Γοήτευσε με την Εσπεράντο του ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και λίγο πριν το ταξίδι του για συναυλία στο εξωτερικό προγραμμάτισε δυο ακόμη εμφανίσεις, τα Σάββατα 17 & 31 Οκτωβρίου.

Η εξαιρετική επίδοση σε έναν τομέα της τέχνης εκφράζεται παντού με την ίδια λέξη, από τη λατινική ρίζα virtus. Έτσι, σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, ακόμη και στα ρώσικα ή στα κινέζικα, αν πεις “virtuoso”, όλοι καταλαβαίνουν τι εννοείς. Στα ελληνικά, το λέμε και δεξιοτέχνης. Όμως στην περίπτωση του κιθαρίστα Δημήτρη Μυστακίδη, το “βιρτουόζος” εκφράζει καλύτερα αυτό που είναι, αφού εκτός από το ταλέντο, εμπεριέχει και τη βαθιά γνώση του οργάνου, την εμπειρία και την μαγική ευχέρεια να κάνει ακόμη και τα πιο δύσκολα να ακούγονται σαν να μπορεί να τα παίξουν όλοι.

mistakidis

Μιλώντας για λέξεις και γλώσσες, μόνον τυχαίο δεν είναι που οι εμφανίσεις του Δημήτρη Μυστακίδη στο Γυάλινο, έχουν τον τίτλο «ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ». Η εσπεράντο είναι μια γλώσσα, που φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα από το μηδέν για να απαλλάξει τον κόσμο από την Βαβέλ της πολυγλωσσίας. Είναι η πιο απλή γλώσσα του κόσμου, ώστε να μαθαίνεται εύκολα και, ανεξάρτητα από τη μητρική τους, να λειτουργεί σαν κοινός κώδικας όλων των ανθρώπων.

Για τον Δημήτρη Μυστακίδη, η εσπεράντο του, ο κοινός του κώδικας, είναι η λαϊκή κιθάρα, το όργανο που κατέχει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Με αυτήν αναδεικνύει νέες δυνατότητες έκφρασης, αποκαλύπτει τις κρυμμένες πτυχές της και ενορχηστρώνει αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια με μια φρέσκια πνοή και με μια άκρως ενδιαφέρουσα οπτική. Έχοντας ενσωματώσει επιρροές από  τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο αλλά και την λαϊκοδημοτική μουσική, κάνει την λαϊκή κιθάρα πρωταγωνίστρια, προσθέτοντας στον μουσικό του πλούτο τη δική του ορμή και την προσωπική του ευαισθησία.

Με τη συμμετοχή των Γιώργου Τσαλαμπούνη, Δημήτρη Παππά και Ιφιγένειας Ιωάννου, ο Δημήτρης Μυστακίδης συνεχίζει τις εμφανίσεις του στο “Γυάλινο” τα Σάββατα, 17 και 31  Οκτωβρίου.

ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ λέγεται και το νέο CD του Δημήτρη Μυστακίδη που κυκλοφορεί σύντομα. Εκεί, δεκαέξι καταξιωμένα ονόματα ερμηνεύουν επάνω σε δικές του ενορχηστρώσεις και διασκευές για λαϊκή κιθάρα, ισάριθμα γνωστά ή λιγότερο γνωστά λαϊκά και ρεμπέτικα.

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη
Τηλ. 210 9315600

Τιμές εισιτηρίων:
10€ με μπύρα κρασί στο bar
12€ με ποτό στο bar
15€ με ποτό στο τραπέζι
40€ φιάλη κρασί ανά 2 άτομα
80€ φιάλη ανα 4 άτομα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here