα μου, Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ) καθώς και του Γιάννη Θεοδωράκη (Χάθηκα, Όμορφη πόλη, Δακρυσμένα μάτια, Αστέρι μου φεγγάρι μου).

Η συναυλία ξεκίνησε με το “Ποτέ ποτέ μαζί (νύχτα μαγικιά”) από τις χορωδίες που έδωσαν το στίγμα τους με το “καλημέρα”.  Η Κάτια Πάσχου στη Μαρίνα και η Ελένη Βουδουράκη στο  “Αστέρι μου φεγγάρι μου” ήταν πραγματικά υπέροχες όπως και ο Γιώργος Περρής στο “τρένο φεύγει στις οκτώ”. Εξαιρετικός ήταν  ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος που μας χάρισε μια διαφορετική και αναμφισβήτητα πολύ όμορφη εκτέλεση στο “Χάθηκα”. Επίσης ο Κορωναίος με τη Βουδουράκη αποτέλεσαν ένα καταπληκτικό ντουέτο στο “Από το παράθυρό σου”.

Παντελής Κοντός, Αντώνης Κορωναίος,  Ελένη Βουδουράκη και Κάτια Πάσχου

Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον σημείο  ήταν η καταλυτική συμμετοχή των χορωδιών στο γνωστότερο τραγούδι των Μικρών Κυκλάδων “Του μικρού Βοριά”. Θεωρώ ότι θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η θαυμάσια  παρουσία της Ελένης Δάβου στα “Δακρυσμένα μάτια” και του Παντελή  Κοντού στο “Ανοίγω το στόμα μου” καθώς και η εντυπωσιακή παρουσία των χορωδιών, μαζί με τον πολύπειρο Δημήτρη Μπάση που έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες με έργα του Μίκη,  στο κατεξοχήν συναυλιακό τραγούδι  “Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”.  Γενικά οι χορωδίες με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Μπαρμπάτη απογείωσαν την παράσταση και της έδωσαν μία τρομερή δύναμη η οποία συμπαρέσυρε πολλές φορές τους τυχερούς θεατές και τους “ανάγκασε” να σιγοτραγουδήσουν τα διαμάντια του Θεοδωράκη.


Το δεύτερο μέρος περιείχε κομμάτια των Γιώργου Σεφέρη, Τάσου Λειβαδίτη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μάνου Ελευθερίου, Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού, Άκου Δασκαλόπουλου και Brendan Behan. Η ενότητα αυτή ξεκίνησε δυναμικά με την “Μυρτιά” και ακολούθησαν κλασικές επιτυχίες  όπως Μαργαρίτα Μαγιοπούλα (πολύ γλυκιά η ερμηνεία της Δάβου), Την πόρτα ανοίγω το βράδυ, Άνοιξε λίγο το παράθυρο, Άσμα ασμάτων (με ωραία συνεργασία  Βουδουράκη-Κοντού) και συνεχίστηκε με θρυλικά κομμάτια όπως Βραδιάζει, Είχα φυτέψει μια καρδιά, Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά, Βρέχει στη φτωχογειτονιά, Το τραγούδι της ξενιτειάς, τα οποία ανέβασαν στα ύψη όχι μόνο το επίπεδο της συναυλίας αλλά και τη διάθεση των θεατών. Στα δύο τελευταία μάλιστα ο Δημήτρης Μπάσης έδειξε ότι είναι γνήσιος μαθητής της μεγάλης ερμηνευτικής σχολής του κορυφαίου Γρηγόρη Μπιθικώτση, κλασικότερου ερμηνευτή των επιτυχιών του Μίκη.

Οι Κορωναίος, Κοντός και Βελισσάριος μαζί βέβαια με τις χορωδίες έδωσαν μία από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς στο “Ποιος τη ζωή μου“. Αξιοσημείωτη η ερμηνεία της Βουδουράκη στο “Λίγο ακόμα” όπου νομίζω ότι όλοι σηκωθήκαμε ψηλότερα όπως αναφέρουν και οι στίχοι του Γ. Σεφέρη. Από τις σημαντικότερες στιγμές της συναυλίας ήταν οπωσδήποτε και το “Περιγιάλι το κρυφό” στο οποίο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο.


Η συναυλία έκλεισε με Καημό, Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου, Στρώσε το στρώμα σου, Δόξα τω Θεώ,  Βάρκα στο γιαλό με τον κόσμο να συμμετέχει ενθουσιωδώς ενώ ο μαέστρος αποφάσισε ότι  για το  οριστικό κλείσιμο της παράστασης το ιδανικότερo κομμάτι ήταν το “Περιγιάλι το κρυφό”. Εν κατακλείδι  η λέξη πανδαισία μάλλον είναι η καταλληλότερη για να περιγράψει τη μαγική βραδιά που ζήσαμε.

Θεωρώ ότι οι περισσότεροι από τους ευτυχείς παρισταμένους συναισθάνθηκαν ότι έλαβαν μέρος σε κάτι ιστορικό. Μπορεί να είχαν προηγηθεί οι συναυλίες του Φεβρουαρίου του 2017 καθώς και η ανεπανάληπτη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 19-6-2017 με την παρουσία του ίδιου του Μίκη αλλά και η παράσταση της 12ης Μαρτίου ήταν εξίσου λαμπρή και θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μας και στην καρδιά μας.

Η κ. Γρηγοροπούλου, με τον κ. Λιάνη και τον κ. Πατούλη…

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here